Свържи се с нас

Култура

РИМ – Габрово с онлайн урок пред българчета в Испания

Published

on

„Здравейте! Директор съм на две български неделни училища в Испания. Дали би било възможно нашите деца да посетят музея онлайн в реално време и присъствието на гид? Би било изключително вълнуващо за всички, а когато си отидат в България ще го посетят в действителност.“

С това съобщение от Елица Евтимова започна Новата 2021 година за Регионален исторически музей – Габрово. Няколко изречения, в които е закодирана много любов към родината, хъс за работа и грижа да покълват в сърцата на българчетата зад граница зрънцата на тази любов.

„Останахме трогнати от проявения интерес към институцията, но поради предстоящите мащабни ремонтни дейности в сградата на музея, нямаше как да осъществим желанието на госпожа Евтимова. Това ни провокира да потърсим други възможности, чрез които да запознаем децата и учениците, посещаващи Българските културно-просветни училища „Паисий Хилендарски“ в градовете Памплона и Сарон с габровското културно-историческо наследство и традиции“, споделят музейните специалисти.

РИМ – Габрово има сериозен опит в провеждането на образователни занимания и приложни ателиета в различни тематични области, а онлайн уроците са още една благодатна възможност за връзка с младата публика. Предложихме темата „Габровският сокай. Сокайни шевици“, която се прие с въодушевление от преподавателите. Това е кратката предистория на виртуалната ни комуникация с госпожа Евтимова в първите дни на Новата година, която ни вдъхнови за днешния урок.

Уредникът в отдел „Етнография“ – Христинка Шепелева, запозна малките онлайн пътешественици с историята на Габрово, разказа им любопитни факти за сокая, показа им оригинали на шевици, съхранявани във фонда на музея. Особен интерес предизвика демонстрацията на сложното сокайно забраждане.

Като практическа задача децата получиха схеми на сокайни шевици, които да оцветят в уроците по изобразително изкуство.

Приятна изненада беше включването в урока и госпожа Росица Байрактарски – училищен ръководител на Българско неделно училище „Аз Буки Веди“ гр. Кьолн, Германия, с което също предстоят вълнуващи онлайн пътешествия.

Българско културно-просветно училище „Паисий Хилендарски“, гр. Памплона, област Навара, е основано през 2016 г. То е едно от стотиците български неделни училища по света. Принадлежи към Асоциация „Българските деца в Навара“ и се подпомага финансово от МОН по силата на ПМС90. През 2020 г. отваря своя първи филиал и в област Кантабрия, в гр. Сарон. През настоящата учебна година, общо в двете училища и Центъра за работа с деца „Патиланско царство“, се обучават около 140 българчета на възраст от 3 до 18 г. Децата и учениците изучават български език, литература, история и география на България, роден край (по-малките деца и ученици), фолклор, етнография, изобразително изкуство, музика и народни танци. Педагогическият екип е съставен от много добри педагози, филолози и детски учители, които работят с желание и професионализъм.

През годините Асоциацията организира множество инициативи, изложби, конкурси съвместно с колеги, приятели и гости от България. Всяка година се провеждат Дни на българската култура в продължение на една седмица и Фестивал на българската култура „Една земя – един народ“ по повод Националния празник на България -3-ти март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица