Свържи се с нас

Култура

Международен пленер по живопис в Боженци

Published

on

В габровското село Боженци започна Международният пленер по живопис „Боженци”. Форумът се провежда от 26 август до 3 септември 2022 г. В него се включват творците Георги Пасев, Лаура Димитрова, Любен Генов, Мария Райчева и Таня Пасева от България, Кристиян Серджиу и Мерилена Япан от Румъния, Ларс Нордби от Норвегия и Рой Плейстоу от Великобритания. Организатори на събитието са Художествена галерия „Христо Цокев”, Съюзът на българските художници и Община Габрово в партньорство с МАИР „Боженци”.

Тазгодишното издание на пленера се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ чрез проект по „Програма за възстановяване и развитие на държавни,  регионални и общински културни институти“, 2022.

Предвидени са три съпътстващи събития за публики от всяка възраст  – „Отворени врати“ на 28 август, от 10.00 до 13.30 часа в базата на СБХ в МАИР „Боженци“, „Детско ателие“ от 17.00 часа и откриване на изложба на участниците в пленера от 18.00 часа, които ще се състоят на 2 септември 2022 г. По-късно през годината същата изложба ще бъде представена в творческата база на румънската фондация „Янза АРТ“ в германския град Марктродах. Фондацията е партньор на габровската галерия по проекта. „Янза АРТ” е с дългогодишен опит в провеждането на международни пленери и симпозиуми в Гърция, Румъния и Германия.

По време на форума артистът Доротея Челниева ще заснеме и интерпретира във фотоси творческия процес. Допълнително ще бъде създаден видео материал. Документирането на пленера ще се осъществява и чрез критически текстове, които ще се публикуват в специализирано издание. Ще се проведе проучване за въздействието от пленера, което ще бъде представено в рамките на научна конференция.

Международният пленер по живопис „Боженци“ започва през 1975 г., като с известни прекъсвания продължава и до днес. Събира артисти от различни националности, художествени школи и тенденции в изкуството, като цели да провокира творческия им потенциал и търсения. Специфичният облик на архитектурно-историческия резерват „Боженци“ вдъхновява творците не само с класически живописни рефлексии, но и ги подтиква към авторски решения с концептуален характер. Пленерът съчетава традиционни пространства с актуалността на мултикултурната среда на ХХI век. Той е един от основните източници за обогатяването на фонда на габровската художествена галерия с колекция от съвременно международно изкуство.

На 5 септември 2022 г. се навършват 60 години от създаването на ХГ „Христо Цокев“, а едно от най-значимите събития в отбелязването на годишнината е Международният пленер по живопис „Боженци“.

Кой кой е сред участниците:

Георги Пасев – завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” при проф. Николай Русчуклиев през 1996 г. Изявява се във всички области на пластичните изкуства, графичния дизайн и сценографията. Има участия в изложби в България, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Франция, САЩ, Израел и други. Член е на СБХ.

Кристиян Серджиу – роден в Румъния. Завършва магистърска степен през 2018 г. в Националния университет по изкуствата в Букурещ. Участва в над двайсет общи изложби и пърформанси в Румъния и чужбина. Носител е на шест награди, има две самостоятелни изложби.

Ларс Нордби – роден в Норвегия. Завършва магистърска степен през 2016 г. в Националната академия по изкуствата в Осло, Норвегия. Има седемнайсет самостоятелни изложби в Италия, Австрия, Норвегия, Дания и др, шест публикации и единайсет кураторски проекти. Участва в шестнайсет общи художествени изложби. Носител е на много награди и отличия.

Лаура Димитрова – завършва текстил и мода при проф. Д. Балев в НХА, София през 1982 г. През 2013 г. защитава дисертация в СУ „Св. Климент Охридски”. Професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ към катедра „Визуални изкуства” на СУ. Носител е на много награди от страната и чужбина. Нейни творби са собственост на много колекции в България и по света.

Любен Генов – завършва Частната художествена академия „Жул Паскин” в София през 1996 г. През 2002 г. специализира в Париж. Магистър по „Образователни аспекти на пластичните изкуства” от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, 2011 г. Същата година става председател на СБХ, където членува от 2001 г.

Мария Райчева – завършва магистратура по „Живопис” в НХА при акад. Светлин Русев през 2002 г. Доктор по изкуствознание от НХА, 2011 г. Специализира в Париж. Член е на СБХ и е носител на награди от национални изложби.

Мерилена Япан – родена в Румъния. Учи в училище по изкуствата, флейта и пиано, като завършва публична администрация и право. Основната техника, с която рисува, е акварел. Има три самостоятелни изложби, участва в над двайсет и пет общи художествени изложби. Изявява се като куратор. Носител на първа награда от Международната арт колония в Косово през 2017 г.

Рой Плейстоу – роден в Лондон, Великобритания. Рисува от 13-годишен, а на 17 г. започва специализирано образование в Академия за изящно изкуство „Илинг”. Учи при световноизвестните художници Дейвид Хокни и Роналд Китаи. Изявява се в различни сфери на пластичните изкуства. Живял е 20 години в Амстердам, Холандия, където прави две големи изложби.

Таня Пасева – завършва живопис във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” при проф. Николай Русчуклиев през 1996 г. Изявява се във всички области на пластичните изкуства. Има участия в изложби в страната, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Полша, Франция, САЩ, Израел, Южна Корея и др. Член е на СБХ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица