Свържи се с нас

Любопитно

Анелия Атанасова от Габрово стана „Рицар в живота“

Published

on

Рицарите Ордена на тамплиерите от област Габрово връчиха отличието „Рицар в живота“ за 2019 г. Получи го Анелия Атанасова от Габрово.

Анелия вече 25 години служи в качеството си на учител, ментор, консултант, лектор и бизнес треньор. Честността и прозрачността са водещи нейни ценности. Всички дейности на Анелия Атанасова са обединени от идеята за грижа и помагане.

Безвъзмездно участва в еко инициативи и като лектор на фестивали за здравето и личностното развитие. Помага на хора в затруднено положение да намерят отново светлина по своя път.

Принципът „Печеля – печелиш“ 23 години издига ръководената от нея „Школа Интензив“ като една от успешните и иновативни обучителни организации в Габрово и региона.

Богомил Петков връчва званието на Анелия Атанасова

Всичко това е послужило като мотив на тамплиерите да връчат отличието за 2019 г. на г-жа Атанасова. Носители на наградата предишните две години са Евгени Генов и Христина Христова, и двамата от Севлиево.

На 14 февруари Севлиево бе домакин на Събор на рицарите тамплиери, а Богомил Петков, командер на Командерия „Св. Лазар Български” бе отличен за принос в развитието на международният конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен”.

Гости на събора бяха ръководството на Ордена начело с Великия Приор на България – генерал майор о.р. академик Румен Ралчев , командери от България и Северна Македония. По време на събитието домакините от Севлиево подариха на всички гости дипляна с поклоннически маршрути в севлиевска община.

Източник: sevlievo-online.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Делфинариумът във Варна прави безплатни представления за децата през ваканцията

Published

on

„Делфинариум Варна“ организира безплатни представления за децата – „Ваканция с делфините“. Те ще се състоят в периода 30 – 31 март, от 12.00 и от 15.00 часа, когато започва априлската ваканция.

Това са два дни с по две представления, които ще бъдат обогатени с анимационна програма на Бате Сашо Капитана с много игри и награди за публиката. Децата ще влизат безплатно, а цената на билет за възрастни е 15 лв. на човек.

Заповядайте да участвате в шоутата. Ще се пее, танцува, играе волейбол и футбол, и ще се въртият обръчи заедно с делфините. Можете да закупите своя онлайн билет тук: https://dolphinariumvarna.bg или на касата в деня на представлението.

Зареди още

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Култура

Успех на Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ от конкурс в Русе

Published

on

Изпълнителите се завърнаха от XVI Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ в Русе и бяха отличени с три втори места на трио, малък и голям хор на „Габровски гласчета“.

В двудневно състезание от над 800 участници, нашите габровчета достойно представиха града ни.

Ръководителката на ДФФ „Габровски гласчета“ Стефка Стоева е щастлива от високите оценки на професионалното жури, с председател академик Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Формацията се подготвя усилено за успехи в следващ Национален конкурс във Варна, който ще се проведе в края на месец март.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица