Свържи се с нас

Култура

Заводът за инструменти „Болшевик“ е най-големият на Балканите преди 70 години

Преди 70 години в Габрово е създаден най-големият завод за инструменти на Балканския полуостров – „Болшевик“

Published

on

След национализацията в Габрово се създава завод за металорежещи инструменти, като отговор на форсираната индустриализация на страната. Първоначално са използвани ресурсите на две малки частни предприятия – „Георги Митев и сие” и „Никола Митев”, които се намират в с. Бичкиня. Те са специализирани за производство на пили и някои селскостопански инструменти. От тях е образуван Държавен инструментален завод (ДИЗ) за производство на пили, измервателни инструменти, земеделски машини и метални отливки. В стила на изграждащия се по това време „съветски модел на социализма“ заводът се сдобива с името „Болшевик“, което носи в продължение на 40 години. Началото е свързано с трудности и несполуки – липса на машини, електроенергия, материали, организация и квалифицирани кадри. Поради несполучливо избран терен, той е залят от реката и са нанесени много щети.

За начало на реалното създаване и развитие на ДИЗ „Болшевик” – Габрово може да се счита 1950 г., когато заводът е преместен на днешната си площадка – районът на бившата кожарска фабрика „Стоян Нанев и синове“ в с. Бичкиня.

Кожарска фабрика „Стоян Нанев и синове“ в с. Бичкиня. 30-те години на ХХ в.

Първоначално се произвеждат главно пили, бургии, райбери, метчици, шублери, пистолети за занитване, отливки и др. Заводът е единствен производител на части за вършачки, от които зависят всички машинно-тракторни станции в страната. Първият инструмент, произведен в завода, е обущарска фреза. Още през първата година започва износът на пили в чужбина.

От няколко десетки в началото, по-късно заводът достига производство на около 12 000 типа и размери инструменти и специализирани инструментални машини. Първите инструменти, които се произвеждат, са с незадоволително качество – отстъпват на вносните, износват се бързо и клиентите гледат на тях с недоверие. Няма качествени стомани и специализирани машини, използват се само универсални, с които се произвежда голямо количество инструменти с ниско качество. Липсата на опитни специалисти също сериозно затруднява производството. Дълго време в завода работи само един инженер, който е едновременно и технолог, конструктор, механик, организатор и изпълнител.

При създаването на предприятието общият брой на работниците е 55, който с годините постоянно нараства. През 1958 г. в завода вече работят 650 души, а през 1962 г. – 1200, но само 540 са заети пряко с производство. Постепенно броят на заетите се оптимизира, почти се премахва тежкия ръчен труд, много от производствените процеси се автоматизират.

До 1965 г. ДИЗ „Болшевик” – Габрово е единствен производител на металорежещи инструменти в България, след което се специализира в производството на сглобяеми твърдосплавни пластини, монолитни твърдосплавни инструменти, някои видове фрези, шублери, а създадения към него Институт за инструментална екипировка – в производството на специализирани металорежещи машини. В рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) е единствен производител на автомати и полуавтомати за обработка на инструменти. Тук са създадени: първите български микрометри, първата българска електроискрова уредба, през 1959 г. – първият български електронен генератор с промишлено приложение. За пръв път в страната е въведена технологична линия за цялостна механична обработка на твърдосплавни пластини. Инструментален завод „Болшевик” – Габрово произвежда за нуждите на специалното производство редица инструменти – протяжки, метчици и др., с които снабдява най-големите военни заводи в България. През целия социалистически период той е най-големият производител на металорежещи, дървообработващи и измерителни инструменти в България, които се изнасят практически в целия свят. Продукцията се представя на участия в редица панаири и изложения по света.

Цялостен вид „Болшевик” – Габрово придобива през 1966 г., когато е тържествено открит на 15 януари. До 1969 г. продължава изграждането на основния корпус, отделни цехове, склад за стомани и др. Едва тогава се постига технологична последователност на цеховете. Трудно е да се изброят всички производства на завода обособени по цехове: „Пилозъбен“, „Фрези“ (обединяващ „Опашкови инструменти“ и „Дорникови фрези“), „Фрези и свредла“, „Твърдосплавни пластини” и цех „16”, „Метчици“, „Плашки“, „Фрези и протяжки”, „Фрези и ножове“, „Фрезови опашки“, „Резбонарезни инструменти“, „Сборни инструменти” и „Инструментодържачи”, „Специални инструменти“, „Измервателен“ (производство на шублери), „Термичен“, участък „Прецизно леене“, „Специални инструментални машини“ (СИМ), „Подготвителен“ и „Ковашко-пресов“, „Нестандартно оборудване“, „Ремонтен“, „Учебен”, „Ширпотреба“ и др. Цех „Специални инструменти“ изработва и ремонтира машини и приспособления за другите цехове на завода. Създава се дори агроцех „Етър”, като стопанство за самозадоволяване при постоянния дефицит на животински продукти по времето на социализма.

Ордени, връчени на завода – „Народна република България“ и „Червено знаме на труда”, съхранявани в РИМ-Габрово.

През 80-те години на ХХ в. заводът е оборудван с модерни машини – автомати и полуавтомати, машини с цифрово-програмно управление (ЦПУ) по лиценз на фирма „Хертел” – Германия и др. През 1989 г. е изграден цех с Гъвкава автоматизирана производствена система (ГАПС) за инструменти със сглобяеми твърдосплавни пластини.

С разширяване на заводското производство от него се отделят самостоятелни предприятия. Цехът за производство на промишлени електронни съоръжения от 1 юли 1961 г. се обособява като самостоятелно предприятие „Промишлена електроника”. От 1 януари 1963 г. цехът за таксиметрови апарати се отделя като Завод за часовникови прибори „Импулс” – Габрово (част от системата на специалното машиностроене в страната). През 1964 г. е създаден Завод за измервателни уреди и инструменти – Благоевград, който поема производството на калибри и шублери. През 1965 г. се обособява втори специализиран Инструментален завод в Дряново, за производство на кобалтови и стругарски ножове, машинни и ръчни ножовки, няколко вида режещи инструменти за мебелната и дървообработващата промишленост. През 1967 г. е създадено ПП „Металик” – с. Гъбене, Габровско, в който е изнесено производството на цеха за прецизно леене. През 1972 г. в новопостроения Инструментален завод – Видин е прехвърлено производството на свредели. От 1973 г. заводът за дървообработващи инструменти в Смолян е клон на завод „Болшевик” – Габрово.

Известно време ИЗ „Болшевик” е подчинен на Държавно стопанско обединение (ДСО) „Металообработващи и дървообработващи машини и инструменти” – София. От 1 юли 1974 г. става част от Държавно стопанско обединение (ДСО) „Инструментална промишленост”, базирано в Габрово, което обединява редица инструментални заводи в страната. През 1976 г. то е преобразувано в Стопански комбинат (СК) „Инструментална промишленост” – Габрово към ДСО „Заводи за металорежещи машини”, а от 1987 г. – в Стопанско обединение (СО) „Инструментална промишленост” – Габрово. През 1989 г. се регистрира като Държавна фирма (ДФ) „Инструмент”. След политическите промени в страната обединението от инструментални заводи се разделя на отделни фирми. През 1990 г. „Болшевик“ е преименуван на ИЗ „Габрово” – Габрово и същата година се влива в ДФ „Инструмент”.

В преходния период от началото на 90-те години, основното структуроопределящо производство остава в Габрово, с пряк приемник фирма „Инструмент”. Тя е една от най-стабилните в града, запазва своя капацитет и най-вече завоюваните пазари. През 1996 г. дружеството е приватизирано.

Фирмата приемник на бившия завод „Болшевик“ инвестира над 25 млн. лв. в модернизирането му и продължава неговата традиционна дейност – производство на металорежещи, дървообработващи и специализирани инструменти, нестандартно оборудване и др.

В пилозъбния цех на ИЗ „Болшевик”. 70-те години на ХХ в.

През 1975 г. с помощта на специалисти от Исторически музей – Габрово в ИЗ „Болшевик” е разкрита музейна сбирка, в която е изложен един от първите плугове, произведени в предприятието на „Георги Митев и сие”. В РИМ-Габрово се съхраняват държавните ордени, с които е удостоен заводът – „Червено знаме на труда“ и „Народна република България“, различни изделия, снимки, каталози на инструменти и др.

Автор: Иван Постомпиров – главен уредник в РИМ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Седмото издание на фестивала „Здравей, Здраве!“ в Габрово предстои

Published

on

Седмото издание на ежегодния фестивал „Здравей, Здраве!“ предстои да бъде проведен в Габрово на 11 и 12 февруари в зала „Възраждане“. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се реализира в 24 града на страната, като неговото начало е положено в Габрово през 2016 г.

Във всеки град събитието се организира от доброволци в името на нашето физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Домакин на събитието е Община Габрово.

Първата проява е на Ива и Коко Ковачеви (Active Sitting), свързана с Практика по приложна кинезиология „Емоции и болки в тялото” за всеки, който е готов да поеме отговорност за себе си и да започне да се променя към по-добро. Цялостното подобряване на физическото и психичното състояние на човек е възможно чрез оказване на самопомощ за болките в тялото, физическите и емоционалните блокажи, изграждането на увереност, сила и спокойствие чрез техники от метода за физическа и емоционална трансформация. Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология. През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология. Той споделя, че комплексната работа върху емоции, биохимия и физика е ключът към здравословно и балансирано състояние на човека. За физиката той използва лечебната гимнастика „Актив Ситинг“. За работа с емоциите – техники за физическа и емоционална трансформация, за биохимията – балансирано хранене и прием на хранителни добавки (при необходимост от тях). Методът ФЕТ е представен в книгите „Методът Актив Ситинг“ – „Как да се справим сами с болките в тялото“ и „Физическа и емоционална трансформация“.

Книгата на Коко и Ива Ковачеви „Физическа и емоционална трансформация. Рестартирай живота си! Справи се сам с емоционалните и физически болки“ ще бъде представена пред габровци в Ритуалната зала на Община Габрово в петък, 10 февруари от 17.30 часа.

Тоня Цочева ще говори по темата „Плоскостъпието – подценявано и недоосъзнато“. Тя задава въпросите: „Вредно ли е плоскостъпието? Възможно ли е болките в колената да са резултат от начина на стъпване? Дали О-образните и Х-образните крака са наследствени? Ако функциите на тялото определяха възрастта на човека, как сме оставили ходилата да останат бебета? И как това се отразява на качеството ни на живот? Децата надрастват ли проблема с кривите крачета? А тинейджърите? Наистина ли ходилата на бременните порастват с 1- 2 номера? Защо активните мъже често си прецакват колената? Може ли дори на 70 години да направим нещо за олекотяване на походката? Обувките издават ли какво недоглежда здравната ни система? Как да опознаем и оценим сами състоянието на краката си? Тези и още много въпроси могат да бъдат зададени и на които да бъде отговорено.

Тоня Цочева е рехабилитатор, миопунктурист, специалист по ресторативно движение, безболезнена мануална терапия Mulligan Concept, мускулно-скелетен тейпинг и източни техники. Тя дава консултации, свързани с ранното психо-моторно развитие; Хронични болкови симптоми и синдроми свързани с опорно-двигателния апарат; Постурални (статични) нарушения (гръбначни изкривявания, плоскостъпие) и т.н. Д-р Никифор Минков ще изнесе лекцията „Българино, събуди се и живей здравето си! Живот и здраве без лекарства“.

Д-р Никифор Минков е от Габрово, обучавал се е в Москва при проф. Я. Галперин по тибетска медицина. Обученията са в областта на познанията за човешките органи и системи, тяхното взаимодействие и зависимостта от природата. Той владее мануална терапия, фитотерапия, шиацу, биоенерготерапия. Има собствен начин за сканиране на целия организъм за получаването на точна диагностика и узнаване на причината на заболяванията. Специализирал е и в областта на генетиката и специфичната обработка. Отстранява нарушенията в генетичната структура, свързани с тежки заболявания.

Стойчо Иванов ще говори за „Влиянието на светлината върху нашето здраве“. Според специалистите в бранша той е един от най-добрите в страната в своята област.

Мария Дерменджива ще говори за сугестологията. Тя е създател на образователен център “ВѢди Макрина”. От скоро “ВѢди Макрина” е намерил своя нов и необикновен дом, близо до град Габрово. Преди 10 години Мария Дерменджиева създава и Център по класическа сугестопедия „Вихровения“. Тя е сертифициран преподавател-сугестопед към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф- д-р Евелина Гатева“. Основите и законите на Класическата Сугестопедия и как бихме могли да ги приложим във всяка сфера на нашия личен и професионален живот присъстващите на фестивала „Здравей, Здраве!“ ще разберете на 11 февруари от 15.00 часа, а музикална гонг медитация с гонг „Юпитер“ с нея ще се проведе от 16 часа.

Гонг медитация е мощна практика за пречистване и хармонизиране на енергийното и физическото тяло. Звуците, генерирани от тези инструменти са вид лечебна енергия, която лекува стрес, болка, депресия, както и повечето форми на заболявания.

А от 18.00 часа на 11 февруари сестрите Апостолови и братя Якъбови ще изнесат концерта „Дървото на влюбените“.

Същият ден, но от 12 до 13.00 часа е организирана Творческа работилничка по изработване на мартеници, която ще се проведе на 2-я етаж във фоайето на зала „Възраждане“.

Д-р Румен Стоилов ще изнесе лекция „ Ето човека. Стани това, което си!“ във втория ден на фестивала „Здравей, Здраве!“ – 12 февруари, неделя от 11 часа, по време на която ще разберем защо България е избраното място, откъдето ще започне промяната на света.

Д-р Румен Стоилов е посетил едни от най-силните енергийни места на нашата планета: Тибет, Непал, свещенна Кора около планината Кайлас, Япония, Лаос и Тайланд, Перу, пирамидите в Босна,, Балканите, Израел, Йордания, Тайван и Сицилия. Той участва и в работна група за свързване и активиране на силовите места в България и за работа с новите деца.

От 12.00 часа същият ден Мариета Терзиева ще изнесе лекцията „Връзката между човека и природата и как балансът в тази връзки на носи здраве. Лекцията на Андрей Андреев на тема „Пчелни продукти – кога и как се консумират“ е от 13.00 часа на 12 февруари.

От 14 часа на 12 февруари Камелия Вал ще изнесе лекцията „Пробуждане на Озареното сърце“, а от 15.00 часа тя ще проведе практиката „Пробуждане на Озареното Сърце“.

Отново на 12 февруари от 16.00 часа започва открития урок по пеене с Гиргина Гиргинова „Обновяващата сила на песните на Паневритмията“, а от 18, 00 часа е концерта „Пробуждане“с произведения на Учителя Петър Дънов, Марин Камбуров, Парашкев Хаджиев, Бах, Моцарт, Шуберт и др. на Гиргина Гиргинова – сопран и Владимир Попов – пиано. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се организира в партньорство с клуб „Озарение“, фондация „От БГ“ и Йога Център – Габрово. А медийните партньори са Портал 12, в. „100 вести“, www.gabrovonews.bg, издание „Област Габрово сега“, радио Бумеранг FM, с домакинството на Община Габрово. Входа за фестивала е свободен. Фермерите от Фермерския пазар от БГ ще бъдат на 11. 02. 2023 г. от 10 до 18 часа, а базарът на еко и био продукти ще се проведе и през двата фестивални дни – на 11 и 12 февруари от 10 до 18 часа в зала „Възраждане“ – Първи и Втори етаж.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“

Published

on

„Необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, заяви проф. Димитрова пред годишното събрание на музей „Етър“.

Три важни събития дават облика на музей „Етър“ през 2022 година – спечелването на голямата международна награда „Жива“, обявяването на мутафчията Христо Маринов за живо човешко съкровище и реализацията на дейности по проекта „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“.

На годишното събрание, в което взеха участие всички служители на културната организация, беше представена информация, свързана с работата на музея през 2022. От презентацията на зам.-директора д-р Ваня Донева стана ясно, че в РЕМО „Етър“ се поддържат два музейни фонда – основен и научно-спомагателен, в които има общо 28 055 културни ценности. В научния архив на институцията има 701 документа.

Зам.-директорът д-р Ваня Донева информира, че инвентираните 952 културни ценности постъпват в резултат на работата на уредниците, с приоритет, насочен към осигуряването на подготовката на предстоящите експозиции. Научноизследователската дейност през 2022 година е разнообразна и обхваща различни теми. Представители на музея се включват в различни по форма и съдържание научни форуми с доклади, съобщения и презентации – 22.

През годината се наблюдава увеличаване на обема на научната продукция – публикуваните книги, статии и съобщения са 19. Темите са разнообразни, свързани с музейна работа, етноложка проблематика, специфични занаяти, знания и умения, както и с исторически проблеми.

От изнесената по време на годишното събрание от ръководителя на отдел „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров информация става ясно, че за последните 12 месеца посетителите в музей „Етър“ са 164 471 – с 19,2% повече от 2021 г. и с 42,5% повече в сравнение с 2020. По отношение на 2019 г. обаче, туристите са по-малко с 37,5%.

„Ако тази тенденция се запази, може да се очаква резултата от 2019 г. да бъде доближен през 2025 г. Все пак, трябва да се има предвид, че преодоляването на глобалните последици от Ковид пандемията не са приключили, особено във въздушния транспорт. В същото време войната в Украйна също оказва своето влияние – високи цени на горива и ескалираща инфлация. Тези фактори оказват влияние и върху отделния турист, при избора му на дестинация“, каза Светлозар Тодоров по време на отчета си пред участниците в годишното събрание. Българите, посетили музея през 2022 г. са с 16,9% повече от предходната година – 158 352.

Любопитно е, че този ръст не се дължи на туристите в категория „възрастни“, а на учениците от 1 до 4 клас. При тях се наблюдава скок от 225% или от 6 839 през 2021 г. те са 22 229 през 2022. Пикът на техните посещения – 8 915, е през месец юни, когато броят им значително надхвърля този за цялата предходна година.

„Добре е да се обърне внимание и на факта, че общия брой на учениците от 1 до 12 клас е 49 856 или 31,5% от българските туристи, факт който потвърждава необходимостта от поддържането и поднасянето на иновативни форми, допълващи училищния образователен процес и възможностите за творческа изява в музея. Чуждестранните туристи са 6 099 или 3,71% от общия брой посетители. През 2021 г. те са 2 500, което е ръст от 143,9% . Най-много са румънските туристи – 1 169. От Испания са 694, Полша – 532, Франция – 527, Англия – 506, Израел – 339, Германия – 258. Показателите са далеч от тези през 2019 г., когато чуждестранните туристи са 29 441 и представляват 13,02% от общия брой посетители“, коментира Светлозар Тодоров.

Главният счетоводител Мария Иванова припомни, че 2022 започва без приет държавен бюджет, поради сформиране на ново правителство, съответно липсва приет бюджет и за музея. Финансистката на институцията уточни, че в този случай разходите се извършват до размери на разходите за същия период на предходната година.

„Това изискване на закона, започнатите през предходната година дейности, увеличената цена на ел. енергията наложи силно ограничаване на разходите на музея в първите месеци и отлагане на някой регулярни плащания по договори за второто тримесечие. Другите определящи във финансово отношение фактори и по- важни моменти през годината са инфлацията и продължаващите ремонтни дейности“, информира Мария Иванова и допълни, че финансовото състояние на музея е добро, благодарение на съвместните усилия на всички отдели.

„В бъдеще добрите практики трябва да се утвърждават, като се доразвиват, но и да се търсят нови възможности“, каза в заключение Мария Иванова.

„През цялата 2022 г. работещите в техническата служба полагат грижи за всички обекти в РЕМО „Етър“. В музея и района около него целогодишно се отстранява сняг, шума и боклуци. Чистят се комините на всички помещения и се зареждат с дърва работилниците и дюкяна. Два пъти основно се премахват наноси от захранващата вада, тревните площи се косят, отстраняват се стари изсъхнали дървета, почиства се коритото на река Сивек, ремонтира се алейното осветление, целогодишно се наблюдават водните съоръжения“, върху това акцентира в презентацията си Бистра Димова, ръководител на административното звено и на техническата служба.

Тя оцени положително резултатите от работата на хигиенистите, които почистват откритите площи и експозициите. Служителите, свързани с административното обслужване, сред които са графичният дизайнер и IT-специалистът, успяват да обезпечат работата на колегите си от другите отдели.

Директорът проф. д-р Светла Димитрова смята, че екипът на музея е много добре балансиран. Тя изтъкна положителната роля на експертите, които са ангажирани с институцията.

Светла Димитрова заяви, че очаква от служителите да работят активно за затвърждаване на постиженията от последните седем години. „Ако упоритата работа продължи, ще „берем плодовете“ след няколко години, необходими са постоянство и усилия, за да се постигне нещо значимо“, каза преди закриване на годишното събрание проф. Димитрова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица