Свържи се с нас

Култура

В очакване на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“

Published

on

Международният фестивал за деца и възрастни „Рачо и Дешка“ и тази година обещава да ни учи, докато ни забавлява. Четири творчески работилници ще сплотяват деца и родители и ще провокират креативността им през месец юли, когато в Габрово ще се проведе Шестото издание на фестивала.

В първия фестивален ден – 6 юли ще отворим работилница, в която талантливата куклена актриса Радостина Андреева ще ви разкаже историята на габровския куклен театър и любимите герои Рачо и Дешка чрез своята авторска книжка, ще провокира децата да станат нейни сътворци, а после заедно с тях ще се потопи в хореографското изкуство и изкуството на танца.

Следващата събота – 13 юли ще може да се включите в работилница за изработка на кукли. Усмихнатата и винаги готова да се отдаде на работа с деца Оля Христова, ще покаже на всички желаещи как могат сами да си изработят кукли за домашен театър.

На 20 юли отново с Оля деца и родители ще творят с непотребна хартия, която да превърнат в изделие на изкуството и то с мисия – да вдъхновява и забавлява. Последната, но не по важност, а само хронологично, работилница Фондация „ОТ БГ“ поверява на своите партньори и приятели от РБ „Априлов-Палаузов“.

Какво ще ви предложат те за буквите и книжките, героите и приказките, ще научите на 27 юли. Всяка от творческите работилници ще започва непосредствено след първия спектакъл от програмата, в 17.50 часа на съботния ден.

От своето създаване до днес кукления фестивал „Рачо и Дешка“ винаги е предлагал на своята публика някакво творческо предизвикателство. Рабитилничките на фестивала се превърнаха в любимо занимание на малки и големи и винаги се очакват с нетърпение и голям интерес. Вярваме, че това, което сме ви подготвили тази година, истински ще ви хареса и ще създаде любим спомен за цялото семейство.

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица