Свържи се с нас

Култура

18 юни – Ден на пощенската марка и филателията

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, организации и сдружения, свързани с града ни, дали своя принос за развитието на българската наука и изкуство. Днес, в деня на пощенската марка и филателията – 18 юни, експертите припомнят за появата и дейността на едно от габровските сдружения с многогодишна история – Филателно дружество „Васил Априлов“.

Пощенска картичка с марки, посветени на годишнина от смъртта на Васил Априлов, издадена от Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово, 19.10.1947 г.

Колекционерството, както всяко друго увлечение, освен че разчупва стереотипите на ежедневието, е своеобразно желание да „отидеш“ някъде другаде – място, известно на всички онези, отдадени на времето за себе си. Филателията (от старогръцки „увлечение“ и „освобождаване от такса“, следователно колекциониране на знаци за платена такса, т.е. пощенски марки) е едно от най-популярните хобита в световен мащаб – сред по-известните филателисти са Чарли Чаплин, Франклин Делано Рузвелт, Цар Борис III.

Пощенски плик с марки, посветени на Васил Априлов, валидирана по повод Окръжна филателна изложба в Габрово, 23.05.1964 г.

Освен това, тя е извор на термини, дълбоко навлезли в нашето ежедневие: „куриоз”, например, е названието на необикновени пощенски марки – с допуснати печатни грешки. Колекционирането и размяната на пощенски марки сред габровци започва още в началото на XX в. Данните за фактическото начало на габровското организирано маркосъбиране са противоречиви.

Според документи на Дружеството то е поставено на 22 февруари 1938 г., а Богдан Стефанов – филателист, дългогодишен пощенски служител и изследовател на пощенското минало, посочва в книгата си „Съобщенията в Габрово – история и съвременност“ 22 септември 1938 г. Сред основателите са д-р Димитър Донков – лекар, Никола Божинов – директор на търговската банка в града, Добрин Петков – търговец, Аврам Аврамов – секретар на Априловска гимназия.

Покана за международна филателна изложба в Габрово, юни 1973 г.

Дружеството приема името на Васил Априлов, а основната му цел е „да ратува за опазването на българските марки”. От момента на създаването си, с кратко прекъсване, дейността му постепенно се разраства, като неговите членове вдъхновяват издаването на първите филателни материали, свързани с историята на Габрово.

Така през 1947 г. се отпечатват пощенски марки, картички и пликове с лика на Васил Априлов. През 1964 г. дружеството организира своята първа изложба, последвана от втора през 1973 г. – с повече участници, и трета – през 1978 г. – с международно участие и посветена на 40-годишнината от основаването на дружеството и 100-годишнината от Освобождението на България.

Каталог на Национална работническа филателна изложба проведена в Габрово, 1985 г.

Участват представители на тогавашния Съветския съюз, Полша и Чехословакия (дн. Чехия и Словакия). Габровски филателисти – членове на дружеството, активно се включват в множество регионални, национални и международни изложби и симпозиуми, а техните колекции получават награди и високи оценки.

Дружеството започва да води своя първи училищен кръжок в Основно училище „Неофит Рилски“ през 1960 г. През 1975 г. дружеството започва своята масова просветна и възпитателна дейност, организирайки клубове и училищни кръжоци по филателия, беседи, включително радиобеседи, с филателисти от всички краища на България, както и статии в местния печат.

Плакат на Панаир на пощенската марка, проведен в Габрово, 29.05.1993 г.

Маркосъбирането е изведено като хоби, което следва да заинтригува младото поколение, със своята художествена, историческа и научна стойност. През 1988 г. филателното дружество се включва активно в честването на 200-годишнината от рождението на Васил Априлов – организира изложба и издаването на специална пощенска марка. След 1990 г. активността на дружеството временно намалява, но то запазва дейността си чрез периодични срещи и изяви.

През 1993 г. Габрово става домакин на Първият Панаир на пощенската марка, организиран по случай 100 – годишнината на филателното движение в България. До 2000 г. се провеждат осем национални панаира, част от тях с международно участие. Дружеството продължава да съществува и днес, като всеки един любител филателист може да стане негов член и да даде своя принос към развитието на филателията на местно ниво.

Документи, свързани с дейността на Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово се съхраняват във фонд на негово име в Държавен архив – Габрово, които включват кореспонденция с български и чуждестранни дружества, списъци на членове, каталози от проведени изложби, статии, лекции, интервюта, спомени и публикации в пресата за филателията и колекционерството, протоколни книги от събрания, протоколи за организиране на годишнини и изложби за периода 1962 – 2005 г. Държавен архив – Габрово съхранява колекция от филателни материали – пощенски марки, пликове и картички във личния фонд на Марин Маринов – публицист и журналист във в-к „Балканско знаме”, водещ габровски филателист и колекционер на пощенски картички и пликове.

Автор: Стела Илева,
младши експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Fun Навън Фест 2020 в Трявна

Published

on

В периода 14 – 16 август ще се проведе второто издание на фестивал в градска среда Fun Навън в Трявна.

Фестивалът цели да популяризира разнообразни форми на изкуство и забавления на открито за малки и големи, като същевременно стимулира здравословен и природосъобразен начин на живот в съответствие с принципите за нулев отпечатък.

Фестивалната програма тази година ще включва: хамачена градина, въздушна йога, музика, танци, театър, сцена за млади таланти, кино край реката, творчески работилници, демонстрации, активни игри за цялото семейство и др.

Вкусна и здравословна храна и студена крафт бира ще допринесат за вашето настроение.

Повече информация можете да намерите на:
Website: http://tryavnafest.com/
Facebook Page: https://www.facebook.com/funtryavna/
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/941586402970352/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово с ценно дарение от фондация „Габровски 1904“

Published

on

Вчера, 3 август, Община Габрово получи ценно дарение от фондация „Габровски 1904“. Книгата, „Бележити хора и събития от габровския край“ на Илия Габровски в луксозно издание, бе връчена лично от внука на видния краевед – Георги Габровски.

Инициативата има за цел да популяризира делото на изследователя на габровското минало Илия Габровски и съвпада с отбелязването на 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. Първите две книги ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и на отдел „Държавен архив“-Габрово.

Илия Иванов Габровски е роден на 14 август 1904 г. в Габрово, в семейството на опълченеца Иван Габровски. Ввсеотдаен учител и краевед, неуморен изследовател на габровското минало, повече от пет десетилетия обхожда всяко кътче от родния си край, разпитва хиляди хора, издирва и изследва стари архиви, църковни книги, надписи върху паметници, мостове и други постройки, търси произхода на географските и историческите названия, открива, записва и популяризира заслужилите личности и събитията, характеризиращи габровския дух.

Публикува над хиляда изследвания, повечето от които за неизвестни или малко известни факти от историята на родния край. Проследява родословия, публикува стотици песни, легенди и предания, пише историите на селища, църкви и училища.

Заради изключителните му заслуги към Габрово като изследовател и популяризатор на габровското минало, на 16 май 2002 г. посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.

Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Руски чайник е културна ценност за август в РИМ – Габрово

Published

on

Културна ценност за месец август на Регионален исторически музей – Габрово е руски чайник на 7-ма рота от 36-ти пехотен Орловски полк, взела решително участие в отбраната на Шипченския проход през август 1877 г.

По каква причина чайникът е останал в Габрово, можем само да предполагаме. Най-вероятно е предоставен на болниците в града, за да се приготвя традиционната напитка за ранените войници и офицери. Постъпил е в музея в края на 50-те години на ХХ в., от монахините на Девическия манастир “Свето Благовещение“ – Габрово.

Произведен преди повече от 143 години, днес той е реставриран и в отлично състояние. С представянето му пред публиката искаме да напомним за нелекия път, изминат от Орловския полк в състава на 9-та пехотна дивизия от VІІІ корпус от Полтава и Харков до Габрово и за „малките неща“, които стоплят войнишката душа.

На 3 юли 1877 г. Орловският полк влиза в Габрово и е включен в състава на Габровския отряд за овладяване на Шипченския проход. На 5 юли е извършена неуспешна атака и след оттеглянето на турците, на 7 юли проходът е зает от руските войни. На 8 август целият полк се съсредоточава на Шипченския проход, участва в легендарните боеве 9 – 12 август и в по-нататъшната отбрана почти до края на м. октомври.

Във фондовете на музея се съхраняват атрактивни културни ценности от времето на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. – въоръжение, униформи, награди, но целта ни е да покажем реликва, която ежедневно е била в употреба в руската армия.

И това е чайникът, в който се приготвя традиционната руска напитка, сгряваща ръцете и сърцето на обикновения войник. След уморителните преходи всеки от тях с нетърпение е очаквал миговете на почивка. С чаша черен руски чай в ръка, отпивайки от горещата течност, всеки „солдат“ си спомня в минутите на отдих за Родината, за своя дом, семейство, любими и близки хора.

Разсипването на чая е знак за кратка почивка, минути на спокойствие и мечти. Ароматът и топлината на руския чай поддържа бойния дух на защитниците на Шипченския проход през горещото лято на 1877 г. и сковаващия студ през зимата на същата година. Традицията да се пие чай в Русия е вековна, той се консумира ежедневно, навсякъде и по-всеки повод, през всички сезони на годината. Затова и в обоза на руските войски задължително присъстват масивните чайници.

Съхраненият в РИМ – Габрово полеви чайник е изработен от мед, с цилиндрична форма, капак и извита дръжка. На него е щампован надпис „VII р.“, а към тялото е прикрепен висок чучур, завършващ с капаче. Празен теглото му е над 6 кг, обемът е приблизително 9,5 л, т.е. за около 200- числения състав на ротата по 50 грама ободряваща напитка на войник.

Този наглед обикновен предмет от бита – чайник, но с огромни размери – полеви чайник, ни напомня, че и в малките неща – измерими с чаша чай, се крие духът на големите победи! Спазването на вековните традиции, дори по време на война, крепи морално войника по време на походи и битки.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник, РИМ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица