Свържи се с нас

Култура

Габровската галерия представи изложба на дипломанти от НХА

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев” започна годината с гостуващата изложба на студенти от Националната художествена академия, която беше открита на 6 януари. В изложбата са представени работи на дипломанти в степен „бакалавър“ от специалностите „Резба”, „Керамика”, „Метал”, „Текстил – изкуство и дизайн”, „Дизайн на порцелан и стъкло” от Факултета по Приложни изкуства в НХА.

Събитието откри доц. Роберт Цанев – заместник-ректор на НХА и ръководител на проекта. По думите му представените специалности са едни от основополагащите от създаването на Академията. За тяхното популяризиране в учебното заведение е създаден „Център за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства”, който е организатор на изложбата.

В подготвянето на изложбата в габровската галерия заедно с доц. Роберт Цанев работиха преподавателите Красен Троански, Росен Тошев, Адела Горанова, Светли Евгениев, Емил Бачийски и студенти от НХА. Това е първото ѝ представяне пред публика в България.

Преди това студентската експозиция е гостувала в Цариброд, Сърбия през ноември 2022 г. Идеята на нейните създатели е тя да бъде видяна от повече хора в страната. Използвани са различни техники, смели колоритни решения, а наред с тях младите автори показват новаторски търсения в областта на съвременното изкуство.

По време на откриването директорът на ХГ „Христо Цокев” Евгени Недев сподели, че през последните години галерията активно работи да бъде медиатор между образованието и изкуството. В предишни години подобни партньорства са осъществявани с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и СУ „Св. Климент Охридски“.

На събитието присъстваха ученици и учители от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” и Националното училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев” – Троян. Те разговаряха и обмениха идеи с преподавателите и студентите от НХА.

Сред гостите бяха Областният управител на Габрово Кристина Сидорова, проф. д-р Светла Димитрова – директор на РЕМО „Етър”, Алфидин Ахмедов – директор на Държавния куклен театър в Габрово, представители на местните културни институти и габровски художници. Изложбата може да бъде видяна до 3 февруари 2023 г. в ХГ „Христо Цокев” в Габрово.

Автор: Меглена Златева ХГ „Христо Цокев”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица