Свържи се с нас

Култура

18 юни – Ден на пощенската марка и филателията

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, организации и сдружения, свързани с града ни, дали своя принос за развитието на българската наука и изкуство. Днес, в деня на пощенската марка и филателията – 18 юни, експертите припомнят за появата и дейността на едно от габровските сдружения с многогодишна история – Филателно дружество „Васил Априлов“.

Пощенска картичка с марки, посветени на годишнина от смъртта на Васил Априлов, издадена от Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово, 19.10.1947 г.

Колекционерството, както всяко друго увлечение, освен че разчупва стереотипите на ежедневието, е своеобразно желание да „отидеш“ някъде другаде – място, известно на всички онези, отдадени на времето за себе си. Филателията (от старогръцки „увлечение“ и „освобождаване от такса“, следователно колекциониране на знаци за платена такса, т.е. пощенски марки) е едно от най-популярните хобита в световен мащаб – сред по-известните филателисти са Чарли Чаплин, Франклин Делано Рузвелт, Цар Борис III.

Пощенски плик с марки, посветени на Васил Априлов, валидирана по повод Окръжна филателна изложба в Габрово, 23.05.1964 г.

Освен това, тя е извор на термини, дълбоко навлезли в нашето ежедневие: „куриоз”, например, е названието на необикновени пощенски марки – с допуснати печатни грешки. Колекционирането и размяната на пощенски марки сред габровци започва още в началото на XX в. Данните за фактическото начало на габровското организирано маркосъбиране са противоречиви.

Според документи на Дружеството то е поставено на 22 февруари 1938 г., а Богдан Стефанов – филателист, дългогодишен пощенски служител и изследовател на пощенското минало, посочва в книгата си „Съобщенията в Габрово – история и съвременност“ 22 септември 1938 г. Сред основателите са д-р Димитър Донков – лекар, Никола Божинов – директор на търговската банка в града, Добрин Петков – търговец, Аврам Аврамов – секретар на Априловска гимназия.

Покана за международна филателна изложба в Габрово, юни 1973 г.

Дружеството приема името на Васил Априлов, а основната му цел е „да ратува за опазването на българските марки”. От момента на създаването си, с кратко прекъсване, дейността му постепенно се разраства, като неговите членове вдъхновяват издаването на първите филателни материали, свързани с историята на Габрово.

Така през 1947 г. се отпечатват пощенски марки, картички и пликове с лика на Васил Априлов. През 1964 г. дружеството организира своята първа изложба, последвана от втора през 1973 г. – с повече участници, и трета – през 1978 г. – с международно участие и посветена на 40-годишнината от основаването на дружеството и 100-годишнината от Освобождението на България.

Каталог на Национална работническа филателна изложба проведена в Габрово, 1985 г.

Участват представители на тогавашния Съветския съюз, Полша и Чехословакия (дн. Чехия и Словакия). Габровски филателисти – членове на дружеството, активно се включват в множество регионални, национални и международни изложби и симпозиуми, а техните колекции получават награди и високи оценки.

Дружеството започва да води своя първи училищен кръжок в Основно училище „Неофит Рилски“ през 1960 г. През 1975 г. дружеството започва своята масова просветна и възпитателна дейност, организирайки клубове и училищни кръжоци по филателия, беседи, включително радиобеседи, с филателисти от всички краища на България, както и статии в местния печат.

Плакат на Панаир на пощенската марка, проведен в Габрово, 29.05.1993 г.

Маркосъбирането е изведено като хоби, което следва да заинтригува младото поколение, със своята художествена, историческа и научна стойност. През 1988 г. филателното дружество се включва активно в честването на 200-годишнината от рождението на Васил Априлов – организира изложба и издаването на специална пощенска марка. След 1990 г. активността на дружеството временно намалява, но то запазва дейността си чрез периодични срещи и изяви.

През 1993 г. Габрово става домакин на Първият Панаир на пощенската марка, организиран по случай 100 – годишнината на филателното движение в България. До 2000 г. се провеждат осем национални панаира, част от тях с международно участие. Дружеството продължава да съществува и днес, като всеки един любител филателист може да стане негов член и да даде своя принос към развитието на филателията на местно ниво.

Документи, свързани с дейността на Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово се съхраняват във фонд на негово име в Държавен архив – Габрово, които включват кореспонденция с български и чуждестранни дружества, списъци на членове, каталози от проведени изложби, статии, лекции, интервюта, спомени и публикации в пресата за филателията и колекционерството, протоколни книги от събрания, протоколи за организиране на годишнини и изложби за периода 1962 – 2005 г. Държавен архив – Габрово съхранява колекция от филателни материали – пощенски марки, пликове и картички във личния фонд на Марин Маринов – публицист и журналист във в-к „Балканско знаме”, водещ габровски филателист и колекционер на пощенски картички и пликове.

Автор: Стела Илева,
младши експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица