Свържи се с нас

Култура

РИМ – Габрово с онлайн урок пред българчета в Испания

Published

on

„Здравейте! Директор съм на две български неделни училища в Испания. Дали би било възможно нашите деца да посетят музея онлайн в реално време и присъствието на гид? Би било изключително вълнуващо за всички, а когато си отидат в България ще го посетят в действителност.“

С това съобщение от Елица Евтимова започна Новата 2021 година за Регионален исторически музей – Габрово. Няколко изречения, в които е закодирана много любов към родината, хъс за работа и грижа да покълват в сърцата на българчетата зад граница зрънцата на тази любов.

„Останахме трогнати от проявения интерес към институцията, но поради предстоящите мащабни ремонтни дейности в сградата на музея, нямаше как да осъществим желанието на госпожа Евтимова. Това ни провокира да потърсим други възможности, чрез които да запознаем децата и учениците, посещаващи Българските културно-просветни училища „Паисий Хилендарски“ в градовете Памплона и Сарон с габровското културно-историческо наследство и традиции“, споделят музейните специалисти.

РИМ – Габрово има сериозен опит в провеждането на образователни занимания и приложни ателиета в различни тематични области, а онлайн уроците са още една благодатна възможност за връзка с младата публика. Предложихме темата „Габровският сокай. Сокайни шевици“, която се прие с въодушевление от преподавателите. Това е кратката предистория на виртуалната ни комуникация с госпожа Евтимова в първите дни на Новата година, която ни вдъхнови за днешния урок.

Уредникът в отдел „Етнография“ – Христинка Шепелева, запозна малките онлайн пътешественици с историята на Габрово, разказа им любопитни факти за сокая, показа им оригинали на шевици, съхранявани във фонда на музея. Особен интерес предизвика демонстрацията на сложното сокайно забраждане.

Като практическа задача децата получиха схеми на сокайни шевици, които да оцветят в уроците по изобразително изкуство.

Приятна изненада беше включването в урока и госпожа Росица Байрактарски – училищен ръководител на Българско неделно училище „Аз Буки Веди“ гр. Кьолн, Германия, с което също предстоят вълнуващи онлайн пътешествия.

Българско културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“, гр. Памплона, област Навара, е основано през 2016 г. То е едно от стотиците български неделни училища по света. Принадлежи към Асоциация „Българските деца в Навара“ и се подпомага финансово от МОН по силата на ПМС90. През 2020 г. отваря своя първи филиал и в област Кантабрия, в гр. Сарон. През настоящата учебна година, общо в двете училища и Центъра за работа с деца „Патиланско царство“, се обучават около 140 българчета на възраст от 3 до 18 г. Децата и учениците изучават български език, литература, история и география на България, роден край (по-малките деца и ученици), фолклор, етнография, изобразително изкуство, музика и народни танци. Педагогическият екип е съставен от много добри педагози, филолози и детски учители, които работят с желание и професионализъм.

През годините Асоциацията организира множество инициативи, изложби, конкурси съвместно с колеги, приятели и гости от България. Всяка година се провеждат Дни на българската култура в продължение на една седмица и Фестивал на българската култура „Една земя – един народ“ по повод Националния празник на България -3-ти март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Трио Звън и „Хопни ми тропни ми” в телевизия BBR TV

Published

on

„В Сливовица традициите оживяват в коледно-новогодишен концерт…” Така започват своя репортаж домакините на събитието, а медиен партньор на проявата стана телевизия BBR TV. Поканата за севлиевското участие дойде от Драган Драганов – художествен ръководител на Фолклорна танцова формация „Земляци” и хореограф в ансамбъл „Искра” Велико Търново.

Двадесет години поддържал българския дух чрез фолклора в Англия, като ръководител на танцови формации. Приятелството му с трио „Звън” датира от 2019 г, когато на сцената в лондонския театър Мийлфилд чрез песни и танци оживя малка България.

В тясно сътрудничество се свързва вече и севлиевският танцов състав „Хопни ми, тропни ми”. Заедно с Пламен Христов –художествен ръководител на групата и Беньо Пенев- хореограф, се поставя ново начало и заявка за съвместни изяви.

Четири танцови и певчески формации сътвориха истински празник за жителите на великотърновското село Сливовица. На сцената на местното читалище „Просвета 1927“ рецитираха, танцуваха и пяха Трио „Калатина“ от гр. Г. Оряховица, ФТГ „Земляци“ от с. Горско Ново село и от гр. Севлиево ФТГ „Хопни ми тропни“ и Трио „Звън“.

Всички участници се раздадоха на сцената, а публиката бурно аплодираше изпълненията.

Вечерта завърши с народни хора на празнично украсения площад. Чрез тази телевизия, нашите сънародници зад граница ще имат възможност да се докоснат макар и за малко до своите корени и нашето изкуство.

Зареди още

Култура

Реставрираха водните съоръжения в музей „Етър“

Published

on

Всички водни съоръжения в музея на открито „Етър“ са реставрирани и консервирани. Възстановяването бе извършено през последните две години по проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

Воденица долапкиня

Единствената в България колекция от действащи съоръжения, задвижвани с вода, се намира в етнографския комплекс край Габрово. Те са десет на брой и нямат аналог в другите европейски музеи, тъй като функционират, както в миналото, а работните им части са оригинални. Това са воденични камъни, мелнични механизми, тепавичарски чукове, чаркове за плетене на гайтан и други.

Воденица караджейка

Изпълнението на тази дейност от проекта бе поверено на консорциум „ЕКСА Строй“ ДЗЗД, а в реконструкцията са вложени близо 880 хиляди лева. При подмяната на механизмите и водоподаващите улеи е използван автентичен материал, спазвайки традиционната технология. Според потомствения воденичар от Калофер Александър Цветков – участвал в пускането на двете воденици (караджейка и долапкиня), ремонтът е бил наложителен заради износването от дългогодишната експлоатация, а след него съоръженията са запазили автентичността си.

Струг за гаванки

Разположението на водните съоръжения е обусловено от съществуващата през 70-те години на ХІХ век оригинална вадищна система и заварените на терен воденица караджейка, тепавица и валявица (ХVІІІ–ХІХ век). Изграждането на другите обекти започва през пролетта на 1963 г. и завършва година по-късно, когато е открит Музеят.

Валявицата в действие

Оформена на две нива, вадата дава възможност едно и също количество вода да задвижи две групи съоръжения. Освен заварените са направени възстановки или са пренесени, съществували в Габровско през ХVIII и XIX век. На първото ниво са механично точило за ножарски изделия, тепавица, воденица караджейка, струг за гаванки и танури, валявица. На второто ниво са гайтанджийница, воденица долапкиня, струг за бъклици, бичкиджийница (дъскорезница) и втора валявица.

Валявица за пране на текстилни изделия

Колекцията от водни съоръжения в музей „Етър“ представя майсторлъка на балканджията да впрегне силата на водата и неговата находчивост в създаването на различни приспособления, които спестяват труд, облекчават работния процес, увеличават производството и подобряват качеството на изделията.

Чарковете за плетене на гайтан в гайтанджийската одая

Близо 10.5 милиона лева са вложени за обновяване и създаване на съвременни условия в обектите на музейния комплекс „Етър“. Включен е цялостен ремонт на хотел „Странноприемница“, където ще се помещава администрацията, изграден е нов детски център, мобилна сцена, водните съоръжения се реставрирани. Къщата „Кръстник-Колчов хан“ е преустроена в многофункционална сграда, възстановени са грънчарските пещи и оранжерията, училището в кв. „Етъра“ е реконструирано и ще бъде база за обучения по реставрация и консервация. Експозиционните площи по чаршията са ремонтирани и е изградено архитектурно-художествено осветление. За улеснение на трудноподвижните посетители са закупени микробус и електрическа количка.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG16RFOP001-6.002-0008-C06 „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, както и чрез кредитен ресурс от Регионален фонд за градско развитие и банка ДСК. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

Зареди още

Култура

Коледен театрален фестивал в Габрово

Published

on

И през тази година в Драматичен театър “Рачо Стоянов” – Габрово ще се проведе Коледен театрален фестивал. Екипът на театъра кани всички свои зрители да си подарят прекрасни театрални мигове преди Коледните и новогодишните празници!

В четири поредни вечери от 7 до 10 декември ще видим интересни заглавия, както от домакините, така и от гостите на габровската театрална сцена – театър “Възраждане” – София, Драматичен театър Търговище и Драматично-куклен театър “Иван Димов” – Хасково.

Всички зрители, посетили театъра по време на Коледния фестивал ще участват в ежегодно провежданата Коледна томбола на театъра и може да спечелят страхотни награди. Едни от най-големите награди са “Златен билет” за всички премиери на театъра през 2024 година, както и ваучери за посещение на спектакли в Народен театър “Иван Вазов” и Драматичен театър – Пловдив.

Останалата част от наградите са книги, ваучери за пазаруване, сувенири, билети за предстоящи спектакли, отстъпки и много други. Билети за спектаклите се продават на касата на театъра и онлайн на сайта на театъра dramagabrovo.com.

Специални отстъпки са предвидени за ученици, студенти и пенсионери, също така от отстъпки се възползват и всички зрители закупили билети за повече от едно представление.

На 7 декември фестивалът открива театър “Възраждане” с пиесата “Ало, Ало!” от Джеръми Лойд и Дейвид Крофт. Познатите ни от дългогодишното си присъствие на малкия екран Рене Артоа, Едит, Ивет, Льоклер, полицай Крабтрий и разбира се Мишел от съпротивата, ще оживеят на сцената и ще подарят на габровската публика 2 часа смях и много добро настроение. Малко известен факт е, че театралната пиеса “Ало, Ало!” предхожда телевизионния сериал излъчван от BBC от 1982 година.

На 8 декември ни очаква спектакълът “Когато светът беше шарен” на режисьора Надя Асенова, позната на Габровската публика с множество режисьорски проекти на габровска сцена. Спектакълът е по текстове на Николай Хайтов от разказа “Когато светът си събуваше потурите”, публикуван в сборника “Диви разкази”. Главната роля е поверена на Владислав Карамфилов – Въргала, участват и актьорите на Държавен драматичен театър – Търговище.

На 9 декември предстои трета среща с публиката за най-новия спектакъл на Драматичен театър – Габрово “Приятнострашно” от Яна Борисова, под режисурата на Валерия Минева – Георгиева. Реакциите на публиката описват спектакъла като изключителен, вълнуващо събитие за театралната сцена и топъл разказ, който завладява ума и сетивата. На сцената ще видим актьорите Таня Йоргова, Стоян Руменин, Любомира Башева, Атанас Димитров и Петко Койчев.

10 декември е запазен за театър “Иван Димов” – Хасково които ще представят на габровска сцена спектакъла “Вечеря за глупаци” на автора Франсис Вебер и режисьора Евгени Будинов. Сред актьорския състав на спектакъла се отличаваи актрисата Иванка Шекерова, позната от сериала “Клетката”. Франсис Вебер е един от най-известните френски комедийни автори, последната поставяна негова пиеса в Габрово бе “Специалист по гафове”, така че гарантираме много смях и забавление на публиката!

След края на спектакъла, на 10 декември артистите ще изтеглят печелившите зрители от традиционната ни коледна томбола!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица