Свържи се с нас

Култура

Габровската галерия представи изложба на дипломанти от НХА

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев” започна годината с гостуващата изложба на студенти от Националната художествена академия, която беше открита на 6 януари. В изложбата са представени работи на дипломанти в степен „бакалавър“ от специалностите „Резба”, „Керамика”, „Метал”, „Текстил – изкуство и дизайн”, „Дизайн на порцелан и стъкло” от Факултета по Приложни изкуства в НХА.

Събитието откри доц. Роберт Цанев – заместник-ректор на НХА и ръководител на проекта. По думите му представените специалности са едни от основополагащите от създаването на Академията. За тяхното популяризиране в учебното заведение е създаден „Център за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства”, който е организатор на изложбата.

В подготвянето на изложбата в габровската галерия заедно с доц. Роберт Цанев работиха преподавателите Красен Троански, Росен Тошев, Адела Горанова, Светли Евгениев, Емил Бачийски и студенти от НХА. Това е първото ѝ представяне пред публика в България.

Преди това студентската експозиция е гостувала в Цариброд, Сърбия през ноември 2022 г. Идеята на нейните създатели е тя да бъде видяна от повече хора в страната. Използвани са различни техники, смели колоритни решения, а наред с тях младите автори показват новаторски търсения в областта на съвременното изкуство.

По време на откриването директорът на ХГ „Христо Цокев” Евгени Недев сподели, че през последните години галерията активно работи да бъде медиатор между образованието и изкуството. В предишни години подобни партньорства са осъществявани с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и СУ „Св. Климент Охридски“.

На събитието присъстваха ученици и учители от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” и Националното училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев” – Троян. Те разговаряха и обмениха идеи с преподавателите и студентите от НХА.

Сред гостите бяха Областният управител на Габрово Кристина Сидорова, проф. д-р Светла Димитрова – директор на РЕМО „Етър”, Алфидин Ахмедов – директор на Държавния куклен театър в Габрово, представители на местните културни институти и габровски художници. Изложбата може да бъде видяна до 3 февруари 2023 г. в ХГ „Христо Цокев” в Габрово.

Автор: Меглена Златева ХГ „Христо Цокев”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица