Свържи се с нас

Култура

Симбиоза от стил, елегантност, класика и съвремие в концерта на Школата по пиано

Published

on

Неповторима симбиоза от стил, елегантност, класика и съвремие беше годишният концерт на Школата по пиано при НЧ „Развитие-1870”. Една продукция, традиционна, в края на месец юни, с която децата, обучавани от преподавателя Иглика Грънчарова-Станчева показаха усвоените музикални умения.

В програмата прозвучаха произведения от композиторите Леополд Моцарт, Лудвиг Ван Бетховен, Бургмюлер, Чайковски, Парашкев Хаджиев, Мишел Ортега, Юрума, Фредерик Шопен, Волфганг Моцарт, Д. Шейбелт, Огински, Е. Гнесина, Сеневил, Дмитрий Кабалевски, Б. Дварионас, Ф. Баер.

Талант и стил на пианото, с огромно вълнение и трепет, показаха Елиза Халил, Виктор Николов, Лео Георгиев, Елиза Ганева, Биляна Цонева, Карла Джийн, Огнян Ганев, Калин Ирманов, Елея Калудова, Марая Филипова, Павел Петров, Катя Хинова, Тодор Хинов, Елина Илковска, Борис Ганев, Самуил Ганев, Александра Тотева, Лъчезар Иванов, Силвия Петкова.

Най-малките пианисти, с първи стъпки в клавирното изкуство, представиха леки, детски пиеси. По-големите показаха напредък в развитието си като изпълнители с по-увереното си присъствие на сцената и с интерпретацията на музикалните творби.

Децата свириха изключително емоционално, със старание и финес. Виртуозните изпълнения докоснаха публиката в Камерната зала на Дома на културата „Мара Белчева”, която с възторжени аплодисменти заслужено възнагради пианистите.

Цветя и благодарности бяха поднесени на преподавателя Иглика Грънчарова-Станчева за високия професионализъм, всеотдаен труд и принос в музикалното обучение и възпитание на севлиевските таланти.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица