Свържи се с нас

Култура

„Андъка пее и танцува“ и детски фолклорен събор тази събота и неделя

Published

on

Тази събота и неделя, 16 и 17 юли, Рибарник Кметовци ще бъде домакин на Осмото издание на Националния фолклорен фестивал „Андъка пее и танцува“ и Детския фолклорен събор „Андъка пее и танцува, а сърцето ми… лудува“.

Фолклорният фестивал „Андъка пее и танцува“ ще се състои в събота. Съборът ще бъде открит в 10.30 часа, а програмата ще продължи през целия ден. Специални гости на събитието ще бъдат Сестри Диневи, чието участие ще започне в 20.30 часа, а от 19.00 часа ще бъде пресъздаден ритуалът Сребърна сватба.

Поканата за събитието е отправена от Община Габрово, НЧ „Зора-1929“ с.Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и кметско наместничество с.Кметовци. Вече осем поредни години Народно читалище „Зора – 1929“ – с. Харачери организира националния събор, като от 2017 г. реализира и детски фолклорен събор, насочен към деца със специални образователни потребности.

На следващия ден, в неделя, 17 юли, от 10.30 часа ще се проведе петото издание на Детския фолклорен събор „Андък пее и танцува, а сърцето ми… лудува“. Организатор на събитието е Народно читалище „Зора – 1929“ – с. Харачерите, а дейностите се финансират по Програма Култура на Община Габрово.

Чрез настоящия проект се цели популяризиране на българските фолклорни традиции сред децата от различни възрастови групи, включително и деца със специални образователни потребности (СОП). Чрез изпълнението на дейностите му ще се постигне по-голяма информираност, повишаване знанията в областта на фолклора увеличаване кръгозора на участниците.

В рамките на настоящата инициатива ще има сценични изяви на детски танцови състави, детски формации за изпълнение на народна музика, творчески ателиета, за осъществяване на обучение от деца и специалисти, и обмяна на опит, между децата от танцови състави и децата със СОП.

Проектът се осъществява от Народно читалище „Зора – 1929“ – с. Харачерите, което се явява естествен център за връзка между деца от различни възрасти и с различни потребности за неформално образование, придобиване на нови знания за народния бит и традиции.

Основната цел на проекта е утвърждаването на детски фестивални прояви, като се включват и деца със СОП, както и ежегодно провеждане на тази инициатива. Популяризиране на фолклорните фестивални прояви в града и региона, насърчаването на творческите умения чрез различни ателиета по интереси, запознаване с фолклорните традиции, разучаване на най-популярните български народни хора, са сред цели на проекта.

Чрез дейностите се цели достигане на творческия продукт до възможно най- широка аудитория, взаимодействие по нов и креативен начин и привличане на нова публика, чрез постигане на по-високо качество на предоставения продукт.

Не случайно е избрано мястото за провеждане на фестивала – на открито сред природата – „Рибарник Кметовци“ , с. Кметовци. Локацията разполага с обширна зелена площ, на която участници и посетители могат да се включват едновременно в няколко активности, да преминават от една в друга, потапяйки се в различните форми на българския фолклор и традиции, което ще им донесе пълноценно преживяване и незабравими спомени от фестивала.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Международният куклен театър „Рачо и Дешка“ кани на представление

Published

on

Театър „Плюс“, Хихон, Испания и ДКТ – Габрово ще забавляват публиката на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ на 20 август, събота.

Едно безкрайно весело улично представление и един нетрадиционен прочит на традиционна приказка очакват публиката на обичания куклен фестивал.

В 17.00 часа фестивалната програма ще открие младият екип на Държавен куклен театър – Габрово. Четирима актьори ще кажат „Дай пет“ на всички усмихнати и нетърпеливи деца и родители, удобно настанени на площад „Възраждане“.

Всичко започва така:
„Четирима клоуна видели кубче без врата! Трима влезли, не излезли. Един останал и историята подхванал… А как завършва тя, узнайте сами!“ Забавляват се: Виктория Василева, Димитър Иванов – Мич, Илияз Иляз и Павел Кинчев, наслаждавате се вие!

Проектът, по който е създаден спектакъла е финансиран от Национален фонд култура по програма „Творчески инициативи“.

В 18.30 програмата ще продължи с представлението „Дядовата ръкавичка“ на гостите от Хихон, Испания. Постановката е на Алек Чурчич и Олга Жечева.

Кой не помни историята за онзи разсеян дядо, дето тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавицата? Изгубена в гората и намерена от едно мишле, дядовата ръкавичка ще приюти горските животни. Но какво ще се случи с тях по-нататък, ще разберем от красивия и увлекателен спектакъл по познатата приказка на Елин Пелин.

По традиция между двете представления ще бъде организирана и творческа работилница, в която всяко дете ще може само да си изработи дом за спомени.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. Медийни партньори на събитието са новинарският портал „Габрово Нюз“ и портал Vcentara.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Ново LED осветление и пребоядисване на пространството за творчество в НЧ „Развитие-1870“

Published

on

Новият художествено-творчески сезон за Детската музикална школа при Народно читалище „Развитие-1870” ще започне в по-приятна атмосфера. Ремонтирано е творческото пространство на школите по пиано, народно пеене, синтезатор и акордеон. В помещенията, намиращи се в Дома на културата „Мара Белчева”, бе монтирано ново LED осветление и пребоядисани таваните.

Средствата за ремонтните дейности осигуриха от Читалището с идеята да създадат по-комфортна творческа обстановка за обучаващите се севлиевски таланти в школите, което от години е сред приоритетните цели на културната институция. Паричният подаръчен ваучер за ремонта бе комплимент на читалищното ръководство по повод отминалия художествено-творчески сезон.

На финала на прекрасния традиционен годишен концерт на Детската музикална школа в края на юни председателят Данаил Лалев зарадва художествените преподаватели и техните ученици с новината за осигуряването на по-приятни условия и среда за занимания и интереси.

Преди началото на новия творчески сезон бе инвестирано и в акордиране и ремонт на пианата. Освен в школите на Иглика Грънчарова-Станчева и Светла Щерева, където децата се обучават да свирят на музикалния инструмент, с пиано се работи и в часовете по народно пеене, с преподавател Цветина Маринова, и по балет, с художествен ръководител Иванка Цанова. Акордирани са и пианата, намиращи се в читалище „Развитие” и репетиционните помещения на Фолклорния ансамбъл в Дома на културата „Мара Белчева”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Приключи седмото издание „В света на старопланинската архитектура“

Published

on

Повече от 35 участници се включиха в седмото издание на образователната програма „В света на старопланинската архитектура“, която се реализира от музей „Етър“, Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Камарата на архитектите в България. Тази година акцентът бе поставен върху двора и градината.

От 12 до 14 август едни от най-добрите майстори и лектори в България проведоха в музей „Етър“ и в района около него практическите и теоретични модули. Участниците се обучаваха как да изградят подпорна стена със суха каменна зидария от майстор Христо Тоцев. Майстор Павел Кунчев им показа как се прави плочник без да се ползва бетон, а майстор Стефан Парисов ги научи да създават градински мебели от дърво. Майстор Валентин Дамянов бе ангажиран с детския панел към програмата, където обучението бе насочено към плетене на плет, бъркане на кирпич, направа на тухли.

Повече от 250 души са преминали през седемте издания на образователната програма. Над 30 са ангажираните през годините лектори и майстори за обучение.

Всяко от изданията има свой акцент. През 2016-та той е поставен върху традиционните дървени елементи и сглобки. На следващата година се обръща повече внимание на плетовете от леска и стенните пълнежи от глина. Камъкът и приложението му в традиционното строителство е акцент през 2018-та, а начините за третиране и съхранение на дървени конструкции и елементи е в центъра на работния процес през 2019 г.

Темата на изданието на програмата през 2020-та е свързана със стълбата и видовете стълби, а миналата година участниците се запознаха с тънкости в направата на конструкцията и изграждането на каменен покрив. За първи път тогава към програмата бе добавен детски панел с практически работилници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица