Свържи се с нас

Любопитно

SmartyKids Габрово с двама медалисти от Олимпиадата по ментална аритметика

SmartyKids Габрово с двама медалисти на първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика в България! *Публикация съгласно договор*

снимка: SmartyKids – Габрово

Два медала спечелиха децата от SmartyKids Габрово на първата по рода си Олимпиада по ментална аритметика в България. Извоюваха ги 12-годишните Михаил Флягин и Андреана Манолова. Габровските „смартита“ бяха представени от общо четирима своите възпитаници, които показаха изключително високи резултати.

снимка: SmartyKids – Габрово

Менталната аритметика е ефективна техника, която позволява на всяко дете от 4 до 12 години да се развива хармонично, с помощта на редовни упражнения с абакус и смятане на ум.

снимка: SmartyKids – Габрово

Основният принцип на менталната аритметика е подобряване на работата на двете полукълба на мозъка. Благодарение на това, детето развива памет, внимание, концентрация, постоянство, започва бързо да брои, мисли творчески и аналитично.

снимка: SmartyKids – Габрово

Националната олимпиадата по ментална аритметика в България се проведе в столичен хотел.
Събитието посетиха над 700 души, от които 300 деца премериха сили в умения за бързо и правилно смятане, както с абакус, така и ментално.

снимка: SmartyKids

Олимпиадата се превърна в един незабравим празник за деца, родители и преподаватели. Докато децата решаваха, родителите присъстваха на изключително полезен и интересен семинар, относно безопасността в интернет и защо е важно да бъдем активни дигитални родители. Лектор беше Антоанета Василева от Асоциацията Родители/Национален център за безопасен интернет, Координатор на Консултативната линия за безопасен интернет.

снимка: SmartyKids

Докато всички с нетърпение очакваха резултатите от Олимпиадата, ДНК (Детски Научен Клас) забавляваха деца и родители с невероятното си интерактивно научно шоу. Всички се потопиха в света на науката, наблюдавайки на живо огън, вулкани, огромни сапунени балони, изпълнени с пара от сух лед, облаци от течен азот и др.

снимка: SmartyKids

Водещ на събитието беше детският писател Иван Раденков, който обяви победителите и връчи наградите на най-изявилите се „смартита“.

SmartyKids Габрово се представи достойно с 4-ма от своите възпитаници, които извоюваха два медала, във възрастова група 11-12г. Първо място спечели Михаил Флягин (12г.), а Андреана Манолова (12 г.) също се качи на почетната стълбичка, класирайки се трета.

снимка: SmartyKids – Габрово

Хрисимир Христов на 6г. и Александра Манолова на 8г., също от SmartyKids Габрово, се състезаваха съответно в групите 4-6г. и 7-8г., като и те показаха изключително високи резултати и получиха грамоти за участието си.

снимка: SmartyKids – Габрово

Финалът на това невероятно събитие настъпи с разрязването на огромна Smarty торта, с която организаторите почерпиха всички деца, включили се в #Superолимпиадата.

снимка: SmartyKids

Ако и Вие желаете да станете част от семейството на SmartyKids можете да запишете вашето дете в първия в Габрово детски център по ментална аритметика от веригатакойто се намира на ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6. Можете да се регистрирайте и за безплатен ШОУ УРОК на телефон: +359 897 970 400, през официалната форма в сайта или чрез лично съобщение във фейсбук страницата. Заповядайте и в Детски център по ментална аритметика SmartyKids.

Култура

Проф. д-р Димитрова е българският представител в Съвета „Микеланджело”

Директорът на музей „Етър” проф. д-р Светла Димитрова взема участие в първото заседание на Съвета по култура към фондация за творчество и занаятчийство „Микеланджело”.

Форумът, на който тя е единствен български представител, се провежда във френската столица Париж и в него участват специалисти от 30 държави.

Целта е да се запознаят членовете с мисията на фондацията, нейната роля в съвременното общество, проектите, по които се работи и предприеманите за реализацията им действия. Като организация „Микеланджело” насърчава занаятчийството и подпомага неговото съхраняване в условията на ХХІ век.

снимка: Музей „Етър“

„Бихме искали да подчертаем: наистина вярваме, че трябва да работим ръка за ръка като мрежа. Имаме нужда от вас, за да изградим бъдещите проекти на фондацията и да развием нашата визия и екосистемата Homo Faber. Ние вярваме, че сътрудничеството е от ключово значение”, пише в специалната покана до проф. д-р Светла Димитрова.

Съветът по култура е орган, в който е включен по един представител от държава, членуваща във фондацията. Изборът се прави от Борда на организацията за период от три години. Членовете на съвета са поръчители за избраните от фондацията занаятчии в тяхната страна, като гарантират, че те отговарят на критериите за високи постижения.

Те също така са отговорни за идентифицирането и препоръчването на занаятчиите в своя регион. Фондацията може да се обръща към Съвета по култура за мнения и препоръки във връзка със свои дейности и проекти.

Съветът е призван да гарантира отличното качество в работата на занаятчиите, избрани за различните проекти на фондацията, по-специално „Ръководство за Homo Faber“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Сигнал“ смая с изпълнението на китара на химна на България

През целия празничен ден в града имаше изненади за малки и големи, а вечерта рок динозаврите покориха сцената

В навечерието на Празника на Севлиево – 14 октомври, група „Сигнал“ смая с изпълнението на китара на химна на България гостите, уважили тържествата. Малко след залез слънце на сцената на панаирната естрада на площад „Свобода“ изгряха рок легендите „Сигнал“, които с любимите песни на поколения българи зарадваха севлиевци и гостите на града.

снимка: Община Севлиево

Винаги верни на себе си и на публиката Йордан Караджов, Владимир Захариев, Александър Мариновски и Георги Янакиев подариха един величествен спектакъл на своите почитатели. Те накараха публиката да изпее заедно с тях вечните хитове на групата като „Спри се“, „Сбогом“, „Да те жадувам“, „Може би“.

снимка: Община Севлиево

Феновете дълго време ще помнят соло-изпълнението на китара на Александър Мариновски, който изпълни българския химн. Легендата Йордан Караджов благодари на организаторите и Община Севлиево за поканата да участват в празниците на града.

снимка: Община Севлиево

Празниците на Севлиево продължиха през целия неделен ден на площад „Свобода“, а организаторите бяха подготвили редица занимания и игри за деца и възрастни.

снимка: Община Севлиево

Младежите развихриха въображението си върху тиквите, който буквално се превърнаха в произведения на изкуството.

снимка: Община Севлиево

За всички тях организаторите бяха предвидили и редица награди. Тиквеният бар пък продължи да привлича вниманието на минувачите, които с охота опитваха различните тиквени коктейли.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Приеми ме на село“ в „Национални дни за учене през целия живот“

Инициативата „Приеми ме на село“ бе част от изложението „Национални дни за учене през целия живот“. Форумът се проведе от 9 до 11 октомври от Министерство на образованието и науката, информираха от Община Габрово.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по проекта „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.

Община Габрово получи покана за участие на 10 октомври, за да представи инициативата Приеми ме на село като добра практика свързана с учене между поколенията, опазване и съхраняване на българските традиции и ценности.

снимка: Община Габрово

Проектът провокира голям интерес сред посетителите на изложението. Те имаха възможност да надникнат в света на „Приеми ме на село“. Да опитат уникалната баница с боб, да получат част от кулинарното наследство на нашите баби и да си поговорят с две от очарователните ни внучета на заем Никол и Теодора, възпитанички на Национална Априловска гимназия, които с радост и ентусиазъм разказваха за преживяванията и емоциите си по време на престоя им в селата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица