Свържи се с нас

Любопитно

SmartyKids Габрово с двама медалисти от Олимпиадата по ментална аритметика

SmartyKids Габрово с двама медалисти на първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика в България! *Публикация съгласно договор*

Published

on

снимка: SmartyKids – Габрово

Два медала спечелиха децата от SmartyKids Габрово на първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика в България. Извоюваха ги 12-годишните Михаил Флягин и Андреана Манолова. Габровските „смартита“ бяха представени от общо четирима своите възпитаници, които показаха изключително високи резултати.

снимка: SmartyKids – Габрово

Менталната аритметика е ефективна техника, която позволява на всяко дете от 4 до 12 години да се развива хармонично, с помощта на редовни упражнения с абакус и смятане на ум.

снимка: SmartyKids – Габрово

Основният принцип на менталната аритметика е подобряване на работата на двете полукълба на мозъка. Благодарение на това, детето развива памет, внимание, концентрация, постоянство, започва бързо да брои, мисли творчески и аналитично.

снимка: SmartyKids – Габрово

Националната олимпиадата по ментална аритметика в България се проведе в столичен хотел.
Събитието посетиха над 700 души, от които 300 деца премериха сили в умения за бързо и правилно смятане, както с абакус, така и ментално.

снимка: SmartyKids

Олимпиадата се превърна в един незабравим празник за деца, родители и преподаватели. Докато децата решаваха, родителите присъстваха на изключително полезен и интересен семинар, относно безопасността в интернет и защо е важно да бъдем активни дигитални родители. Лектор беше Антоанета Василева от Асоциацията Родители/Национален център за безопасен интернет, Координатор на Консултативната линия за безопасен интернет.

снимка: SmartyKids

Докато всички с нетърпение очакваха резултатите от Олимпиадата, ДНК (Детски Научен Клас) забавляваха деца и родители с невероятното си интерактивно научно шоу. Всички се потопиха в света на науката, наблюдавайки на живо огън, вулкани, огромни сапунени балони, изпълнени с пара от сух лед, облаци от течен азот и др.

снимка: SmartyKids

Водещ на събитието беше детският писател Иван Раденков, който обяви победителите и връчи наградите на най-изявилите се „смартита“.

SmartyKids Габрово се представи достойно с 4-ма от своите възпитаници, които извоюваха два медала, във възрастова група 11-12г. Първо място спечели Михаил Флягин (12г.), а Андреана Манолова (12 г.) също се качи на почетната стълбичка, класирайки се трета.

снимка: SmartyKids – Габрово

Хрисимир Христов на 6г. и Александра Манолова на 8г., също от SmartyKids Габрово, се състезаваха съответно в групите 4-6г. и 7-8г., като и те показаха изключително високи резултати и получиха грамоти за участието си.

снимка: SmartyKids – Габрово

Финалът на това невероятно събитие настъпи с разрязването на огромна Smarty торта, с която организаторите почерпиха всички деца, включили се в #Superолимпиадата.

снимка: SmartyKids

Ако и Вие желаете да станете част от семейството на SmartyKids можете да запишете вашето дете в първия в Габрово детски център по ментална аритметика от веригатакойто се намира на ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6. Можете да се регистрирайте и за безплатен ШОУ УРОК на телефон: +359 897 970 400, през официалната форма в сайта или чрез лично съобщение във фейсбук страницата. Заповядайте и в Детски център по ментална аритметика SmartyKids.

Любопитно

Архивът показа къде габровци са намирали спасение от жегата (снимк)

Published

on

Държавният архив в Габрово публикува на профила си в социалната мрежа фейсбук как в миналото гражданите са се спасявали от жегата, намирайки прохлада във водите на някогашния градски басейн, разположен в близост до парк Маркотея.

Фотосите ни връщат близо три десетилетия в миналото, през далечната 1988 г., а коментарът на архивистите под публикацията гласи: „Навън е лято – юлско и горещо, а Габрово е далече и от Черно, и от Бяло море.

Най-предпочитаните места за отдих и разхлаждане в горещите дни тук си остават басейните.

В наши дни те са доста на брой, намиращи се както в рамките на града, така и в околностите му, приютени сред прохладата на Балкана.

В близкото минало, единственото място в Габрово, предлагащо водни емоции е бил градският басейн, разположен над парк Маркотея.

Да се върнем с 32 години назад, в лятото на 1988 г. и чрез снимките, съхранявани във ф. 817 на Държавен архив – Габрово да си спомним за него.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово ще има скулптурна фигура на Керката

Published

on

„Изработване и експониране на паркова скулптурна фигура на Александър Керков /1901 – 1987/ – вечният музикант и чаровният зевзек“ е името на проекта, който ЖД „Майчина грижа“ спечели в първата сесия за съфинансиране на проекти по Програма Култура на Община Габрово.

Целта на проекта е изработване и експониране в градска среда на скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музикален педагог и зевзек.

Фигурата на Керков, седнал на пейка, ще бъде изработена в естествен човешки ръст от габровския скулптор Георги Балабанов.

Композицията ще бъде поставена в градинката пред бившето кафене „Глинени гърнета“.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено от изложба, посветена на живота на Ал. Керков, изготвена и оргнизирана от Държавен архив – Габрово, и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Ал. Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

Обща стойност на проекта – 26 200 лв. Средства, предоставени по програма „Култура“ – 15 000 лв.

*Снимки: Благотворително дружество „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Втори фермерски пазар тази събота в Габрово

Published

on

Вторият фермерски пазар в Габрово Ви очаква тази събота, 11 юли, от 09.00 до 15.00 ч. на площад „Възраждане“ пред Община Габрово. И този път ще вземат участие повече от 30 изложители – фермери, земеделци и производители не само от област Габрово, но и от други съседни области.

Еко храни, млечни продукти, плодове и зеленчуци, масло и брашно от бял трън очакват посетителите на Фермерски пазар „ОТ БГ“. Новите изложители във второто издание ще представят продукти от шафран, домашна еко лютеница, а в специално организирания базар към Фермерски пазар „ОТ БГ“ ще Ви предложат щанд с кожени изделия на майстор кожар.

И след като фермерският пазар е в Габрово, по габровски, организаторите на пазара ще предложат дегустация на вино от избата на земеделски производител от силистренския край, дегустация на млечни продукти от фермери от областта и на пестила – габровския шоколад.

Дърворезба, керамика и работилничка по ръкотворчество ще разнообразят пъстрия фермерски пазар.

Фермерски пазар „От БГ“ се организира от рекламна агенция „Елмазови“ ООД в партньорство с Община Габрово и Областна дирекция „Земеделие“ Габрово към Министерството на земеделието, храните и горите, с медийната подкрепа на „Габрово Нюз“. .

„Очакваме Ви на площад „Възраждане“ в Габрово на 11 юли от 9.00 до 15.00 ч., където всичко ще е здравословно, био, еко, пивко, вкусно и нашенско!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица