Свържи се с нас

Култура

Музей „Етър“ е домакин на церемония за наградите „Жива“

Published

on

Едно от най-значимите международни събития в областта на културата – церемония по раздаване на наградите „Жива“ на фондация Форум за славянски култури, ще се проведе в България. Това ще стане в края на септември 2024 година.

Директорът на влиятелната неправителствена организация д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева, член на журито за определяне на музеите победители, посетиха Габрово, за да се запознаят с условията за реализация на церемонията.

Д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева разговаряха с кмета на Габрово Таня Христова, която с готовност подкрепи инициативата. Организатор от българска страна е музей „Етър“ – носител на една от двете големи награди „Жива“ за 2020 година, който ще бъде домакин на церемонията през 2024. Министерство на културата активно подкрепя българското присъствие във Форум за славянски култури, чрез своя представител – Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.

По време на разговорите между проф. д-р Светла Димитрова, д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева бяха уточнени подробности за провеждане на церемонията, за която се очакват над 150 представители на музеи, членуващи във Форум за славянски култури.

При посещението си у нас Д-р Андрея Рихтер проведе среща и със зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, началника на отдел „Международни дейности“ в Министерство на културата Петър Миладинов и Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.

Зам.-министър Георгиев приветства г-жа Рихтер за активната й работа за развитие и популяризиране на славянските култури. Обсъждаха се възможности за разширяване на сътрудничеството между Форум за славянски култури и българското Министерство на културата.

Инициативата „Колекция от 100 славянски романа“ дава възможност за по-добро опознаване на автори от славянски държави, програмите „Славянско наследство“ и „Пиранова“ насърчават дейности в областта на опазване на културното наследство, научните изследвания и обучението.

Утвърждаването на Наградата „Жива“ е основа за задълбочаване на сътрудничеството между музеите и специалистите от страните, членуващи в организацията. В хода на срещата беше изразена надежда, че церемонията за връчване на наградите „Жива“ в РЕМО „Етър“ в края на септември 2024 г. ще се радва на голям интерес и ще допринесе за увеличаване на участниците от България в конкурса.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица