Свържи се с нас

Култура

Музей „Етър“ очаква своя 14-милионен посетител

Published

on

На 18 август, между 11:00 и 13:00 часа, в музей „Етър” се очаква да влезе 14-милионният посетител. От създаването си през 1964, това уникално място привлича стотици хиляди туристи. Музей „Етър” е отворен в началото на септември и до края на същата година през него преминават 12 000 души. Преброяването става на базата на точна статистика. От 1966 посетителите започват да надхвърлят 100 000.

13-милионният е посрещнат през 2015 г. От тогава до затварянето на музеите, заради пандемията от COVID-19, годишно над 200 000 души посещават „Етър”. Той е на едно от първите места в страната по брой посетители след отварянето на музеите през месец май тази година и остава една от най-предпочитаните дестинации за културен туризъм в България.

Според директора проф. д-р Светла Димитрова екипът е предприел най-правилните действия, за да провокира посетителите да се завърнат. „Ние имаме един нулев месец – април, когато музеите бяха затворени. Следващите – май и юни, също са слаби откъм туристи. Обикновено това е период на ученически екскурзии, които тази година, заради мерките за безопасност, не се реализираха. Това се отрази на всички музеи. Ние все пак имаме посетители, но по-скоро става въпрос за семейства с деца, отколкото за ученически групи.

Като цяло има намаление на посетителите, но ние организираме много инициативи, за да сме атрактивни. Отчитайки нагласите, че хората пътуват предимно през почивните дни, започнахме да организираме демонстрации и игри, създадохме среда за по-добро опознаване на културното наследство. Даваме възможност на посетителите активно да се включат в различни дейности – работа с гайтан, изработване на предмети от глина, наблюдение как работят участниците в наши проекти и програми – КЕВИС и „В света на Старопланинската архитектура”. Въпреки това, спадането на броя на посетителите е факт”, коментира проф. д-р Светла Димитрова.

През май 2020 в музея са влезли 6 200 души, а през същия месец на 2019 са 31 620. През юни се забелязва леко нарастване, въпреки че наваксване няма. 10 542 са отчетените посетители, като за юни 2019 са 25 690. Юли се оказва по-благоприятен. За този летен месец през музей „Етър” са преминали 16 800. 25 700 са били те през юли 2019.

Независимо от тази тенденция, екипът на музея не е преустановил важните и привлекателни за публиката прояви. Освен посочените от директора събития през изминалите месеци, продължава подготовката на „Празник на пестила”, който ще се състои на 5, 6 и 7 септември.

Тогава туристите ще могат да се запознаят как се прави пестил, известен като Габровски шоколад. Уникален продукт с международно признание, който в миналото карал дори швейцарските сладкари да си облизват пръстите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Култура

Благой Господинов ще отбележи 60-годишен юбилей с изложба

Published

on

Със съвместна изложба живопис „Знаци и първи стъпки по пътя“, художникът Благой Господинов ще отбележи своя 60-годишен юбилей. Тя ще бъде открита на 26 септември, от 18.00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.

„Изложбата, с която отбелязвам своите 60 години сега, е заедно с моята внучка Стефания, която от 2-годишна рисува акварел заедно с мен в ателието. Това са нейните първи стъпки, но от 100-те акварела, които е нарисувала сама, са избрани няколко които ще видите.

Те са и знаци на чистотата и искреността, с която е необходимо да се отнасяме и да творим в изкуството. Последните ми картини и инсталации са своеобразна равносметка за моя извървян път в живота и живописта, представящи творческите ми прозрения за важното и значимото.

Когато разпознаваме знаците и откровенията по пътя и знаем накъде води той, нашето пътуване е вълнуващо. Ако имаме сетива за Твореца, тогава Неговите знаци и откровения чрез символи са осезателни и ние ги проумяваме ,чрез вярата като надежда за спасение“, казва самият автор за авторската си изложба.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица