Свържи се с нас

Любопитно

XV-ти Празник на тиквата, есенен панаир и Ден на Севлиево през октомври

Published

on

За петнадесета поредна година в Севлиево ще се проведе Празникът на тиквата. По традиция в няколко поредни дни Община Севлиево организира празник на тиквата и есенен панаир, които приключват с тържествено отбелязване на Деня на Севлиево – Петковден.

От 9 до 14 октомври Севлиево ще събере хиляди почитатели на оранжевото изкушение, които ще се докоснат до неповторимата магия на този истински празник за душата.

снимка: Община Севлиево

Началото тази година ще бъде на 9 октомври с продължението на Национален проект „Аз съм българка!“ – изложба на фотографа Радослав Първанов в централното фоайе на Община Севлиево.

На 10 октомври от 18:30 часа е откриването на Севлиевския есенен панаир с концерт „Песните ти, Българийо“, в който участие ще вземат Янка Рупкина, Бинка Добрева, Райко Кирилов, Йорданка Варджийска, Квартет „Славей“, Владислав Славов и др. Той ще се проведе на Панаирната естрада.

На 11 октомври стартира и XV-ти празник на тиквата. Още сутринта на площад „Свобода“ ще заработи Международният пресцентър, където гостите на фестивала ще могат да получат рекламни материали и да се запознаят в детайли с програмата, а представителите на медиите ще получат своите акредитации.

В Дандоловите къщи ще се вихри забавно ателие „Тиквени, цветни фантазии”, което ще завърши с изложба на творбите. То ще започне в 10:30 часа, а зрелищното шоу „Крале не силата” с Кирил Вълчев – Скалата ще посрещне всички гости на празника в 15:00 часа на площад „Свобода“. И тази година през града ще мине пътуващият фестивал „Улицата“, който ще зарадва малки и големи със своята магия от 16:00 часа на улица „Христо Спиридонов“. А най-малките ще могат да участват в детското модно дефиле Код „оранжево“, което започва в 17:00 часа на площада.

След него във фоайето на Община Севлиево ще бъдат открити изложбите „Тиква най-най“ и „Тиквени фантазии“. Със спускането на нощта музика ще огласи площада. Пръв на сцената ще излезе севлиевецът MIRY, който ще подгрее сцената за Миро, а на финала ще има магично лазерно шоу.

От 19:00 часа отварят вратите на Хаджистояновото училище, градската художествена галерия и музея на съвременното изкуство, където ще се състои Нощ в музея и Нощ в галерията. В същото време, но на панаирната естрада от 20:30 часа ще започне концерт на Гъмзата и оркестър.

На 12 октомври в 11:00 часа започва “Тиквеното парти с Иван и Андрей”. Тогава ще бъдат връчени наградите на победителите в традиционната кулинарна изложба и по традиция всички ще могат да похапнат от тиквеника – рекордьор. Кулинарни ателиета с шеф готвачи ще радват гостите на града докато тече кулинарното шоу на Ути Бъчваров – Мръвчици печени, с тиква облечени.

Местни състави и гости ще покажат уменията си на откритата сцена на площад „Свобода“, където в 14:30 часа ще бъде изградена жива картина от тикви, след която ще започне и Тиквенбурговото шоу на Иван и Андрей. По същото време в спортна зала „Дан Колов“ ще бъде открит националният събор “Северняшки гайтани”.

В 18:00 часа концерт на местни таланти ще подгрее дългоочакваното изпълнение на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“.

В 20:00 часа следва музикално лазерно фойерверк шоу на площад „Свобода“, а в 20:30 Християна Лоизу ще изнесе концерт на панаирната естрада.

снимка: Община Севлиево

На 13 октомври в 10:30 часа започват всички забавления за малки и големи – богата забавна програма ще радва присъстващите на празника през целия ден на площад „Свобода“ – музика, танци, награди и безброй изненади са подготвили организаторите.

В 18:30 часа група Сигнал ще изпеят вечните си хитове на панаирната естрада. През всички празнични дни ще бъдат отворени вратите на музеят на тиквата, а “Тиквен бар”, базар и тиквени кулинарни кътове ще радват гостите на празника.

На Петковден – 14 октомври Севлиево празнува Ден на града. В 10:00 ще бъде отслужена света литургия в храмовете, а в 18:30 часа в дома на културата ансамбъл „Българе“ ще изнесат своя концерт-спектакъл „Осмото чудо“. Със този зрелищен спектакъл ще приключат празниците на Севлиево тази година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Предизвикателство към младежи и родители: Бъдете ден без интернет заедно!

Published

on

На 7 февруари отбелязваме международния ден за безопасен интернет. Днес трудно можем да си представим света без виртуалното пространство, но специалистите откриват все повече рискове от неумереното пребиваване в „мрежата“.

По този повод Превантивно-информационен център по зависимости към Община Габрово провежда информационна кампания, насочена към младежите и техните родители.

Вече стартираха срещи с осмокласниците и деветокласниците от ПТГ „Д-р Никола Василади“, по време на които експерти и ученици дискутират опасностите, които крие виртуалният свят, и рисковете от прекомерното използване на интернет, като заедно извеждат здравословни алтернативи на „живота в мрежата“.

Здравословните алтернативи на електронните занимания са в центъра и на проведено проучване сред същите младежи. В анкетата се включиха 207 ученици, които чрез предоставения им въпросник изследваха собствените си навици и поведение, свързани с използването на интернет.

Резултатите очаквано сочат, че младежите (над 90 % от анкетираните) използват мобилните си телефони предимно за да общуват с приятели и познати, за да гледат клипчета и филми, както и за да търсят информация. 78,6 % от участниците в проучването споделят, че използват смартфоните си, за да играят онлайн. 51 % от респондентите имат нужда от телефон, за да се разсънят, 55,6 % – докато се хранят, а едва 21.2 % от анкетираните използват електронни устройства, за да четат книги.

За всички тези дейности участниците са намерили и посочили като приемливо възможно решение без използване на интернет – повече спорт и игри на открито, срещи с връстници на живо, допитване до родители или хора с по-голям житейски опит, повече време за общуване със семейството и т.н.

С намирането на здравословни алтернативи е свързано и предизвикателството, което екипът на ПИЦ-Габрово отправя към родителите. До всички родители на учениците от 8 и 9 клас в ПТГ „Д-р Н. Василиади“ е изпратено предложение да прекарат заедно с децата си поне един ден през февруари без да използват интернет устройства – без социални мрежи, без проверка на електронни пощи, без дори набързо „надникване“ в Гугъл.

Онези, които приемат предизвикателството, могат да изпратят на адрес: osnv@gabrovo.bg снимки и кратко описание на деня, за да бъдат събрани всички преживявяния и чрез тях да покажем, че тази кауза – децата ни да растат в здравословна среда, е кауза, която ни обединява – специалисти, учители, деца и родители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Седмото издание на фестивала „Здравей, Здраве!“ в Габрово предстои

Published

on

Седмото издание на ежегодния фестивал „Здравей, Здраве!“ предстои да бъде проведен в Габрово на 11 и 12 февруари в зала „Възраждане“. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се реализира в 24 града на страната, като неговото начало е положено в Габрово през 2016 г.

Във всеки град събитието се организира от доброволци в името на нашето физическо, емоционално, ментално и духовно здраве. Домакин на събитието е Община Габрово.

Първата проява е на Ива и Коко Ковачеви (Active Sitting), свързана с Практика по приложна кинезиология „Емоции и болки в тялото” за всеки, който е готов да поеме отговорност за себе си и да започне да се променя към по-добро. Цялостното подобряване на физическото и психичното състояние на човек е възможно чрез оказване на самопомощ за болките в тялото, физическите и емоционалните блокажи, изграждането на увереност, сила и спокойствие чрез техники от метода за физическа и емоционална трансформация. Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология. През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология. Той споделя, че комплексната работа върху емоции, биохимия и физика е ключът към здравословно и балансирано състояние на човека. За физиката той използва лечебната гимнастика „Актив Ситинг“. За работа с емоциите – техники за физическа и емоционална трансформация, за биохимията – балансирано хранене и прием на хранителни добавки (при необходимост от тях). Методът ФЕТ е представен в книгите „Методът Актив Ситинг“ – „Как да се справим сами с болките в тялото“ и „Физическа и емоционална трансформация“.

Книгата на Коко и Ива Ковачеви „Физическа и емоционална трансформация. Рестартирай живота си! Справи се сам с емоционалните и физически болки“ ще бъде представена пред габровци в Ритуалната зала на Община Габрово в петък, 10 февруари от 17.30 часа.

Тоня Цочева ще говори по темата „Плоскостъпието – подценявано и недоосъзнато“. Тя задава въпросите: „Вредно ли е плоскостъпието? Възможно ли е болките в колената да са резултат от начина на стъпване? Дали О-образните и Х-образните крака са наследствени? Ако функциите на тялото определяха възрастта на човека, как сме оставили ходилата да останат бебета? И как това се отразява на качеството ни на живот? Децата надрастват ли проблема с кривите крачета? А тинейджърите? Наистина ли ходилата на бременните порастват с 1- 2 номера? Защо активните мъже често си прецакват колената? Може ли дори на 70 години да направим нещо за олекотяване на походката? Обувките издават ли какво недоглежда здравната ни система? Как да опознаем и оценим сами състоянието на краката си? Тези и още много въпроси могат да бъдат зададени и на които да бъде отговорено.

Тоня Цочева е рехабилитатор, миопунктурист, специалист по ресторативно движение, безболезнена мануална терапия Mulligan Concept, мускулно-скелетен тейпинг и източни техники. Тя дава консултации, свързани с ранното психо-моторно развитие; Хронични болкови симптоми и синдроми свързани с опорно-двигателния апарат; Постурални (статични) нарушения (гръбначни изкривявания, плоскостъпие) и т.н. Д-р Никифор Минков ще изнесе лекцията „Българино, събуди се и живей здравето си! Живот и здраве без лекарства“.

Д-р Никифор Минков е от Габрово, обучавал се е в Москва при проф. Я. Галперин по тибетска медицина. Обученията са в областта на познанията за човешките органи и системи, тяхното взаимодействие и зависимостта от природата. Той владее мануална терапия, фитотерапия, шиацу, биоенерготерапия. Има собствен начин за сканиране на целия организъм за получаването на точна диагностика и узнаване на причината на заболяванията. Специализирал е и в областта на генетиката и специфичната обработка. Отстранява нарушенията в генетичната структура, свързани с тежки заболявания.

Стойчо Иванов ще говори за „Влиянието на светлината върху нашето здраве“. Според специалистите в бранша той е един от най-добрите в страната в своята област.

Мария Дерменджива ще говори за сугестологията. Тя е създател на образователен център “ВѢди Макрина”. От скоро “ВѢди Макрина” е намерил своя нов и необикновен дом, близо до град Габрово. Преди 10 години Мария Дерменджиева създава и Център по класическа сугестопедия „Вихровения“. Тя е сертифициран преподавател-сугестопед към Фондация „Проф. д-р Георги Лозанов и проф- д-р Евелина Гатева“. Основите и законите на Класическата Сугестопедия и как бихме могли да ги приложим във всяка сфера на нашия личен и професионален живот присъстващите на фестивала „Здравей, Здраве!“ ще разберете на 11 февруари от 15.00 часа, а музикална гонг медитация с гонг „Юпитер“ с нея ще се проведе от 16 часа.

Гонг медитация е мощна практика за пречистване и хармонизиране на енергийното и физическото тяло. Звуците, генерирани от тези инструменти са вид лечебна енергия, която лекува стрес, болка, депресия, както и повечето форми на заболявания.

А от 18.00 часа на 11 февруари сестрите Апостолови и братя Якъбови ще изнесат концерта „Дървото на влюбените“.

Същият ден, но от 12 до 13.00 часа е организирана Творческа работилничка по изработване на мартеници, която ще се проведе на 2-я етаж във фоайето на зала „Възраждане“.

Д-р Румен Стоилов ще изнесе лекция „ Ето човека. Стани това, което си!“ във втория ден на фестивала „Здравей, Здраве!“ – 12 февруари, неделя от 11 часа, по време на която ще разберем защо България е избраното място, откъдето ще започне промяната на света.

Д-р Румен Стоилов е посетил едни от най-силните енергийни места на нашата планета: Тибет, Непал, свещенна Кора около планината Кайлас, Япония, Лаос и Тайланд, Перу, пирамидите в Босна,, Балканите, Израел, Йордания, Тайван и Сицилия. Той участва и в работна група за свързване и активиране на силовите места в България и за работа с новите деца.

От 12.00 часа същият ден Мариета Терзиева ще изнесе лекцията „Връзката между човека и природата и как балансът в тази връзки на носи здраве. Лекцията на Андрей Андреев на тема „Пчелни продукти – кога и как се консумират“ е от 13.00 часа на 12 февруари.

От 14 часа на 12 февруари Камелия Вал ще изнесе лекцията „Пробуждане на Озареното сърце“, а от 15.00 часа тя ще проведе практиката „Пробуждане на Озареното Сърце“.

Отново на 12 февруари от 16.00 часа започва открития урок по пеене с Гиргина Гиргинова „Обновяващата сила на песните на Паневритмията“, а от 18, 00 часа е концерта „Пробуждане“с произведения на Учителя Петър Дънов, Марин Камбуров, Парашкев Хаджиев, Бах, Моцарт, Шуберт и др. на Гиргина Гиргинова – сопран и Владимир Попов – пиано. Фестивалът „Здравей, Здраве!“ се организира в партньорство с клуб „Озарение“, фондация „От БГ“ и Йога Център – Габрово. А медийните партньори са Портал 12, в. „100 вести“, www.gabrovonews.bg, издание „Област Габрово сега“, радио Бумеранг FM, с домакинството на Община Габрово. Входа за фестивала е свободен. Фермерите от Фермерския пазар от БГ ще бъдат на 11. 02. 2023 г. от 10 до 18 часа, а базарът на еко и био продукти ще се проведе и през двата фестивални дни – на 11 и 12 февруари от 10 до 18 часа в зала „Възраждане“ – Първи и Втори етаж.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Китайска гейминг компания има изпълнителен директор робот

Published

on

Макар че звучи като сценарий от научнофантастичния жанр, това е реалност за китайската компания NetDragon Websoft, която наскоро назначи новото си CEO – виртуален хуманоиден робот с изкуствен интелект, който управлява от метавселената.

Често наричана следващата версия на интернет, тази виртуална вселена обещава един паралелен 3D дигитален свят, в който хората „влизат“ чрез чифт VR слушалки, за да правят бизнес, да комуникират или да се забавляват. Гейминг индустрията вече е добре запозната с тази концепция.

Компанията PokerStars вече втори сезон организира покер турнири в метавселената, след като успешно стартира виртуалните си маси още през 2018 г. Японският гигант Sony също предлага разнообразие от виртуални заглавия за PlayStation, а наскоро обяви и че изгражда съвместен проект с футболния клуб Манчестър Юнайтед в метавселената. Колегите им от NetDragon обаче не просто създават виртуални преживявания, а целят да пренесат голяма част от бизнеса си в тази интерактивна виртуална мрежа, където се намира и новият им изпълнителен директор. 

„Вярваме, че изкуственият интелект е бъдещето на корпоративното управление и назначаването на Tang Yu представлява нашия ангажимент да възприемем цялостно използването на AI, за да трансформираме начина, по който управляваме нашия бизнес, и в крайна сметка да стимулираме бъдещия ни стратегически растеж“, казва д-р Dejian Liu, председател на NetDragon. 

Назначаването на изкуствения интелект Ms.Tang Yu е част от плана на компанията да се установи във виртуалния свят. Това е първият по рода си ход в използване на AI за корпоративното управление с цел промяна на модела и преминаване на оперативната ефективност на друго ниво. Tang Yu ще ръководи отдела за организация и ефективност в компанията, който отговаря за надзора на операциите, оценени на близо 10 милиарда долара.

Според NetDragon хуманоидният робот ще „рационализира потока на процесите, ще подобри качеството на работните задачи и ще подобри скоростта на изпълнението им“. Освен това изкуственият интелект е мощен аналитичен инструмент, способен да анализира данни в реално време. По този начин Tang Yu ще подпомогне по-ефективното вземане на решения, както и по-доброто управление на риска. Роботът Tang Yu, който всъщност е от женски род, ще изиграе решаваща роля и в осигуряването на справедливо и ефективно работно място за всички служители, както и в развиването на потенциала на талантите в компанията.

Председателят на NetDragon Websoft твърди, че роботът ще помогне цялостно за по-доброто управление на компанията, а наученото от него ще може да се приложи и в други сегменти на бизнеса. Все пак не става ясно дали Tang Yu взема независими решения като главен изпълнителен директор или е контролирана от човек. Китайската компания разкрива, че ще продължи да надгражда своите алгоритми, които се крият зад Tang Yu, за да създаде изключително прозрачен модел на управление, което ще позволи да привлекат много по-широк набор от таланти в световен мащаб.

Как може да изглежда работата в метавселената?

Работейки в метавселената, хората ще могат да вършат работата си в движение или от всяка точка на света. Това потенциално би елиминирало необходимостта от физически офис пространства и оборудване, а колегите от различни краища на земното кълбо ще могат ефективно да комуникират и работят заедно сякаш се намират физически на едно и също място. 

Microsoft вече направи първите крачки към преминаването в хибриден модел на работа, като пусна новата си мета платформа Mesh за VR и AR срещи в началото на 2022 г. Чрез платформата компаниите могат да изграждат своите собствени потапящи светове и метавърс преживявания.

Въпреки потенциалните ползи, които работното пространство на метавселената може да предложи, прекомерната онлайн активност крие и редица рискове. Тя може да доведе до намаляване на физическата активност и промени в социалното поведение, затова подходът към тази виртуална миграция трябва да бъде внимателен и добре обмислен. 

Според международната консултантска фирма Gartner до 2026 г. близо една четвърт от населението ще прекарва поне един час на ден в метавселената – независимо дали става дума за работа, пазаруване, общуване или за прекарване на свободното време. Още през 2017 г. пък основателят и главен изпълнителен директор на Alibaba Джак Ма прогнозира, че до 30 години на корицата на списание Time като най-добър изпълнителен директор ще стои снимка на робот.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица