Свържи се с нас

Култура

„Пазителят на зеленото сърце” от Бисерка Петрова е акцент на месеца в Галерията

Published

on

Традиционно през месец март ХГ „Христо Цокев” организира Национална изложба „Пролетен салон”. В нея официално са поканени жени художнички, които внасят пролетно настроение, колорит и естетика в пространствата на музея. По този повод в рубриката „Акцент на месеца” представяме Бисерка Петрова с творбата „Пазителят на зеленото сърце”. Често пъти художествената галерия търси подобен концептуален синхрон между действията си, тъй като това е част от културната стратегия на институцията.

Пролетта е винаги символ на възраждане, пробуждане и оптимизъм- това са все качества, които се съдържат в женското начало. Избраното живописно произведение е част от пътуващата изложба „Изкуство от центъра”, която е представителна за групата на габровските художници. Проектът, реализиран от ХГ „Христо Цокев” през 2014-та година цели да популяризира творците от централна България, представяйки техните творчески търсения в страната и чужбина.

Бисерка Петрова е родом от град Горна Оряховица. Гимназиално образование получава в ССХУ за ПИ Трявна, а висше във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” със специалност Графика. През 1987 г. е назначена за редовен преподавател по Рисуване и Пластична анатомия в художествената гимназия в Трявна, която днес носи наименованието НГПИ „Тревненска школа”. Дългогодишната й преподавателска кариера дава възможност на поколения артисти да открият своето творческо верою и да получат висока професионална подготовка.

Като автор Бисерка Петрова се отличава със силно индивидуален прочит на разнообразните теми, които изследва. Произведенията й са наситени с творчески заряд, философия и не на последно място с майсторство и владеене на рисунката, цвета, графичните техники и технологии. Има над шест самостоятелни изложби. Участва в регионални, национални и международни изложби, пленери и симпозиуми. Нейни творби са притежание на частни колекции и галерии в България, Швейцария, Германия, Италия, Англия и Япония. През 2003-та година получава наградата за рисунка от биеналето в град Габрово. През 2011-та е лауреат на почетен диплом от първото биенале на рисунката в град Велико Търново.

Силната чувствителност на художничката й позволява да въздейства на много нива. Високата й грамотност и талант по отношение на рисунката, активира визуалния аспект, пленяващ с разнообразие от форми, графични ефекти и прийоми. Темите, които разработва често пъти използват езоповия език, митологията, хармонират с човешкото. Една от многото посоки на търсене на Бисерка Петрова е свързана с българската етнография, религиозното и мистичното. Понякога по-илюстративни, работите й превеждат зрителя през тайнствени пространства, древни разкази или целят да събудят, замислят, дори да предизвикат носталгия. „Пазителят на зеленото сърце” ни среща с онази красота на иносказателното, на творческия замисъл, при които минималните средства за изразяване предизвикват размисъл.

Творбата говори за убежището не само като място, осигуряващо сигурност, но и понякога представляващо затвор. Сърцето е най-финия инструмент на художника. Там са заключени мечтите, търсенията и важните въпроси. В случая, сюжетният физически затвор предполага процес и бъдеще, ако бихме могли да оприличим зеления обект в композицията на яйце (предвид формата). Това бъдеще би могло да бъде свобода и полет, и именно там се очертава позитивизмът на произведението. „Пазителят на зеленото сърце” по-скоро говори за очакване на промяна. От едно наглед скрито и затворено пространство да бъдат генерирани нови и светли хоризонти.

Конкретната творба на Бисерка Петрова притежава и редица качества на композицията, създаваща динамика и същевременно монументалност, контраст и живописност, въпреки пестеливия колорит. Отново присъстват графичните похвати, особено върху детайлите на зеления обект. Качествата и мисленето, които притежава авторката са винаги повлияни от нейната тясна специалност-графиката.

„Пазителят на зеленото сърце” ни въвежда в очакване на нещо по- добро, по-светло и свободно. Това са всъщност желанията и търсенията на изкуството отвъд формата и концепцията. Основните му цели да пробужда и вдъхновява към по-добър живот са вечни.

Автор: д-р Деян Боев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Лазарки ще пресъздадат обичая на Чаршията в Трявна

Published

on

Лазаровден спокойно може да се нарече най-хубавият, най-красивият и най-нежният пролетен празник в българския народен календар. Отбелязва се съботата преди Великден и се свързва с любовно-женитбения ритуал при младите, неомъжени девойки. Участват момичета над 16 години, които облечени в традиционни български носии, обикалят полето, къщите, играят и наричат за здраве и берекет на стопаните.

Тази година празнуваме Лазаровден на 8 април, събота, като за втора поредна такава Община Трявна ще пресъздаде обичая на чаршията във възрожденския ни град. Инициативата се реализира съвместно с „Училището за лазарки“ на Музей „Етър“ – Габрово и се провежда в Трявна със съдействието на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна, НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и НЧ „Съединение 1933“ – с. Кисийците.

Участие в празника ще вземат 15 гиздави девойки от СУ „Петко Р. Славейков“, които пременени в красиви народни носии ще огласят старинната чаршия в Трявна в ранните зори на 8 април. Момичетата ще бъдат водени от кумицата на групата, 16-годишната Василена Николова, чието венче миналата година бе първо във водите на р. Тревненска.

Обичаят ще започне точно в 09.30 часа, в двора на Музей „Даскалова къща“, където лазарките ще започнат да изплитат своите венчета от върбови клонки и да вплитат в тях нежни пролетни цветя, както традицията повелява.

С песни и танци девойките ще поздравят стопаните в лицето на ръководството и екипа на СМРЗИ – Трявна, след което ще се отправят по старинната улица и към останалите възрожденски дюкянчета, работилници и търговски обекти.

Символиката на празника, тревненските лазарки ще пресъздадат и при стопаните на гостилница „Балабановата къща“; Възрожденско кафене на пясък; магазин за бижута и аксесоари „Габи“; магазин „Етно Дюкянъ“; магазин за парфюмерия и козметика „Escape“; магазин „Шареното копче“; магазин за сувенири при Драго и Искра; Дърворезбарска работилница „Тревненско слънце“ и магазин за сувенири „Далия“, които от своя страна ще ги дарят с яйца, козунаци, плодове и най-различни дарове в знак на благодарност.

И тази година, обичаят ще завърши на Кивгирения мост в Трявна, откъдето момичетата смело ще хвърлят своите венчета в реката, за да разберат коя ще се омъжи първа сред тях.

Тревненските лазарки ще се включат в пресъздаването на обичая и в Габрово, който ще се проведе от 12.30 ч. на чаршията в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“. Заповядайте и станате част от магията на най-красивият и нежен пролетен празник Лазаровден!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна представя тънкостите на изографисването

Published

on

Европейските дни на художествените занаяти вече чукат на вратата, като и през 2023 година пролетта у нас ще бъде изпълнена с много творчески събития, демонстрации на живо, изложби, занаятчийски работилници за малки и големи и още, и още арт изненади.

Мащабното мероприятие, което в България се координира от представителите на Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“, ще се проведе в периода от 31 март до 9 април включително.

Европейските дни на художествените занаяти се провеждат едновременно в редица европейски страни, като инициативата за същите е на Националния институт за занаяти на Франция.

Всяка година мотото на събитието е различно, като тазгодишното ще обедини българските участници под надслов „Огледай се – занаятите са навсякъде!“. През 2023 своите събития ще предложат общините Трявна, Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян, заедно с МАИР „Боженци“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Исторически музей – Дряново, Исторически музей – Севлиево и Музей на занаятите – Троян.

След като миналата година Община Трявна представи „От ръцете на учителя“, включваща трите художествени специалности – „Дърворезба“, „Иконопис“ и „Интериорен дизайн“ съвместно с Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“, тази година местната управа ще акцентира върху изографисването и неговите тънкости.

Събитието ще се проведе на 5 април от 14.30 ч. в единствения по рода си у нас Музей на иконата съвместно със Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, Неделното училище към Тревненската духовна околия и СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна. Красотата и изяществото на иконописта ще оживеят изпод ръцете на майстор-зограф Ива Донкова, която е сред най-новите попълнения към музейния колектив на СМРЗИ-Трявна.

Младият творец завършва НГПИ „Тревненска школа“ през 2017 год., след което специализира „Църковни изкуства“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Към автобиографията си Ива записва две престижни награди за творчески постижения в сферата на изкуството, собствена изложба и участия в редица международни и национални експозиции, една от които се провежда в Българския културен институт в Париж, Франция, под патронажа на посланик Ангел Чолаков.

Всичко това майстор Ива ще разкаже и покаже пред любопитните детски погледи на малчуганите от Неделното училище към Тревненската духовна околия и СУ „Петко Р. Славейков“ с ръководител г-жа Росица Скендерова. Местното духовно лице отец Николай пък ще запознае присъстващите с притегателната сила на иконата и дългогодишната й роля в живота на човек, семейния дом и православния храм.

Иконописта – такава, каквата е била, е и ще бъде, защото занаятите са навсякъде! Огледай се и ти и заповядай в Музей на иконата в Трявна!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Отличават победителите в „Събитие на годината в областта на културата“

Published

on

За девета поредна година Народно читалище „Будителите – 2017“ ще отличи победителите в конкурса „Събитие на годината в областта на културата“. Двадесет и едно предложения са подадени в рамките на кампанията, която започна през януари.

Фестивали, театрални спектакли, изложби и концерти на професионалисти и любители, книжни издания, стигнали до своите читатели през изминалата 2022-а са сред номинираните в годишната класация, в която попадат мащабни и камерни прояви.

Техни организатори са местни културни институции и артистични общности. Подкрепата си за тях изразиха зрителите, гласували онлайн и на хартия. Жури, в чийто състав влизат представители на организаторите, на партньорите и миналогодишните победители, също избра своя фаворит.

Вотът на зрителите и предпочитанията на журито ще определят носителя на голямата награда от конкурса „Събитие на годината в областта на културата – Габрово’22”. Победителят ще бъде отличен на тържествена церемония на 30 март от 18.00 часа в библиотеката на Техническия университет и ще получи плакет и парична премия.

В четвъртък читалище „Будителите – 2017“ ще връчи и награда за съвременен будител. Това признание за трета поредна година ще отиде при личност или екип от местната общност, дал от себе си в полза на другите, изпълнил дните ни със смисъл, посочват организаторите на конкурса, чийто усилия са насочени към това да привлекат вниманието ни към събитията и хората, с които мерим духовния си ръст.

Тържествената церемония по традиция съпътстват изпълненията на обичани артисти и този път публиката ще чуе цигуларката Даниела Данис в дует с номинираната в конкурса Мирела Валявичарска – пиано.

Програмата ще предложи и нещо дивно, както пеят „Щурците“ и в забързания ритъм на тангото ще влязат танцьорите от Клуб “Ритмика” към Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861”.

Победителят в последния конкурс за културно събитие на 2022-а ще бъде обявен на 30 март и ще се присъедини към досегашните носители на голямата награда в конкурса: „Узана поляна фест“, организиран от Община Габрово (2021 г.); изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“ на Държавен архив – Габрово (2020 г.); VIII издание на магична среща „Златна котка“ с гласовете на публиката и изложбата на Дома на хумора „Нонумент“, отличена от журито (2019 г.); Дни на камерната музика (2018 г.); проектът на Радослав Първанов „Аз съм Българка!“ (2017 г.); документалният филм за Иван Хаджиберов „Дързостта да бъдеш пръв“ на Емил Михов, Милен Василев и Красимира Христова (2016 г.); изложбата „Паралели“ на Росина Пенчева от НЧ „Христо Смирненски 1949“ (2015 г.); танцовият спектакъл „В нощта срещу Еньовден“ на Сдружение „Фабриката“ и танцов ансамбъл „Сивек“ (2014 г.).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица