Свържи се с нас

Култура

Лазарнята в село Гарван – празник на любителското творчество

Published

on

Лазарните са характерни празници-събори на населението от габровския край, които се провеждали в миналото веднага след Великден. В габровското село Гарван денят за събора е бил на Томина неделя. Тогава хората дарявали продукти, вещи и пари в подкрепа на храма на селото, който носи името на Свети Димитър. Възстановката на празника тази година се проведе на 29 април на площада пред църквата.

В програмата участваха децата от Детска градина „Дъга”, в Габрово с два пролетни танца, танцьорите от работилницата за хора „Бяла българка” и с най-много изпълнения – домакините от танцовата формация „Гиргини” към клуба за народни танци в читалище „Христо Ботев 2008“ в село Гарван. За пръв път пред публика самодейците показаха новите си народни носии, купени по проекта „неЗабравени традиции”, който спечели съфинансиране по програмата за подкрепа и развитие на любителското творчество към Национален фонд „Култура”. Нов репертоар представи Детско-юношеския Дръм състав с ръководител Георги Георгиев.

Със своя шатра и доброволци гостува Младежкият център в Габрово. В деня на толерантността и солидарността между поколенията юношите се срещнаха и разговаряха с възрастни жени и мъже от селото, които споделиха кулинарни и стопански знания, житейски уроци и личен опит.

Децата от Детска градина „Дъга” се събраха в библиотеката на читалището и се включиха в ателие за рисуване върху глина и дърво чрез нарочни шаблони. Интерес предизвика изложбата с уникални фотографии на дългогодишния учител, пътешественик и любител – фотограф Стефан Христов. Той показа над 200 снимки на природни феномени от цял свят, водопади, мостове, цветя, растения и храсти, хора и градове. Пред децата и гостите той разказа за своите интересни занимания и любопитни факти за запечатаното от неговия обектив.

Празникът събра на площада не само участници в хората, но и зрители, които бяха изкушени от общото настроение. Това допринася за публичното разпространение и популяризиране на танцовото изкуство, практикуваното в любителския състав към читалище „Христо Ботев 2008” в с. Гарван, организатор и домакин на събитието. То е част от дейностите по проекта „неЗабравени традиции”, който осигури финансово подпомагане дейностите на читалището, което работи в областта на любителското творчество и възстановяването им след епидемията. Освен участието на самодейците в три празника, се провеждат серия от разнообразни творчески работилници и ателиета в сферата на визуалните и приложно-декоративните изкуства, часто от които бяха проведени при изключителен интерес.

Подкрепата на проекта, реализиран от читалището, е насочена към поддържане и развитие на творческия потенциал на любителите в изкуствата в няколко различни културни направления – ( български народни танци, художествени работилници, ателиета в сферата на декоративно- приложните изкуства (лендарт занимания – природни картини от природни материали; ателиета за изобразително изкуство – визуални изкуства, живопис, рисуване с водни и темперни бои, рисуване върху текстил; украса на предмети за бита със семена, сено, строителни материали).

Фолклорните събори и творческите работилници, ръководени от творци-професионалисти в съответните сфери, осигуряват широк достъп до разнообразни културни дейности и привличат нови любители в тях, както и нови публики за разпространението им.

Следващото събитие, което допринася за постигането целите на проекта е Летният празник в с. Гергини, по случай деня на Света Марина. Досега самодейците участваха и в Селския мол в деня на духовния празник на Габрово – Петковден и традиционното в миналото „Сгледно хоро”.

Публикацията е по проект „неЗабравени традиции”, по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество, Договор № LI-2022-170 15/08/2022.

Култура

За втора поредна година „Алея на книгата“ в Габрово

Published

on

За втора поредна година Габрово става част от най-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“. В дните от 8 до 11 юни събитието ще събере представители на водещи български издателства и ще даде възможност за среща на публиката с автори на литература за деца и за възрастни.

Шатрите на книжното изложение, което ще продължи до неделя, ще бъдат разположени на пешеходната улица „Радецка“. А в градинката „Глинени гърнета“ е литературния кът за разговори с авторите. Габровската публика и гостите на града могат да очакват интересни срещи с Неда Антонова, Мирела Иванова, Николай Илчевски, Доника Ризова, Никола Чалъков и Радостина Николова.

“Алея на книгата” се открива официално на 8 юни (четвъртък) в 12:00 часа с концерт на Оркестър „Габрово“. Работното време на изложението в деня на откриването – четвъртък е от 12 до 19 часа, в петък и събота – от 9 до 19 ч., а в неделя – от 9 до 14 часа.

ПРОГРАМА АЛЕЯ НА КНИГАТА

08.06.2023, четвъртък
11:30 ч. – Музикален поздрав: Оркестър „Габрово“
12:00 ч. – Официално откриване на Алея на книгата – Габрово 2023
17:30 ч. – Среща с автограф: НЕДА АНТОНОВА и представяне на романа
„Елегия“.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“
Срещите с авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.
Търсете жълтата шатра.

09.06.2023, петък
16:30 ч. – Срещи с автограф: НИКОЛАЙ ИЛЧЕВСКИ.
Място на срещата: РБ „Априлов-Палаузов“, Габрово – читалня
17:30 ч. – Среща с автограф: НИКОЛА ЧАЛЪКОВ. Автор на фентъзи романи и
разкази, сред които „Кръгът на лунната светлина“ и „Изпитанието на Розара“
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“. Срещата с
автора ще се проведе в Литературния кът на „Алея на книгата“.

10.06.2023, събота
11:00 ч. – „Който не работи, не трябва да яде“ – спектакъл за деца. Държавен
куклен театър – Стара Загора.
16: 30 ч. – Среща с автограф и творческа работилница с МИРЕЛА ИВАНОВА.
17:30 ч. – Среща с автограф: ДОНИКА РИЗОВА. Представяне на най-новия й
роман „Случайно в Майорка“.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“
Срещите с авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.
11.06.2023, неделя
11:00 ч. – „ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ“ – представя Държавен куклен театър – Габрово
Драматизация по класическата приказка на братя Грим. Актьорите
увлекателно пресъздават историята на Хензел и неговата сестричка Гретел,
които успяват да измамят злата вещица, а след това се прибират
благополучно вкъщи. Събитието е предназначено за деца.
12:00 ч. – Среща с автограф: РАДОСТИНА НИКОЛОВА. Събитието е
предназначено за деца.
Място на провеждане: Градска градина „Глинени гърнета“. Срещите с
авторите ще проведат в Литературния кът на „Алея на книгата“.

Алея на книгата“ се организира в партньорство между Община Габрово и
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ с Асоциация „Българска книга“ и с
финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програмата
„Едногодишен грант“ 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Огнивото“ донесе два приза за Куклен театър Габрово

Published

on

Държавен куклен театър – Габрово завоюва две престижни награди в конкурсната програма на 23-я Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ 2023 в град Ямбол. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Сензационното двойно признание е без аналог през последните 18 години от историята на театъра. 

Спектакълът „Огнивото“, на режисьора Владимир Владимиров, спечели Специалната награда за актьорски дебют и авторитетната награда за сценография. Младите актьори от трупата на театъра – Виктория Василева, Карина Борисова, Павел Кинчев и Илиян Диков, в партньорство с любимата на габровската публика и добре позната актриса – Радостина Андреева, безапелационно спечелиха журито и донесоха на театъра не само награда, но и истински повод за гордост.

Отличието за сценография ДКТ Габрово дължи на професионализма на Юлия Лачева и Жени Лачева, и съвместната им работа с екипа на театъра. Високата оценка за габровския театър дойде от класно жури с председател проф. д-р Катерина Илкова от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и членове – Богдана Костуркова – театровед, Тинка Николова, която е експерт „Театър и театрален архив“ в Съюза на артистите в България ипродуцента Марина Юндже от Турция.

По време на фестивалните дни „Огнивото“ бе изигран два пъти при пълни салони в рамките на един ден, което е знак за признание от страна на гилдията за високото художествено и естетическо ниво на спектакъла, дело на екипа на ДКТ-ГАБРОВО.

Според директора на театъра – Алфидин Ахмедов, подобно признание е отговорност и дълг за продължаване на развитието и израстването на Държавен куклен театър – Габрово.

Двете награди показват, че театърът, съхранен от габровци толкова години, е ценен и изпълнен с творческо вдъхновение. А с правилен мениджмънт габровският културен институт може да се превърне в средище на кукленото изкуство в България, което скоро да намери и своето място в Европа, защото има достатъчно фактори за това.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Черна комедия“ гостува на сцената на Драматичният театър в Габрово

Published

on

На 13 юни, вторник, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово гостува театър „Българска Армия“ София със спектакъла „Черна комедия“, на автора Питър Шафър.

Постановката е на Иван Урумов, сценографията на Красимир Вълканов, костюми: Мария Диманова, музика: Дони- Добрин Векилов, а пластиката на Камен Иванов. В „Черна комедия“ участват: Веселин Анчев, Анастасия Ингилизова, Луизабел Николова, Владислав Виолинов, Георги Къркеланов, Евелин Костова и Моньо Монев.

Билети можете да закупите на касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, както и онлайн: https://entase.to/Eo

Резервации можете да направите на тел.: 0896 745 100 и 0898 293 951. Работното време каса е: от 10.00 – 14.00 и 15.00 – 19. 00 часа.

Театрална среща, която дълго ще помните! Продукцията на театър „Българска Армия“ ще бъде в нашия град благодарение на Импресарска къща „Вер-ди Арт“.

„Черна комедия“ е един безумен фарс, който се разиграва… на „тъмно“. Да, именно „Тъмното“ е в главната роля на комедията. Но какво се случва когато „Тъмното“ е на светло, а светлината се превърне в мрак?

Логичният въпрос „На какво е способен човек, когато знае, че никой не го вижда?” е в основата на онзи механизъм, който през цялото действие на спектакъла провокира смеха в „Черна комедия“.

„Черна комедия“ е считана за една от най-смешните комедии, създадени през втората половина на 20 век. Още с първата си премиера в Националния театър в Лондон през 1965 година, спектакълът се превръща в истински хит, а скоро печели и публиката по целия свят.

Една на пръв поглед обикновена авария в електрозахранването поражда куп смешни ситуации и неочаквани обрати, в които са замесени привлекателен млад скулптор (Веселин Анчев), бъдещата годеница (Луизабел Николова), бившата любовница (Евелин Костова), властния баща-военен (Георги Къркеланов), един изтънчен съсед (Владислав Виолинов), една пияна стара мома (Анастасия Ингилизова) и богат меценат-милионер (Моню Монев-гост). Както във всяка добра комедия и в тази героите се оплитат в смешни ситуации, а недоразуменията в „тъмното“ са причина за още по-комични обърквания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица