Свържи се с нас

Култура

Майстор Минчев предизвика огромен интерес на изложение в Китай

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Дърворезбата на майстор Цветомир Минчев предизвика огромен интерес на международно изложение в Китай.

Шестте творби на дърворезбаря Цветомир Минчев, представени на голямото Международно изложение в китайския град Суджоу, предизвикаха огромен интерес от страна на посетителите.

снимка: Музей „Етър“

Директорът на „Етър”-а проф. д-р Светла Димитрова препоръчва при следващо издание не само да бъдат показани творбите на майстора от музея, но и той да демонстрира тяхната изработка.

Проф. д-р Светла Димитрова и ръководителят на Туристическия информационен център Велимира Христова представиха Габрово на осмото издание на Международното изложение за занаяти в китайския град Суджоу.

снимка: Музей „Етър“

Това място с население над 8 милиона души, разположено близо до важния икономически център Шанхай, има стратегическо значение и е член, както и Габрово, на Мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО.

В Суджоу проф. Димитрова и Велимира Христова участваха в експо за творчество, дизайн и култура.

снимка: Музей „Етър“

„Шанхай е външната врата на Китай, а Суджоу е портата към традициите, които са запазени там. Градът е на повече от 2500 години и в него могат да се видят занаяти, дейности – изобщо бит, на много векове. Суджоу е център на производството на коприна, чай и бродерия. Осмото Международно изложение на занаяти е с много силно местно участие. Представени са и част от творческите градове в мрежата на ЮНЕСКО, а България се включва за първи път. Това става само чрез Габрово. От поканата, която изпратиха, стана ясно, че китайските домакини са запознати много добре с града ни и желаят да покажем нашата дърворезба”, разказа проф. Димитрова.

Шест творби на етърския майстор по дърворезба Цветомир Минчев са представени на изложението в Суджоу. Проф. Димитрова подчерта важната роля на майстора и създаденото от него, чрез което е показано и как музей „Етър” е място за опазване на традициите.

снимка: Музей „Етър“

„Имахме възможността да обясним на посетителите на това изложение защо Габрово е град от Мрежата творчески градове на ЮНЕСКО. За следващи участия ще препоръчаме да се включи майстор, който да направи демонстрации. Хората не се нуждаят от много думи, когато могат да видят как се случват нещата. Китай е известен с дърворезбата си – предимно миниатюрна, и нашата, която е много различна от тяхната, им направи впечатление. Самите форми на представената от нас дърворезба на майстор Цветомир Минчев, по едри от тези, с които са свикнали, караха китайските посетители да наблюдават с внимание, да се вглеждат в предметите му.”

Проф. д-р Светла Димитрова отчита и друга разлика между ситуацията в Китай и България. У нас сътрудничеството между дизайнери и майстори занаятчии не е така застъпено. По думите й в Китай прави впечатление, че предметът и фигурите, които ще бъдат създадени първо имат дизайнерски проект, към който майсторите се придържат.

снимка: Музей „Етър“

„В Западна Европа са застъпени предимно дизайнерските решения, у нас – дейността на майсторите. Всъщност китайците ни показаха колко полезно е сътрудничеството и синхрона между двете”, отчита проф. д-р Светла Димитрова.

Очаквайте още интересни факти за успешното представяне на Габрово, като част от Мрежата творчески градове на ЮНЕСКО, в голямото Международно изложение в град Суджоу.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица