Свържи се с нас

Любопитно

Мотокрос състезание с балканчета събра любители край Севлиево

Един от състезателите финишира като буташе своя мотопед към финала

Published

on

снимка: Община Севлиево

За шести път севлиевското село Богатово стана домакин на вече традиционния мотокрос с родните мотопеди от близкото минало – „Балканче 50 куб. см“. Състезанието „Балканче крос“ се проведе по традиция на полигона в местността „Отлака“ в близост до селото и бе подкрепено от Община Севлиево.

Домакините от кметството на село Богатово и Народно читалище „Отец Паисий 1922“ се бяха постарали по отношение на организацията на състезанието и протичането му. Общият брой на заявките за участие беше 28, но по технически причини на самия мотокрос се явиха 22 състезатели – от селата Енина, Богатово и град Севлиево. С най-голямо представителство по традиция беше групата от село Енина, откъдето дойдоха 10 състезатели.

снимка: Община Севлиево

С цел по-голяма безопасност на участниците състезателите по жребий бяха разделени в две групи. Всяка от тях имаше по два манша с продължителност 10 минути плюс 2 заключителни обиколки.

За разлика от други години, когато значителна част от състезателите не успяваха да завършат, тази година само единици не преминаха финалната права. Въпреки високите температури състезателите и техните екипи се представиха на отлично ниво за радост на публиката.

Един от състезателите дори финишира, избутвайки своя мотор до финала след като претърпя технически проблем.

снимка: Община Севлиево

След приключване на четирите манша главният съдия Динко Мончев, който е и водач на отбора от село Енина, заедно с организаторите на мотокроса, обобщиха резултатите и по регламент, а класиралите се на първите 6 места от двете групи оформиха участниците във финалния манш.

Още в началото на финалния крос стана ясно, че спорът за първото място ще е между Красимир Христов от село Енина и Деян Тончев от град Севлиево. В началото на манша севлиевецът потегли по-добре на старта и поведе състезанието в първите няколко обиколки, но грешка при един от виражите от негова страна даде възможност на неговия преследвач да го надмине.

До последните обиколки двете машини се движиха с 1-2 секунди разлика, но честите завои и малката мощност на мотопеда не дадоха възможност на Деян да завоюва първото място. Трети без конкуренция по цялото трасе се движеше Тодор Жалов, също от село Енина.

снимка: Община Севлиево

Организаторите и този път отличиха призьори в различни категории. За „Най-млад състезател“ призът се присъди на Пламен Карабожиков на 11 години (навършени). За „Най-възрастен състезател“ и тази година приза получи Милко Гущеров.

снимка: Община Севлиево

За „Най-атрактивен състезател“ журито определи Събчо Събчев, а призът „Най-тунингован мотопед“ получи Цанко Станев. „Наградата на кмета“ се връчи на Мариян Тодоров. За „Най-голям принос в организацията“ журито единодушно определи Христина Янкова.

снимка: Община Севлиево

Следващият кръг от програмата на шампионата „Балканче крос“ е на 29 юни в село Енина.

За любителите на адреналина припомняме, че в програмата на Община Севлиево през есента (на 5 и 6 октомври 2019 г.) е заложено офроуд състезание 4х4 в местността „Могилата“ на мотополигона преди село Градница.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Трявна спечели конкурса за „Най-активна община“

Published

on

Трявна спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община. Чекът бе официално връчен на кмета Силвия Кръстева, която заедно с Росен Ралев – младши експерт „Стопански дейности и проекти“ към Община Трявна и Сашка Александрова – секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица към Община Трявна, с радост прие заслуженото отличие за най-активна община на 2022 година.

Финалът на конкурса се състоя на 27 януари на официална церемония в столичен хотел. Проектните предложения на четирите общини финалисти – Трявна, Плевен, Враца и Мизия бяха оценявани от компетентно жури в състав – златната ни зимна олимпийска медалистка Екатерина Дафовска, новото попълнение в отбора на победителите Катрин Тасева, заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, Мария Яровая, експерт „Дигитални комуникации и връзки с партньори“ в Националното сдружение на общините в Република България и Теодор Георгиев – ръководител на правния отдел на Нестле България.

„Искам искрено да благодаря на целия екип на общинска администрация, без които тази награда нямаше да бъде факт, на целия екип на организатора за предоставената възможност, на всички любители на спорта, които станаха част от това приключение и на всички останали, които ни подкрепяха и помагаха през цялото това време. Спечелената сума от 20 000 лв. ще инвестираме в изграждането на нова спортна площадка с уреди в Етнографския комплекс в Трявна, които за първи път ще се монтират в България и се радвам, че те ще могат да се използват от нашите деца, техните родители и всички гости на града! Благодаря още веднъж и нека да ни е честита поредната награда!“, сподели непосредствено след финала кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна успя да реализира общо 11 спортни събития и да въвлече над 1000 активни деца и граждани от близо и далеч. Инициативите обединиха фитнес треньори и трениращи; производители на биопродукти; детски и образователни институции; любители на латино танците и туристическите походи; инструктори по аеробика; местни спортни клубове. Събитията се проведоха в периода от 10 до 30 септември 2022 година.

Община Трявна поздравява всички участници в последното издание на Националния конкурс и благодари още веднъж на всички за активното участие и приноса в спечелването на голямата награда!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица