Свържи се с нас

Култура

Читалище „Развитие” прие в сърцето си „Фото Академика 2022”

Published

on

Нестандартно, с декрет – символ на бъдещото партньорство между Народно читалище „Развитие-1870” и Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева”, бе открита изложбата с финалистите от 23-то издание на „Фото Академика 2022” в Севлиево.

Събитието се състоя на 19 юли и предизвика очаквано широк интерес и отзвук. В знак на сътрудничество председателите на двете организации – Данаил Лалев и Юрий Трейман, подписаха указа и с трогателния акт засвидетелстваха приятелство и подкрепа.

За първи път в историята на Националния ежегоден годишен преглед на фотографското изкуство в България, след официалната изложба с откриването и награждаването, експозицията гостува в друг град в страната. Прецедент и начало на поредицата изложения на „Фото Академика” в Севлиево и съорганизирането на интересни фотографски събития в центъра на Северна България.

69-те най-добри кадъра на 34-та автори за класическата изложба на фотохартия в дървени рамки елегантно декорираха читалищното творческо пространство. Селекцията е дело на петчленното жури в състав: Явор Попов, Нели Гаврилова, Валери Христов, Иван Коловос и Денис Бучел. Избраните са от постъпилите в трите раздела на „Фото Академика 2022” 381 фотографии от 66 автори.

Артистичната фотография с 36-те най-добри кадъра изкусно посреща в Бялата галерия. Стълбите отвеждат в арт декорираното с дървени масивни пана фоайе на втория етаж в сградата, където са окачени 9-те фотоси в „Аеро фотография”. Централно място е отредено за наградените медалисти, сред които е и кадърът „Двамата късметлии за кръста” на севлиевеца Божидар Генков.

В Синята галерия е подредена селекцията с най-добрите 24 снимки от „Репортажна фотография”. Тематични табла предлагат интересна информация за изложбата, Фотоклуб „Севлиево”, златния медалист Божидар Генков и друг предстоящ фото форум. Изложбата на „Фото Академика 2022” ще остане за разглеждане в залите на читалището до 30 август.

„Постарахме се! Смея да кажа, че с отношение, мисъл и много работа успяхме заедно да организираме гостуването на „Фото Академика 2022” в Севлиево. Вярвам, че всички фотографии ще провокират у Вас търсенето на тайната, емоцията, вижданията на всеки един от авторите”, отбеляза в приветствието си председателят на читалището Данаил Лалев.

Благодарност бе изказана на Юрий Трейман – „човекът, който с горещо сърце прегърна идеята изложбата да бъде представена именно тук”. Признателност за организирането на събитието бе отправена към членовете на Фотоклуб „Севлиево”, председателя Антоанета Обретенова, Божидар Генков – лауреат от „Фото Академика 2022”, и читалищния екип.

Организацията на фото форума бе високо оценена от кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов и беше акцент в изказването му. „Поздравления за Божидар Генков и фотографията, с която е впечатлил елитното жури на „Фото Академика”. Огромно признание за неговия труд като млад автор и стимул за още по-големи успехи. Чудесни са фотографиите в изложбата, имам честта да познавам лично някои от авторите и много се радвам, че точно тези кадри са спечелили наградите”, подчерта още г-н Иванов.

Като един от основателите на Фотоклуб „Севлиево”, споделящ страстта, наречена фотография, и предвид дългогодишното сътрудничество на Община Севлиево и Фотографска академия в организирането на Международен фото салон „Дивото”, кметът декларира подкрепа и партньорство.

Специален гост на откриването бе председателят на Фотографска академия „Янка Кюркчиева” Юрий Трейман. „Най-ценното за нас, екипа на Академията е, че изложбата ще може да бъде видяна от още повече любители, професионалисти и ценители на фотографията. Пожелаваме си всяка година да гостуваме в Севлиево с „Фото Академика”, развълнуван сподели г-н Трейман, който се върна в началото, през 1999-та – годината на създаването на Академията, когато е проведен и първият конкурс.

„От тогава до ден днешен, 23 години, вече 23 издания, този форум е без аналог. Няма друг такъв конкурс у нас, с толкова дълга история. Той е замислен като годишен преглед на българската фотография, т.е. тук няма едни вечни снимки на едни големи майстори, а кадри и на любители, и на професионалисти, които са решили да покажат какво са запечатали с обектива си през последните дванадесет месеца пред публика. Журирането не беше никак лесно, но смело мога да заявя, че тазгодишната 23-та „Фото Академика” е изключителна”, обобщи г-н Трейман. От името на Управителния съвет на Фотографска Академия г-н Трейман направи дарение на колекция с фотографска литература от каталози и книги за Фотоклуб „Севлиево”.

Един от най-изявените български майстори на фотография от въздуха – Явор Мичев, получи златния си медал и ваучер за 500 лв. лично от председателя на Фотографска академия. Награждаването на лауреата бе още един акцент в откриването на „Фото Академика 2022” в Севлиево. Отличеният кадър на русенския фотограф е именуван „Сирни заговезни в русенско” и е най-добрият в категория: „Аеро фотография”.

Заслужено специално внимание и своя миг слава получи Божидар Генков – лауреатът и златен медалист в „Репортажна фотография” на тазгодишния преглед-конкурс. „Покрай това събитие осъзнах, че колкото и различни да са Читалището и Фотографска Академия, толкова и общи. Читалището е стожер на българската култура, дух, традиции и изкуства, а Академията пази и популяризира фотографията по целия свят. Вярвам, че това партньорство има бъдеще и съм щастлив, че вече всяка година „Фото Академика” ще гостува в Севлиево. За мен това е по-ценно от всеки медал и отличие. Щастлив съм, че имам принос месецът на фотографията да завършва с изложба в родния ми град”, с вълнение сподели Божидар Генков. Той не пропусна да благодари на инициатора за гостуването на „Фото Академика” и председател на Фотоклуба Антоанета Обретенова, на Юрий Трейман и Фотографска Академия, на председателя на НЧ „Развитие-1870” Данаил Лалев и неговия екип, които по думите му са „все хора, които горят за идеята”. И на финал сподели, че „харесва предизвикателството в репортажната фотография”. А когато снима, търси човешката чиста и неподправена емоция, истинското в живота, хората, отношенията и фотографията. Запечатал го е в кадъра „Двамата късметлии за кръста”, неслучайно отличен със златния медал във „Фото Академика 2022”.

След подписването на декрета за партньорство, на по чаша вино, в приятелски разговор, фотографската гилдия се поздрави за успеха и начерта плановете за бъдещите съвместни интересни фото събития. Предстоят Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…” – 14-16 октомври т.г., мястото – читалище „Развитие”. Форум, който дава заявка да стане един от най-добрите в българската фотографска история у нас.

Автор: Десислава Димитрова, организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.
Снимки: Божидар Генков и Петя Пастухова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

24-часов театрален маратон очаква габровци

Published

on

24-часов театрален маратон очаква габровци на 29 и 30 септември. Първото по рода си събитие в града се организира от „Малка театрална компания“ по случай 10-годишния ѝ юбилей.

На 29 и 30 септември в пространствата на габровския Драматичен театър „Рачо Стоянов“ се провежда пилотното издание на 24-часовия маратон с разнообразни театрални форми, наречен „Театър-24“. Поводът за проявата е 10-годишнината от създаването на „Малка театрална компания“, която кани габровци и гостите на града да се включат в своеобразния празник от 18 ч. в петък до 18 ч. в събота.

Програмата смесва популярни театрални жанрове с такива, които са слабо познати на местната публика. Неделима част от маратона са интерактивните спектакли и атракциони, творчески срещи, ателиета и работилници, в които зрителите могат да се докоснат до магията на театъра. В събитието се включват вече утвърдени театрални формации и индивидуални артисти от цялата страна. Инициативата се реализира в партньорство с Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и с финансовата подкрепа на програма “Култура” към габровската община.

За първи път в рамките на маратона ще бъде представено и новото пространство за театър в Габрово – сцена “Ъндърграунд”. Освен сцените на Драматичния театър, маратонът превзема и нестандартни пространства като коридори, фоайета, технически зони и пространствата на открито около театъра.

24-часовият маратон е нов за града и региона културен формат, целящ да представи театъра в различна светлина – като весел празник, в който артисти и публика изграждат заедно цялостното събитие.

Стартът на “Театър-24” ще бъде даден в петък, 29 септември, от 18.00 часа, във фоайето на Драматичния театър и ще завърши на 30 септември в 18 ч. на Голямата сцена. Ще вземат участие Димитър Иванов-Капитана, Ха-ха-ха импро, Театър Реплика, Тигран Торосян, Театър Арт Ленд, Театър Мале-мале, VR Lab, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Малка театрална компания.

„Стремежът ни е заедно с нашите партньори да организираме пъстър театрален празник, който да се превърне в ежегодно събитие от културния календар на града. Избрахме този формат, тъй като дава възможност активно да включим и младежите, за да им покажем, че театърът не е скучно, остаряло, елитарно изкуство.“, споделя Емил Йорданов от „Малка театрална компания”.

„Смятам, че маратонът е отличен начин да се даде старт на новия театрален сезон и да се събуди интересът на зрителите към театралното изкуство след летния ваканционен период. Щастливи сме, че можем да зарадваме габровската публика с това различно и вдъхновяващо събитие“, уточнява Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

За да дадат възможност на повече хора да се включат в театралния маратон дори и през нощта, организаторите осигуряват безплатен театрален автобус.

Театробусът ще се движи в интервала между 22.00 и 07.00 часа и ще превозва пътници към Театръра по маршрут: кв. Русевци – кв. Младост – Автогара – Дом на хумора и сатирата – ЖП Гара – Колелото – ЖП Гара – ПТГ “Д-р Никола Василиади” – Театъра – Шиваров мост – кв. Бичкиня – Етъра – кв. Ябълка и обратно през Театъра до кв. Русевци.

Маршрутът и нощният график на пътуване ще бъдат публикувани в събитието във фейсбук: https://fb.me/e/1ASjKg7zE

Достъпът до представленията и активностите в програмата е с вход свободен. „Малка театрална компания“ е независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията. През 2022 г. печели приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция”.

ПЪЛНА ПРОГРАМА НА МАРАТОНА „ТЕАТЪР-24”
29.09 (петък)
18:00 ВЕЧЕРЕН КАЛЕЙДОСКОП – коктейл и откриване в Централно фоайе
18:45 ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ – Голяма сцена
19:00 ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ – стендъп комедия, Димитър Иванов-Капитана, Голяма сцена
20:00 ХА-ХА-ХА В ГАБРОВО – ХА-ХА-ХА ИМПРО, Голяма сцена
21:00 ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБИ, посветени на 10-годишнината на МАЛКА ТЕАТРАЛНА КОМПАНИЯ, всички фоайета
21:30 ХОДЕНЕ ПО КРЪЧМИТЕ – Театър Реплика, Голяма сцена
23:00 ТЕАТРАЛНА РАЗХОДКА – разходка из дебрите на театъра, Целият театър 

30.09 (събота)
00:00 ч. – СПИСЪК НА ВСИЧКИ СТРАХОТНИ НЕЩА – Театър Реплика, Голяма сцена
1:30 ч. – Театрален бирен куиз, Конкурс за тамада(наздравици), Конкурс за танци – Червено фоайе
2:30 ч. – Изрод, Тигран Торосян, Сцена Ъндърграунд
4:00 ч. – Среднощен калейдоскоп
Милиони балони, 18+, Театър Мале-мале, Червено фоайе
Среднощна балада, Театър Мале-мале, Червено фоайе
Музикалнo-театрален Jam, Сцена за всеки, Червено фоайе 
Фантомът на театъра, променада, Малка театрална компания, целия театър
7:00 – Театрално кафене, среща с артистите и техните истории, Централно фоайе
8:30 Театрална разгрявка, актьорски упражнения за събуждане и тонус, Голяма сцена
9:00 Дигитално мастило, VAR Lab, Централно фоайе
9:30 ДОМЪТ НИ ГОРАТА и ДОМЪТ НИ ОКЕАНЪТ – театромати, кутия за представление за един човек, Централно фоайе
10:15 ТЕАТЪР НА САНДЪЧЕ, Малка театрална компания, в градината с мечето
10:30 ТЕАТРАЛНА ИГРОТЕКА, игри за деца и родители, пред театъра
11:00 ОТ КУЛАТА, Малка театрална компания, в градината с мечето
12:00 Театрална разходка, Малка театрална компания, целия театър
12:30 ТЕАТЪР НА САНДЪЧЕ, Малка театрална компания, в градината с мечето
13:00 НОВИТЕ ДРЕХИ НА ЦАРЯ, Театър Арт Ленд, Голяма сцена
14:00 Ателие Супергерои, Малка театрална компания, в градината с мечето
15:30 ЦЯЛОТО НЕБЕ и ЖИВОТ – театрални миниатюри – театър в кутия, Театър Арт Ленд, Централно фоайе
15:30 ДАНО ИГРАЯТ ДОБРЕ, ДТ ГАБРОВО, Голяма сцена
16:15 ТЕАТЪР НА САНДЪЧЕ, Малка театрална компания, в градината с мечето
16:30 МИЛИОНИ БАЛОНИ, Театър Мале-мале, пред театъра
17:30 КАКВОТО НАПРАВИ ДЯДО, ВСЕ Е ХУБАВО, Малка театрална компания, Голяма сцена

Зареди още

Култура

12 500 лева за обогатяване на фондовете на РБ „Априлов – Палаузов”

Published

on

12 500 лева ще получи Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов” за обогатяване на фондовете си. Това съобщи за медиите Савина Цонева, директор на габровската библиотека.

Проектът на РБ „Априлов – Палаузов” бе одобрен за финансиране по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” за 2023 година.

Приоритети на програмата са обновяване на библиотечните колекции с цел насърчаване на интереса към книгата и четенето, както и развитието на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.

Първоначално министерството на културата обяви стойност на проекта до 25000 лв, но впоследствие сумата е редуцирана до 12 500 лв. – максималната сума за регионалните библиотеки.

Въпреки, че габровската библиотека всеки месец обогатява фондовете и колекциите си с литература от всички области на знанието като покупка и дарения, заглавията, одобрени по проекта, ще обогатят книжния фонд на регионалната библиотека със стойностни справочни, научни, художествени и енциклопедични издания (книги, периодични издания и други информационни източници): От област Габрово, за участие в конкурсната сесия, обявена през месец юни, проектни предложения са подали общо 34 обществени библиотеки.

Одобрени, освен проекта на РБ „Априлов – Палаузов” на стойност 12 500 лв, са проектите на библиотеките при: НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1928” кв. Бичкиня, НЧ „Христо Смирненски – 1949” кв. Русевци, НЧ „Отец Паисий – 1933” кв. Хаджицонев мост, НЧ „Балканска звезда – 1896” кв. Недевци, НЧ „Зора – 1872” кв. Нова махала, НЧ „Пейо К. Яворов – 1927” с. Борики, НЧ „Съгласие – 1911” с. Велковци, НЧ „Наука – 1902” с. Враниловци, НЧ „П. Хилендарски – 1909” с. Гъбене, НЧ „Христо Ботев – 1929” с. Донино, НЧ „Светлина – 1927” с. Жълтеш, НЧ „Нов живот – 1906” с. Кметовци, НЧ „Просвета – 1931” с. Новаковци, НЧ „Отец Паисий – 1931” с. Стоевци, НЧ „Васил Левски – 1922” с. Яворец общ. Габрово; от община Дряново: НЧ „Развитие – 1869”, НЧ „Дряновска пробуда – 2008”, НЧ „Денчо Славов – 1900” с. Ганчовец, НЧ „Христо Ботев – 1894” с. Гостилица; община Севлиево: Градска библиотека Севлиево, НЧ „Образование – 1900” с. Агатово, НЧ „Помощ – 1881” с. Батошево, НЧ „Пробуда – 1919” с. Буря, НЧ Просвета – 1928” с. Градище, НЧ “Светлина – 1928“ с. Кръвеник, НЧ „Зора – 1908” с. Ловнидол, НЧ „Климент Охридски – 1899” с. Сенник; от община Трявна: НЧ „Пенчо Славейков – 1871” гр. Трявна, НЧ „Пробуда – 1924” гр. Плачковци.

На всички одобрени по проекта библиотеки предстои подписването на договори с министерството. Останалите пет читалища, поради неспазване на част от правилата, не получават финансово подпомагане.

Списъкът с одобрените проекти е публикуван на интернет страницата на Министерството на културата. Общият размер на финансирането е 2 млн. лева като по тази конкурсна сесия са одобрени проекти на 1408 читалища в България.

Зареди още

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица