Свържи се с нас

Култура

Галерия „Видима“ открива новия сезон с изложбата „Абстрактни сънища“

Published

on

Новият творчески сезон в галерия „Видима“ започва на 12-ти септември, понеделник, с представяне на самостоятелна изложба на художника Николай В. Добрев от Разград. Това ще бъде първо негово представяне в Севлиево, а ценителите на изкуството ще имат удоволствието да се запознаят лично с автора и творбите от неговия концептуален проект „Абстрактни сънища“, които за пръв път ще бъдат показани пред публика.

Картините на Николай В. Добрев посрещат зрителя с положителния си заряд, обемното напластяване и ярките цветове имат мощно излъчване, което създава една обща вибрация в изложбеното пространство.

Получава се ефектът на синергията, сякаш всички картини са едно цяло и в същото време всяка една е ехо на различни чувства и емоции, които резонират с жизнените функции на този, който се намира сред тях.

Естетическата енергия на творбите му се подсилва и от закодираните в творбите символи и знаци, които обуславят философската линия на автора, инспирирана от вечните екзистенциални въпроси.

Николай В. Добрев е роден през 1962 г. в гр. Разград. Завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – В. Търново, специалност живопис при проф. Николай Русчуклиев. Защитава дипломна теза: „Хуманизмът, нова територия в абстрактното изкуство” при доц. Герасим Стоилов. До 1999 г. е преподавател по живопис, история на изкуството и естетика в хуманитарна гимназия „Акад. Анание Явашов“, гр. Разград. Отличен е през 1996 г. за цялостна, високо-професионална учителска дейност, с почетен знак „Неофит Рилски”. Член на СБХ, секция Живопис.

Работи в областта на маслената и акрилна живопис в абстрактно-концептуален стил с подсилено пластично съдържание, а също така твори и в сферата на графиката, компютърния дизайн и полиграфията. През 1993 г. създава собствена печатница, а през 2004 г. и издателска къща, която се занимава с илюстрация, издателска и печатна дейност. От 1993 г. Николай В. Добрев участва в редица общи изложби и конкурси, както в България, така и в чужбина, сред които: Де Мойн, САЩ; Картахена, Испания; Торонто, Канада; Токио, Япония; Скопие, Македония; Белград, Сърбия. Награди: В. Търново ‘94, Канада ‘96, ‘97, Corel Draw Corporation. Негови творби са собственост на множество галерии и частни лица в страната, и чужбина.

След 1996 г. професионалните му ангажименти го отдалечават от творческата сцена за повече от 20 години, но изкуството веднъж хванало корен в душата на човек, дори да е отлежавало дълго време, в един момент се надига, за да даде отново от своите плодове. Така през 2017 г. Николай В. Добрев започва отново да се занимава активно с живопис. Участва в „Обща изложба на разградските художници”; 2018 г. – изложба „Коледен базар”; 2019г. – изложби: „50 г. СБХ – Разград”, „За буквите”, Международна изложба „Лудогорие 2019” и „Лудогорие 2021”. В този период създава живописните проекти „Цветята, които не миришат“, „Градините на любовта“ и „Абстрактни сънища“, последният от които ще представим в настоящата изложба.

Официално откриване на изложбата и срещата-коктейл с Николай Добрев, и неговото творчество, започват в 18.00 ч. на 12-ти септември в галерия „Видима“. Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица