Свържи се с нас

Култура

„Аз съм Българка!“ – на българска земя и под българското небе

Published

on

На 4 октомври 2019 г. идеята „Аз съм Българка!“ ще отбележи пет години от създаването си. Тя упорито следва и изпълнява целите си една след друга. Успешно реализирани, представянията на проекта, изложбата и филма у нас и зад граница са вече близо 30 от дебюта на националния проект в публичното пространство през май 2017 година.

Авторът и продуцент на фотографския проект Радослав Първанов е наясно, че именно експонирането на открито е начинът да приобщи към посланията си все по-широка аудитория.

снимка: www.parvanov.org

За да бъде видян един фотографски етюд от много повече хора, той трябва да напусне четирите стени на галериите. Работата по откритата изложба „Аз съм Българка!“ – на родна земя и под българското небе започна веднага след приключването на снимките по продължението на проекта в края на 2018 година, с предварителни разговори за реализацията на мащабната изложба под открито небе.

В края на месец август 2019 година, на прага на своята 26-та годишнина, професионалният фотограф Радослав Първанов е готов с поредната приятна изненада към своята многохилядна публика.

Иноватор, натуралист и известен с местния си патриотизъм, младият творец държи всичко най-добро от реализираните му идеи да бъде показано най-напред в родния му град Габрово.

Днес дълго мечтаната изложба на открито е вече факт. „Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе включва в обща площ от почти 50 квадратни метра над 60 цветни фотоса от първата част на Национален проект „Аз съм Българка!“ и „Аз съм Българка!“ – Продължението.

снимка: www.parvanov.org

15 двустранни постамента показват прецизно подбраните сюжети и историята на идеята, както и нейното бъдеще. Първите две части на проекта са изложени хронологично и в пълния си блясък с цветни снимки, в портретна ориентация, с размери 1 метър височина.

Идеята е иконичният образ на българката в богата народна носия да бъде внушителен и въздействаш, достатъчно достъпен за окото на зрителя, а също и да разказва историята, която съпътства заснемането му на знаково за българите място.

Реализирането на подобно начинание качествено и по най-добрия начин няма как да се случи без необходимите средства. Един встъпващ в живота млад човек не би могъл да финансира такава мащабна проява единствено със свои сили, без подкрепата на спомоществователи съмишленици.

Финансирането на откритата изложба „Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе бе осигурено от две държавни фирми, които изявиха завиден опит в социалните дейности.

Тяхната подкрепата на идеи, осъществявани от млади творци, е повече от добър пример как представители на бизнеса от различни сфери могат да поемат меценатството и популяризират изкуството, сътворявано от младите хора в България.

снимка: www.parvanov.org

От 31 август фотографската експозиция „Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе ще бъде представена в Етнографски музей на открито „Етър“, в пространството непосредствено след централния вход.

Домакините на единствения по рода си музей тази година за втори път отварят вратите на емблематичния възрожденски комплекс за творческите търсения и постижения на фотографа Радослав Първанов.

Едно безспорно доказателство, че партньорството през годините е било в правилната посока и доверието е взаимно. „Етър“ присъства в проекта с два сюжета от първата му част.

Откритата фотографска експозиция ще посреща гостите при юбилейното честване на 55 години от създаването на „Етър“, както и по време на традиционния Международен панаир на народните занаяти, който ще се проведе на територията му от 6 до 8 септември т.г.

Символично или не, как един габровец черпи за рождения си ден?

Изложбата на открито – своята сбъдната мечта Радослав Първанов подарява на своите съграждани и гостите на Габрово и ЕМО „Етър“ точно на рождения си ден.

Да създадеш безкористно за народа си и той да ти отвърне с любов – това си е щастие! Няма по-свята кауза от мисията да разпространяваш българското, още повече, когато това се случва на едно вълшебно място, пазещо възрожденския дух, както никъде другаде в България.

снимка: www.parvanov.org

Изложбата на младия габровски фотограф може да бъде разгледана до края на месец септември в Етнографски музей на открито „Етър“, а през следващата година експозицията „Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе ще се постарае да гостува в още много кътчета на Родината.

Напомняме, че до 30 септември тече и записването за новия Кастинг за фолклорни модели, които предстои да бъдат подбрани за третата част на Национален проект „Аз съм Българка!“.

Интересуващите се могат да посетят за повече информация сайта на автора www.parvanov.org както и официалната фейсбук страница на проекта.

„Аз съм Българка!“ – на българската земя и под българското небе ще дебютира именно на територията на „Етър“-а, откъдето стартира първата част на популярния проект.

Музей „Етър“ е в центъра и на една чисто нова идея на фотографа Радослав Първанов, която е подарък за неговия роден град. Предстои тя да бъде показана през 2020 година, когато Габрово ще чества тържествено 160-тата годишнина от обявяването си за град.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Класираха проектите по Програма Култура

Published

on

Приключи работата на Експертната комисия по Програма Култура на Община Габрово по Техническата оценка и оценката на качеството на проектните предложения, постъпили в Първата конкурсна сесия.

Към 2 юни разгледани и оценени са 11 проекта, класирани по обявения приоритет са 7 от тях. Четири проектни предложения не са класирани, тъй като са получили средна стойност на оценката под 70 точки.

Класацията на проектните предложения, които продължават е:
1. “Габровски огледала“, Музей Дом на хумора и сатирата – 91,6 т.
2. “Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков (1901 – 1987 г.) – вечният музикант и чаровният зевзек“ на Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – 91 т.
3. „Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета”, Национален музей на образованието – Габрово – 85,8 т.
4. „160 години Габрово в картини“, Школа за приложно изкуство – Ива Пенчева ЕООД – 81,2 т.
5. „160 минути от Габрово“, Фондация „От Бг“ – 75,8 т.
6. „Габрово – 160 години творчески град“, НЧ „Будителите 2017” – 72,8 т.
7. “Да открехнем прозореца”, ДТ „Р. Стоянов“ – 71,2 т.

В рамките на одобрените 40 000 лв. по приоритета „Сто и шестдесет години Габрово – град“, се финансират проектите:
1. “Габровски огледала“, Музей „Дом на хумора и сатирата“;
2. “Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков (1901 – 1987 г.) – вечният музикант и чаровният зевзек“ на Женско благотворително дружество „Майчина грижа”;
3. „Експозиция на открито „Габрово – център на знание и просвета”, Национален музей на образованието – Габрово.

Експертната комисия предлага на Кмета на Община Габрово да продължи работата си (получаване на необходими пояснения, както и обсъждане на финансовите параметри и възможни подобрения на проектните предложения) с вносителите на следващите в класирането 4 проектни предложения, включени в т.н. индикативния списък на проекти по приоритета, потенциални за съфинансиране, както и със своя заповед да увеличи ресурса на приоритета от Първата конкурсна сесия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица