Свържи се с нас

Любопитно

Космическо явление отпреди 796 години и в небето над Габрово

Published

on

На 21 декември в 12:02 часа ще настъпи астрономическата зима. Слънцето ще премине през точката на зимното слънцестоене в съзвездието Стрелец. В Северното полукълбо това е най-късият път на Слънцето по небосклона. Денят ще е най-къс – само 9 часа и 2 минути.

Очаквайки приключване на тази изпълнена с предизвикателства година, астрономите се подготвят за забележителна небесна атракция на двата газови гиганти от Слънчевата система. Юпитер и Сатурн цяла година пътуват заедно по небето, но на 21 декември по-бавно движещият се Сатурн ще настигне Юпитер. Това ще бъде техният грандиозен финал.

На Юпитер са необходими 11,86 години, за да обиколи Слънцето, а на Сатурн – 29,4 г. Още от първите дни на декември те се сближават и на 21.12.2020 г. ще се появяват заедно на разстояние една десета от градуса на границата на Козирог и Стрелец.

Това е колкото дебелината на една монета, държана на една ръка разстояние и ще ги виждаме като ярка двойна звезда.

Съществува теория, според която, именно когато Месията се е появил на Земята, е имало подобно съединение на Юпитер и Сатурн, което днес наричаме Витлеемска звезда.

Двете планети и техните луни ще се виждат отделно, но в едно и също зрително поле на бинокъл или телескоп. Явлението се наблюдава веднъж на 20 години, въпреки че не винаги са били толкова близко. Тазгодишното съединение е наблюдавано преди 796 години. Следващото необичайно съединение между тях ще бъде през март 2080 г.

Къде можем да го наблюдаваме?
От цял свят. Вечерта на 21 декември, на хубаво място без дървета и сгради преграждащи хоризонта, ниско над югозападния хоризонт, след 18.00 ч. около свечеряване, дори и с невъоръжено око, ако разбира се времето позволи (около час и половина след залез Слънце, когато небето вече е достатъчно тъмно и ниско над хоризонта).

За тяхното заснемане ще Ви бъде необходим обектив 200 мм. Според астролозите тази среща, на Сатурн и Юпитер, вещае голяма промяна за човешкото общество като цяло – повече сигурност в тези хаотични времена, постигане на лични цели и повече щедрост.

*Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 0887555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица