Свържи се с нас

Култура

“Луда латино нощ” в петък вечер

Published

on

„Луда латино нощ“ се нарича китарният спектакъл на Радослав Талев, един от водещите концертиращи изпълнители на класическа китара. Спектакълът ще се състои тази вечер (25 октомври) от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

В деня на концерта билети ще се продават на касата в залата. Вечерта е със специалното участие на Франциско Гомес, Мардиел Торрес и артистите от „Ла кубания оригинал“ и „Зумба с Васи“ .

Музиката е от репертоара на Gypsy Kings, Paco de Lucia, Ricky Martin, Gloria Estefan и други. Включена е и авторска музика на Радослав Талев.

Това е третият целенасочен проект на Талев, като сегашният излиза от рамките на концерта и отива към спектакъл. Първият беше „Душата на една китара“. Следващият проект се наричаше „Чудесата в китарата“.

„Луда латино нощ“ е по-мащабен, в него има сценарий. Радослав Талев разказва една приказка, в която той е главният герой, но под друго име – Родриго Талер. И останалите участници на сцената се обявяват с артистични имена, които приличат на кубино-испански.

Това е едно пътешествие на Родриго Талер, който е кубинец, но много мечтае да отиде в Испания. Какво се случва – това разказва на сцената Талев като започва с негови авторски произведения. След това засяга темата за Приятелството, защото кубинците много държат на приятелите си и на близките хора. И тогава се появяват истински кубинци – Франциско Гомес, Мардиел Торрес и танцьорката Ровене. Гомес е танцьор и певец.

Всяко едно музикално произведение разказва тази история – шарена и емоционална. Хореографията е направена специално за спектакъла. След това се оказва, че пътувайки с кораба кубинците са намерили в Карибския басейн един много стар сандък, явно пиратски, на който има табелка „За България“.

Естествено Талев/Талер е техният български приятел и те носят сандъка на него. Този сандък ще отворят на сцената като го разбият. Може би нещо музикално има вътре… След това ще влязат момичетата на Васи Маринова. Тя е подготвила танц по музика на Талев и десетината момичета на Васи, заедно с нея, ще го представят – след отварянето на сандъка.

Спектакълът води до финал, в който е лудата латино нощ. Всички, които са в спектакъла, и публиката участват в нея. „Накрая, разказва Талев, ще дойдат кубинците – те знаят как да вдигнат хората от седалките. Обадиха ни се и клубове за латино танци, които ще дойдат. Всеки, който има желание, ще стане да танцува. Мардиел е инструктор по танци в София – салса, пачанга, зумба, и той ще води всички. Това са едни не много трудни стъпки под съпровода на моята китара.

„Луда латино нощ“ е моя идея, която се породи от участията ни в салса клуб „Червило“ през лятото. Там видях, че в един момент няма никой на масите, всички са горе, танцуват и това нещо много радва. Хрумна ми тяхното участие да бъде вплетено в моя концерт и идеята се превърна в спектакъл, който после ще покажем в Пловдив и София.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица