Свържи се с нас

Култура

Пореден голям успех и Гранд При за Фолклорен ансамбъл „Габровче“

Published

on

Пореден голям успех и Гранд При за Фолклорен ансамбъл „Габровче“ този път от XXXV Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ в Златни пясъци.

Наградата за ансамбъла с художествен ръководител Ивайло Захариев и Стефан Захариев е в раздел „Танцово изкуство“.

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова поздравява носителите на отличието и техните ръководители и им пожелава здраве и звездата на техните успехи да е все така на високо и да свети винаги ярко.

ДФА “Габровче” е създаден през 1975 година по инициатива на Община Габрово, с цел да издирва, изучава и съхранява музикално – танцовия фолклор на България и да го популяризира сред подрастващите поколения.

Концертният състав включва оркестър от народни инструменти, народен хор, детска и младежка танцови формации.

През 2000 година във връзка с 25–годишния юбилей ансамбълът е награден със Сребърна лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци и почетния знак на Габрово.

От 2008 година ансамбълът е основен организатор на престижния Регионалния музикално-фолклорен конкурс за деца „Златен славей“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Култура

Благой Господинов ще отбележи 60-годишен юбилей с изложба

Published

on

Със съвместна изложба живопис „Знаци и първи стъпки по пътя“, художникът Благой Господинов ще отбележи своя 60-годишен юбилей. Тя ще бъде открита на 26 септември, от 18.00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.

„Изложбата, с която отбелязвам своите 60 години сега, е заедно с моята внучка Стефания, която от 2-годишна рисува акварел заедно с мен в ателието. Това са нейните първи стъпки, но от 100-те акварела, които е нарисувала сама, са избрани няколко които ще видите.

Те са и знаци на чистотата и искреността, с която е необходимо да се отнасяме и да творим в изкуството. Последните ми картини и инсталации са своеобразна равносметка за моя извървян път в живота и живописта, представящи творческите ми прозрения за важното и значимото.

Когато разпознаваме знаците и откровенията по пътя и знаем накъде води той, нашето пътуване е вълнуващо. Ако имаме сетива за Твореца, тогава Неговите знаци и откровения чрез символи са осезателни и ние ги проумяваме ,чрез вярата като надежда за спасение“, казва самият автор за авторската си изложба.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица