Свържи се с нас

Култура

Среща – разговор днес с Виолета Стайкова за „Дъното на Рая“

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ кани четящите габровци на среща-разговор с младия български автор Виолета Стайкова и нейния роман „Дъното на Рая“.

Published

on

Днес, 4 ноември, от 17.30 ч. залата за срещи и събития на Габровската регионална библиотека ще посрещне гости – един от младите писатели на съвременна България, Виолета Стайкова и книгата й със заглавие „Дъното на Рая“.

Виолета Стайкова е от Пловдив, млад писател, интересен събеседник, четящ човек. Вярва в доброто, в добрите постъпки, в човечността. Самокритична и искрена, пряма в думите и делата си.

Дебютният й роман „Дъното на рая“ е съвременно четиво, което прави дисекция на днешния ден. Това е почти биографичен роман, писан и преживян със сърце и душа.

снимка: РБ „Априлов – Палаузов“

Реалистичен и жестоко откровен към апатията, която прогресивно поразява нашето общество, изпълнен с болезнени откровения за ежедневните ни борби като граждани в държава, в която институциите и обикновените хора съществуват в отделни вселени.

Книгата впечатлява със своята честност и философия, основана на позабравените изконни ценности като благородство, човеколюбие, смелост, неподкупност и отстояване на правата.

В романа има има и магия, защото в живота ни има магия – не толкова, колкото ни се иска, но все пак я има – магията на любовта, добротата, вярата, надеждата, топлотата в човешките отношения.

Заповядайте и се срещнете с Виолета Стайкова и нейната литературна рожба – романът „Дъното на Рая“ с неговите увлекателни 288 страници, скрити зад уникална корица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Музиката на Йосиф Цанков тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

Тази година се навършват 110 години от рождението и 50 години от кончината на Йосиф Цанков, написал едни от най-хубавите български песни, сред които „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Облаци“, „Песен за София“, „Керванът”, „Повей ветре“ и много други.

По този повод Община Габрово ви кани на концерта „Среща с деди Йожи“.

В програмата ще бъдат изпълнени пиеси от албума „Онзи вятър от първата среща“ – Музиката на Йосиф Цанков Аранжор: Михаил Йосифов Солист: Велислав Стоянов Изпълняват: Михаил Йосифов – тромпет Димитър Льолев – саксофон Велислав Стоянов – тромбон Шибил Бенев – пиано Даниеле Феббо – контрабас Борислав Петров – ударни

Концертът „Среща с деди Йожи“ е днес, 30 юли. Началният час е 19.00 часа, а мястото е площад Възраждане. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Арт-работилница „Тревненска палитра“

Published

on

Фондация „ Еко Флора – 2018“ открива Арт-работилница в Етнографския комплекс на ул.“ Иванка Горова“ в Трявна.

Работилницата е предназначена за деца от всички възрастови групи. Могат да се включат и възрастни, които имат желание да усвоят нови умения.

Обучението започва с уроци по рисуване, които са безплатни за всички тревненски участници и платени за гостите на града.

Напредналите могат да продължат с курсове по иконопис и керамика, които ще се ръководят от преподаватели от ВТУ.

Курсовете за начинаещи ще се провеждат предимно в почивните дни, ако има желаещи – и през цялата седмица.

В групите ще се обучават не повече от 7-8 души, което гарантира специално внимание и индивидуален подход към всеки участник.

Кметът на Трявна Силвия Кръстева ще открие Арт-работилница „Тревненска палитра“ на 3 август от 18.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Читалището от кв.Нова махала с грамота от Министерство на културата

Published

on

Представители на НЧ “ Зора -1872″ кв. „Нова Махала“ присъстваха на официалната церемония по връчване на удостоверенията за вписване в националната листа на системата „Живи човешки съкровища“, провела се на 28 юли в Министерство на културата.

Габровското участие в надпреварата бе с кандидатурата на потомствения майстор-ножар Георги Мантов. Предложението е от читалището в квартал „Нова махала“ в Габрово.

През Възраждането от този район, някога село, са произлезли занаятчии, спечелили славата на Габрово на ножарски център в българските земи. Георги Мантов бе представен с уменията си за изработване на нож „Сойка“.

Името идва от птицата сойка, защото ножката е пъстра като нея. В миналото дръжката се е шарила, освен с тънка месингова тел – за жълт цвят, и със седеф, а всеки майстор имал собствена шарка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица