Свържи се с нас

Култура

18 юни – Ден на пощенската марка и филателията

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, организации и сдружения, свързани с града ни, дали своя принос за развитието на българската наука и изкуство. Днес, в деня на пощенската марка и филателията – 18 юни, експертите припомнят за появата и дейността на едно от габровските сдружения с многогодишна история – Филателно дружество „Васил Априлов“.

Пощенска картичка с марки, посветени на годишнина от смъртта на Васил Априлов, издадена от Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово, 19.10.1947 г.

Колекционерството, както всяко друго увлечение, освен че разчупва стереотипите на ежедневието, е своеобразно желание да „отидеш“ някъде другаде – място, известно на всички онези, отдадени на времето за себе си. Филателията (от старогръцки „увлечение“ и „освобождаване от такса“, следователно колекциониране на знаци за платена такса, т.е. пощенски марки) е едно от най-популярните хобита в световен мащаб – сред по-известните филателисти са Чарли Чаплин, Франклин Делано Рузвелт, Цар Борис III.

Пощенски плик с марки, посветени на Васил Априлов, валидирана по повод Окръжна филателна изложба в Габрово, 23.05.1964 г.

Освен това, тя е извор на термини, дълбоко навлезли в нашето ежедневие: „куриоз”, например, е названието на необикновени пощенски марки – с допуснати печатни грешки. Колекционирането и размяната на пощенски марки сред габровци започва още в началото на XX в. Данните за фактическото начало на габровското организирано маркосъбиране са противоречиви.

Според документи на Дружеството то е поставено на 22 февруари 1938 г., а Богдан Стефанов – филателист, дългогодишен пощенски служител и изследовател на пощенското минало, посочва в книгата си „Съобщенията в Габрово – история и съвременност“ 22 септември 1938 г. Сред основателите са д-р Димитър Донков – лекар, Никола Божинов – директор на търговската банка в града, Добрин Петков – търговец, Аврам Аврамов – секретар на Априловска гимназия.

Покана за международна филателна изложба в Габрово, юни 1973 г.

Дружеството приема името на Васил Априлов, а основната му цел е „да ратува за опазването на българските марки”. От момента на създаването си, с кратко прекъсване, дейността му постепенно се разраства, като неговите членове вдъхновяват издаването на първите филателни материали, свързани с историята на Габрово.

Така през 1947 г. се отпечатват пощенски марки, картички и пликове с лика на Васил Априлов. През 1964 г. дружеството организира своята първа изложба, последвана от втора през 1973 г. – с повече участници, и трета – през 1978 г. – с международно участие и посветена на 40-годишнината от основаването на дружеството и 100-годишнината от Освобождението на България.

Каталог на Национална работническа филателна изложба проведена в Габрово, 1985 г.

Участват представители на тогавашния Съветския съюз, Полша и Чехословакия (дн. Чехия и Словакия). Габровски филателисти – членове на дружеството, активно се включват в множество регионални, национални и международни изложби и симпозиуми, а техните колекции получават награди и високи оценки.

Дружеството започва да води своя първи училищен кръжок в Основно училище „Неофит Рилски“ през 1960 г. През 1975 г. дружеството започва своята масова просветна и възпитателна дейност, организирайки клубове и училищни кръжоци по филателия, беседи, включително радиобеседи, с филателисти от всички краища на България, както и статии в местния печат.

Плакат на Панаир на пощенската марка, проведен в Габрово, 29.05.1993 г.

Маркосъбирането е изведено като хоби, което следва да заинтригува младото поколение, със своята художествена, историческа и научна стойност. През 1988 г. филателното дружество се включва активно в честването на 200-годишнината от рождението на Васил Априлов – организира изложба и издаването на специална пощенска марка. След 1990 г. активността на дружеството временно намалява, но то запазва дейността си чрез периодични срещи и изяви.

През 1993 г. Габрово става домакин на Първият Панаир на пощенската марка, организиран по случай 100 – годишнината на филателното движение в България. До 2000 г. се провеждат осем национални панаира, част от тях с международно участие. Дружеството продължава да съществува и днес, като всеки един любител филателист може да стане негов член и да даде своя принос към развитието на филателията на местно ниво.

Документи, свързани с дейността на Филателно дружество „Васил Априлов” – Габрово се съхраняват във фонд на негово име в Държавен архив – Габрово, които включват кореспонденция с български и чуждестранни дружества, списъци на членове, каталози от проведени изложби, статии, лекции, интервюта, спомени и публикации в пресата за филателията и колекционерството, протоколни книги от събрания, протоколи за организиране на годишнини и изложби за периода 1962 – 2005 г. Държавен архив – Габрово съхранява колекция от филателни материали – пощенски марки, пликове и картички във личния фонд на Марин Маринов – публицист и журналист във в-к „Балканско знаме”, водещ габровски филателист и колекционер на пощенски картички и пликове.

Автор: Стела Илева,
младши експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица