Свържи се с нас

Любопитно

Престижни награди за талантливите деца от ОУ „Неофит Рилски“

Published

on

Талантливите деца от Основно училище „Неофит Рилски“ се завърнаха със седем престижни награди от Двадесет и първия Международен фестивал „Приятели на България“ в Албена.

При силна конкуренция и взискателно жури малките актьори от театър „Вълшебник“, танцьорите от състава за латино танци „Инкансабле“, музикални индивидуални изпълнители се състезаваха с деца и младежи от цялата страна.

Подготовката премина при изключително трудни условия след извънредното положение и спазване на епидемичните условия.

Макар, че започнаха в началото на учебната година забраната за три месеца прекъсна творческия процес, но децата вложиха талант, ентусиазъм и много отговорност и се подготвиха на високо ниво.

Театър „Вълшебник“, с ръководител Виктория Петрова, поднесе на публиката любим на десетки поколения спектакъл „Доктор ОХ Боли“ от Корней Чуквски“.

Комедията прозвуча много актуално, защото Доктор Ох Боло лекува безвъзмездно много животинки и бе изправен пред предизвикателството да отиде спешно в Африка и да спаси болните маймунки.

Спектакълът, наситен с много хумор, хуманност, прекрасни костюми и танци завладя публиката и журито и получи заслужената награда „Лауреат Първа степен“.

Още по-силна награда бяха аплодисментите на публиката и радостта от постигнатото при извънредно тежки, кратки и напрегнати моменти за подготовка на спектакъла.

Благодарности получи не само „ доктора“ за „излекуваните от много болести“ животни, но и талантливите деца в ролята пирати, различните животинки за талантливата си актьорска игра.

Танцов състав за латино танци „INCANSABLE” при Основно училище „Неофит Рилски“, с художествен ръководител Габриела Косева, завладя публика, гости и жури с прекрасните ритми, красиви костюми и много настроение.

Заслужена Първа награда „Лауреат Първа степен“, защото те също репетираха при трудните за изкуствата месеци. Децата дадоха всичко от себе си, защото танците салса и бачата, които представиха са красиви, но трудни.

Този успешен дебют за „INCANSABLE” е старт за нови участия, състезания и конкурси.

Международният фестивал „Приятели на България“ е фестивал на изкуствата и на сцената се явиха много индивидуални изпълнители.

Божидар Кържин, ученик в пети клас на ОУ „Неофит Рилски“ зае две първи места „ Лауреат Първа степен“ за изпълнение на акордеон на „Пасо добле“ и „Право хоро“ и „ Лауреат Първа степен“ за изпълнение на „Буенек“ в дует с Юлиян Петров, който също е петокласник в ОУ „Неофит Рилски“.

Юлиян се представи с индивидуалното изпълнение на гъдулка ‚Дайчово хоро“, като зае второ място „Лауреат Втора степен“.

Талантът им беше оценен не само от журито, а и от публиката, като бяха поканено в шоу програми за лятото и в аниматорския екип на комплекс Албена. Дебют на сцената в раздел художествено слово направиха Даная Дарданова и Елинор Спиридонова с откъс от „Малкия принц“ на Екзюпери, както и Ива Христова с изпълнение на миниатюра от Дора Габе „Баба“.

За своите изпълнения децата получиха дипломи „Лауреат Втора степен“. Основно училище „Неофит Рилски“ си поставя благородната цел да подпомага развитието на талантливите си ученици, осигурявайки им шанс, зависещ изключително от техните качества, умения и ентусиазъм и инвестира в творчески инициативи, свързани с интересите и дарбите на децата.

В най-трудните моменти за изкуството, именно то ни дава сила за да продължим живота напред, споделят от габровското училище.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Каменната стълба има много тънкости, които само майстор може да ти покаже

Published

on

Когато имаш комбинацията от подпорна стена и каменни стъпала, които подхождат нагоре, добре е да са влезли в зида. Така структурата няма да мръдне никога. Майсторът на суха каменна зидария Христо Тоцев обучава група от участници в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“, която се реализира в музей „Етър“, съвместно със сдружение Мещра.

Градежът, който се прави, е изцяло от природни материали. Николай Великов търси подходящи камъни, които да помогнат за изграждането на подпорната стена и на стълбата. Тъй като образователната програма се реализира на територията на „Етър“, течащата през музея река Сивек подпомага начинанието.

Камъните обаче трябва да не са изгладени от водата, за да не се хлъзгат – това е едно от нещата, които Николай Великов научава от майстор Христо Тоцев.

Николай е от Горна Оряховица и е юрист. Образователната програма го привлича с възможността да усвои знания и умения, които да използва в закупен преди време имот. Досега строителството там е съвременно, споделя той, но е убеден, че това ще се промени с участието му в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура“.

И Маргарита Георгиева от Плевен има намерение да реализира на практика знанието, което ще придобие от участието си в програмата. Включва се за първа година.

„Какво ме водеше към решението да се включа в програмата? Притежаваме стари къщи и се оказва, че много неща човек трябва да си ги свърши сам. Няма строители, на които да разчита, когато става въпрос за традиционни техники от миналото. Привличат ме и Балкана, и прекрасното място „Етър“. Съзнавам, че е амбициозна да казвам, че ще участвам във възстановяването на старите постройки и градежи, но другото е да бъдат оставени да рухнат. Мисля, че никой не иска да бъде свързван с такова неща. Съпругът ми има къща от своя прадядо. В нея човек се чувства много по-добре отколкото в много съвременни постройки.“

Маргарита Георгиева е изпробвала да направи градеж, като този, на който се обучава заедно с други участници в образователната програма. Съзнава, че засега е „на първо стъпало“ (в начален етап от обучителния процес), но е убедена, че времето, прекарано в музей „Етър“ ще помогне за усвояване на нови практически умения.

И строителството е игра, щом участват деца! Симона Герчева е най-малкият участник в образователната програма „В света на Старопланинската архитектура”, която музей „Етър” и сдружение Мещра реализираха на 7, 8 и 9 август.

Шестгодишното момиченце е от София и се обучава в детския модул от програмата, докато родителите й са в една от групите за възрастни.

Не е трудно да се ориентира човек къде в музея децата се учат на традиционно строителство. Поведението на малчуганите е непринудено, а играта се превръща във важно средство за получаване на знания и умения.

Разбира се на Симона на първо място й допада, че има други деца. Никой не ги ограничава, затова спокойно тъпчат с крака сместа от глина, вода и слама, ровят с ръце из нея и не мислят за изцапани дрехи. Течащата наблизо рекичка с чиста вода дава възможност, ако някой се пооплеска повече, да се измие.

Игнат Ченчев е от Варна и обича физическия труд. Решението да дойде с родителите си в музей „Етър” взема с помощта на баба си, която му разказва, че тук има много възможности да се научи да прави различни неща с ръцете си. Игнат споделя, че обича физическия труд. Дядо му има железарска работилница, където детето изработва някои от своите играчки.

Игнат Ченчев смята да заснеме клип, за да покаже на дядо си как се справя по време на образователната програма.

Магдалена Каменова е от София и активно участва в подготовката на сместа за кирпич, от който да бъдат изработени тухлите. Включва се с останалите деца в осигуряване на материалите за плет, а през втория ден от програмата за първи път тъче на стан.

Калина Аладжова е родена в Люксенбург. За две години живее с родителите и брат си, също участник в програмата, в Благоевград, но казва, че отново ще се върнат в Люксенбург. Калина смята, че това ще се случи, за да не забравят децата френски език. Тя също тъче на стан в Музейния детски център в „Етър”, участва в плетенето на плет и в изработването на глинени тухли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Криворазбраната цивилизация“ зарадва дряновци в Лятното кино

Published

on

Вчера, 6 август, Дряново имаше честта да посрещне на сцената в Лятното кино Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Зрителите видяха един от най-обичаните спектакли на търновския театър – „Криворазбраната цивилизация“, по оригиналния текст на Добри Войников и по музика на Дечо Таралежков.

Почти два часа продължи срещата на многобройната дряновска публика с актьорите, оркестъра, хора и балета от старопрестолния град. И двете страни останаха изключително доволни и си пожелаха по-чести събития.

След края на представлението бяха изтеглени и печелившите от томболата. Двама от зрителите спечелиха покани за двама за предстоящите спектакли на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а Община Дряново подари на трима късметлии книга с текста на „Криворазбраната цивилизация“, който е съвсем актуален и 150 години след написването му от Добри Войников.

Следващото събитие в Дряново е откриването на новия футболен сезон на 9 август (неделя), когато на стадион „Локомотив“ местният отбор ще посрещне „Първа атомна“ (Козлодуй) в първи кръг на Северозападната Трета лига. Начален час – 18:00.

От администрацията на кмета Трифон Панчев напомниха още и за изложба „Наследството“, която може да бъде разгледана в Икономовата къща през целия месец август. Тя представя картини на някои от най-известните български художници, част от фонда на галерия „Видима“. Изложба „Наследството“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица