Любопитно, Новини|04.04.2019 16:14

Заснеха триизмерно Дом паметника на БКП на Бузлуджа

снимка: Дом на хумора и сатирата

От 31 март до 6 април Музеят Дом на хумора и сатирата в Габрово организира триизмерно заснемане на Дом паметника на БКП на Бузлуджа, по-известен като „чинията”.

Заснемането е с цел документация и изготвяне на триизмерен модел и се извършва от изследователи на Кипърския институт и визуални артисти от виенската организация W24 Programm, в рамките на съвместния проект MAPS (Картографиране и архивиране на публични пространства), съфинансиран по Програма Творческа Европа на Европейския съюз.

Работният процес по заснемането и използваните технологии ще бъде представен в петък, 5 април, в Музея на хумора и сатирата в Габрово, където от 17.30 изследовател от Кипърския институт ще покаже резултатите.

Презентацията ще бъде на английски език, а входът за събитието е свободен!

снимка: buzludja.com, Архив

Заснемането чрез 360 °-VR-видео и 3D-сканиране се извършва съвместно от три лаборатории на Кипърския институт, изследователска организация с богат опит по документиране и визуализиране на културни наследство – лабораторията за виртуална среда, лабораторията за 2D и 3D документация и изследователския център за околната среда и водите.

В резултат на заснемането, ще бъде изготвен и публикуван в интернет точен модел на паметника, който е от изключителна ценност предвид недостъпността на архитектурните чертежи на монумента.

Едновременно с работата по изработка на модел, словенският партньор по проекта, МоТА заснема интервюта с хора от различни възрастови групи в Казанлък, Шейново, Габрово и София, чрез които да проследи доколко те познават историята на паметника и какво е мнението и сантиментите им към него.

Откритият на 23 август 1981 г. лично от партийния и държавен лидер Тодор Живков паметник от години се руши.

Проектът MAPS цели създаване на подробен архив от материали за паметника на Бузлуджа и над 80 други паметници в Европа, които са изоставени, забравени, занемарени (най-често по идеологически причини).

Архивът, който все още е в процес на събиране и обработка може да бъде открит на адрес www.nonument.org и представя паметниците и публичните пространства чрез заснемане, но и с истории на архитекти, урбанисти, историци, строители, както и местни жители.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

 

Напиши коментар