Свържи се с нас

Култура

Читалище „Развитие” прие в сърцето си „Фото Академика 2022”

Published

on

Нестандартно, с декрет – символ на бъдещото партньорство между Народно читалище „Развитие-1870” и Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева”, бе открита изложбата с финалистите от 23-то издание на „Фото Академика 2022” в Севлиево.

Събитието се състоя на 19 юли и предизвика очаквано широк интерес и отзвук. В знак на сътрудничество председателите на двете организации – Данаил Лалев и Юрий Трейман, подписаха указа и с трогателния акт засвидетелстваха приятелство и подкрепа.

За първи път в историята на Националния ежегоден годишен преглед на фотографското изкуство в България, след официалната изложба с откриването и награждаването, експозицията гостува в друг град в страната. Прецедент и начало на поредицата изложения на „Фото Академика” в Севлиево и съорганизирането на интересни фотографски събития в центъра на Северна България.

69-те най-добри кадъра на 34-та автори за класическата изложба на фотохартия в дървени рамки елегантно декорираха читалищното творческо пространство. Селекцията е дело на петчленното жури в състав: Явор Попов, Нели Гаврилова, Валери Христов, Иван Коловос и Денис Бучел. Избраните са от постъпилите в трите раздела на „Фото Академика 2022” 381 фотографии от 66 автори.

Артистичната фотография с 36-те най-добри кадъра изкусно посреща в Бялата галерия. Стълбите отвеждат в арт декорираното с дървени масивни пана фоайе на втория етаж в сградата, където са окачени 9-те фотоси в „Аеро фотография”. Централно място е отредено за наградените медалисти, сред които е и кадърът „Двамата късметлии за кръста” на севлиевеца Божидар Генков.

В Синята галерия е подредена селекцията с най-добрите 24 снимки от „Репортажна фотография”. Тематични табла предлагат интересна информация за изложбата, Фотоклуб „Севлиево”, златния медалист Божидар Генков и друг предстоящ фото форум. Изложбата на „Фото Академика 2022” ще остане за разглеждане в залите на читалището до 30 август.

„Постарахме се! Смея да кажа, че с отношение, мисъл и много работа успяхме заедно да организираме гостуването на „Фото Академика 2022” в Севлиево. Вярвам, че всички фотографии ще провокират у Вас търсенето на тайната, емоцията, вижданията на всеки един от авторите”, отбеляза в приветствието си председателят на читалището Данаил Лалев.

Благодарност бе изказана на Юрий Трейман – „човекът, който с горещо сърце прегърна идеята изложбата да бъде представена именно тук”. Признателност за организирането на събитието бе отправена към членовете на Фотоклуб „Севлиево”, председателя Антоанета Обретенова, Божидар Генков – лауреат от „Фото Академика 2022”, и читалищния екип.

Организацията на фото форума бе високо оценена от кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов и беше акцент в изказването му. „Поздравления за Божидар Генков и фотографията, с която е впечатлил елитното жури на „Фото Академика”. Огромно признание за неговия труд като млад автор и стимул за още по-големи успехи. Чудесни са фотографиите в изложбата, имам честта да познавам лично някои от авторите и много се радвам, че точно тези кадри са спечелили наградите”, подчерта още г-н Иванов.

Като един от основателите на Фотоклуб „Севлиево”, споделящ страстта, наречена фотография, и предвид дългогодишното сътрудничество на Община Севлиево и Фотографска академия в организирането на Международен фото салон „Дивото”, кметът декларира подкрепа и партньорство.

Специален гост на откриването бе председателят на Фотографска академия „Янка Кюркчиева” Юрий Трейман. „Най-ценното за нас, екипа на Академията е, че изложбата ще може да бъде видяна от още повече любители, професионалисти и ценители на фотографията. Пожелаваме си всяка година да гостуваме в Севлиево с „Фото Академика”, развълнуван сподели г-н Трейман, който се върна в началото, през 1999-та – годината на създаването на Академията, когато е проведен и първият конкурс.

„От тогава до ден днешен, 23 години, вече 23 издания, този форум е без аналог. Няма друг такъв конкурс у нас, с толкова дълга история. Той е замислен като годишен преглед на българската фотография, т.е. тук няма едни вечни снимки на едни големи майстори, а кадри и на любители, и на професионалисти, които са решили да покажат какво са запечатали с обектива си през последните дванадесет месеца пред публика. Журирането не беше никак лесно, но смело мога да заявя, че тазгодишната 23-та „Фото Академика” е изключителна”, обобщи г-н Трейман. От името на Управителния съвет на Фотографска Академия г-н Трейман направи дарение на колекция с фотографска литература от каталози и книги за Фотоклуб „Севлиево”.

Един от най-изявените български майстори на фотография от въздуха – Явор Мичев, получи златния си медал и ваучер за 500 лв. лично от председателя на Фотографска академия. Награждаването на лауреата бе още един акцент в откриването на „Фото Академика 2022” в Севлиево. Отличеният кадър на русенския фотограф е именуван „Сирни заговезни в русенско” и е най-добрият в категория: „Аеро фотография”.

Заслужено специално внимание и своя миг слава получи Божидар Генков – лауреатът и златен медалист в „Репортажна фотография” на тазгодишния преглед-конкурс. „Покрай това събитие осъзнах, че колкото и различни да са Читалището и Фотографска Академия, толкова и общи. Читалището е стожер на българската култура, дух, традиции и изкуства, а Академията пази и популяризира фотографията по целия свят. Вярвам, че това партньорство има бъдеще и съм щастлив, че вече всяка година „Фото Академика” ще гостува в Севлиево. За мен това е по-ценно от всеки медал и отличие. Щастлив съм, че имам принос месецът на фотографията да завършва с изложба в родния ми град”, с вълнение сподели Божидар Генков. Той не пропусна да благодари на инициатора за гостуването на „Фото Академика” и председател на Фотоклуба Антоанета Обретенова, на Юрий Трейман и Фотографска Академия, на председателя на НЧ „Развитие-1870” Данаил Лалев и неговия екип, които по думите му са „все хора, които горят за идеята”. И на финал сподели, че „харесва предизвикателството в репортажната фотография”. А когато снима, търси човешката чиста и неподправена емоция, истинското в живота, хората, отношенията и фотографията. Запечатал го е в кадъра „Двамата късметлии за кръста”, неслучайно отличен със златния медал във „Фото Академика 2022”.

След подписването на декрета за партньорство, на по чаша вино, в приятелски разговор, фотографската гилдия се поздрави за успеха и начерта плановете за бъдещите съвместни интересни фото събития. Предстоят Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…” – 14-16 октомври т.г., мястото – читалище „Развитие”. Форум, който дава заявка да стане един от най-добрите в българската фотографска история у нас.

Автор: Десислава Димитрова, организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.
Снимки: Божидар Генков и Петя Пастухова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Румен Стоичков представя книгата „Полъх от дълбините“ в Трявна

Published

on

Дългогодишният и познат на поколения наред глас в националния радиоефир на БНР и предаването “Нощен хоризонт” Румен Стоичков пристига в Трявна, за да представи една от последните си издадени книги “Полъх от дълбините”.

Тревненци и гости на града ще могат да се срещнат и да разговарят с журналиста и писател, който е автор на над 2 000 репортажа и интервюта, представящи позабравения, но интригуващ, живот в малките населени места из цяла България.

Седмата книга от колекцията на Стоичков ще бъде представена пред местната общественост на 24 август от 18.00 ч. в зала “Дръзновение” към НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Книгата “Полъх от дълбините” е тясно свързана и с плачковския край, тъй като тук има отделен материал за великия на всички времена борец и кечист Дан Колов. В средата на миналия месец бе открит бюст-паметник в негова чест след инициатива на будни граждани. Причината – бащата на “Балканският лъв” е от близкото село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

“Там има отделен материал /репортаж, пътепис/ за село Сенник. И в него съм вместил и доста дългия разказ на племенницата на Дан Колов, която разказва спомените си за него”, споделя журналистът Румен Стоичков.

Освен поместения подробен материал за великия българин, книгата на автора ще разкрие пред местната публика още интересни разкази от различни малки, но все така притеглящи към себе си кътчета, на България, чието съхранение се е превърнало в мисия през годините на журналиста и писател Румен Стоичков.

“Какво да очакват ли? Ще ги разходя из непознатата, но богата и пъстра история на България – скрита там, в малките населени места. На практика си имам нещо като мисия – съхранявам паметта на изчезващите села”, допълва още Стоичков. За автора Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР.

За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 интервюта и репортажи, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала. Защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.

В неговия богат текстови и снимков материал ще съзрете творческия гений на българина, умението му да оцелява, мъдростта му, чувството му за хумор, вековната устойчивост и надежди за по-добър живот, колкото и тъжно понякога да звучат. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ през 2007 г. в раздел „радиожурналистика“ – за репортерско разследване. Печели Наградата на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година, номинации в челната тройка и грамоти през 2016, 2017 и 2018 година от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“ на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на Проект „Новото тракийско злато“ (2012), Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество (2015), победител Направление „За професионална и гражданска етика“, награда „Самуел Франсес“ в категория „Радио“ за 2018 г. на Журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, за което има към 1300 изяви пред микрофона му. Член е на СБЖ и е автор на книгите „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Ожадняла река“, „По билото на миналото“. „Полъх от дълбините“ е неговата седма книга.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят изложба „Възкресение на Свободата“

Published

on

По повод 145-та годишнина от Шипченската епопея, Държавен архив – Габрово представя изложбата „Възкресение на Свободата”. Тя е изготвена през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. След откриването ѝ в София е гостувала в Българското посолство в Хелзинки, Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, в държавните архиви в Пловдив, Бургас, Русе, Ловеч, в Историческите музеи в Бургас, Бяла и др.

Изготвянето на фотодокументалните табла е съвместна инициатива на архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В тях са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, ходът на военните действия, животът по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори.

Достойно място е отделено и на формирането и бойния път на Българското опълчение, както и героичното отстояване на Шипченския проход. Много от материалите се показват за първи път пред габровската общественост.

Техните оригинали се намират в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив, Архив на външната политика на Руската империя, както и в Държавен архив Риека, Хърватия.

Сред ценните експонати е гравюрата на испанския художник Хосе Луис Пелисер. На нея се вижда пристигането на генерал Радецки на 23-и юли 1877 г. на връх Шипка. Друга снимка привличаща вниманието е на бъдещият княз на България – Александър Батенберг сред руски войници. Князът участва във войната от първия до последния ѝ ден.

В експозицията са включени и документи от Държавен архив – Габрово. Изложбата „Възкресение на свободата“, която е включена в програмата за Национално честване на 145-та годишнина от Шипченската епопея, ще бъде официално открита на 23 август в 17.30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово и може да бъде разгледана до 30 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Безплатен паркинг и транспорт за рок фестивала на „Хоталич“

Published

on

Община Севлиево осигурява безплатен паркинг и транспорт за всички желаещи да посетят рок фестивала на „Хоталич“, който ще се проведе на 26 и 27 август.

С оглед ограничените места за паркиране край крепостта, организаторите на събитието призовават гостите да се възползват от предлаганите възможности.

За всички посетители на Петия национален рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘2022 от Общината припомнят, че има освен осигурени безплатен транспорт, паркинг на разположение ще бъде и зона за къпмингуване, за близо 30 палатки (GPS координати: 43.057431°, 25.061392°).

Своите автомобили посетителите на фестивала могат да паркират на Панаирната площадка (GPS координати: 43.022213°, 25.105848°), от където тръгва и организираният транспорт.

Автобусите ще се движат по график:
– На 26 август от 17:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– На 27 август от 13:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– След 21:30 часа ще започва превозването на всички желаещи от крепостта обратно към града и през двата фестивални дни.

Възможността за паркиране в близост до крепостта е за приблизително 50 автомобила, затова организаторите призовават гостите да използват осигурения безплатен транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица