Свържи се с нас

Култура

Летният театрален форум стартира на 4 юли и предлага безплатни събития за публиката

Published

on

На 4 юли стартира Летният театрален форум и Габрово ще бъде център за усвояване на нови професионални знания и умения от младите театрали, които са част от събитието. То се случва по инициатива на актьорите Гергана Змийчарова, Светослав Славчев и Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Провеждането на форума е възможно, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по Програма „Творческо развитие“.

В първите юлски дни почти трийсет актьори и студенти по актьорство ще бъдат активни участници в целодневен тренинг, един режисьор и един театровед ще бъдат наблюдатели на процесите.

Програмата включва ежедневни сутрешни тренировки и 3-часови репетиции по актьорско майсторство с режисьора Петриенл Гочев, по пеене с актрисата и певица от Украйна Александра Студзинская и по танц с хореографа Светлана Ярмоленко. Всеки следобед от 4 до 9 юли участниците ще имат специален тематичен уъркшоп, който да развива различни качества и умения у актьора. Работилниците ще бъдат ръководени от изявени професионалисти в изкуството – д-р Емил Видев, Йоана Темелкова, Елизабет Паисиева, Петринел Гочев, Георг Жено, Васил Василев.

Вечерите на участниците ще бъдат посветени на творчески срещи с именити театрали. За да бъдат гости в тях специално ще пристигнат – Руси Чанев, Валентин Ганев, Силвия Лулчева, Боряна и Милко Йовчеви.

На 5 юли спектакълът на Народен театър „Иван Вазов“ „Теремин: музика, любов и шпионаж“ (от Петър Зеленка, постановка – Валентин Ганев, режисура – Николай Гундеров) ще гастролира в Габрово и ще бъде важен акцент от програмата на форума.

Като част от програмата на форума оперната певица Гергана Николаева ще изнесе концерт на открито, достъпен за всички граждани и гости на Габрово. Той ще се случи на 7 юли от 20:00 в Парка с мечето. Гергана Николаева ще се погрижи със своята специална програма да включи и участието на публиката в концерта.

Заключителната част на 8-дневния тренинг ще бъде театрален показ, безплатен за всички граждани и гости на Габрово. Той ще се случи на 11 юли от 19.00 часа на сцената на Драматичния театър.

Култура

Благотворителен концерт за храма „Свети Пророк Илия“ в Боженци

Published

on

Благотворителен класически концерт ще се състои тази събота – 6 август, от 17:00 часа в сградата на Старото школо в село Боженци. Каузата за набиране на средства е посветена на църковния храм „Свети Пророк Илия“, който се нуждае от ремонт, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Участниците са трима млади талантливи артисти – Ивелина Рашкова (сопран), Андрея-Славомир Мирчев (тенор) и Калоян Ботев (баритон). Те ще изпълнят популярни арии, дуети и канцонети от Моцарт, Пучини, Верди и други известни имена.

Специално участие в събитието ще вземе професор Галина Апостолова, която ще акомпанира на пиано.

Ако искате да се насладите на оперното пеене, входът е свободен, а поканата за представлението е към всички ценители и благодетели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Работилнички – творилнички на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ започва тази събота, 06.08.2022 г. с две постановки. Началото на фестивала ще даде „Полицаят Артър и неговият кон Хари“ на Държавен куклен театър – Бургас, България, а след него гостите от театър „Маозора“ – Лисабон, Португалия ще представят пиесата „Театърът на Дом Роберто“.

Като съпътстващо събитие на всеки ден от фестивалната програма ще бъде организирана творческа работилница, която да ангажира деца и родители с важни теми от различни сфери на живот – култура, образование, екология, изобразително изкуство, творчески индустрии. Досегашният опит на организаторите сочи, че и деца, и родители, очакват творческите работилници като неизменна част от фестивала, с радост и ентусиазъм се включват в тях и винаги чистосърдечно и с усмивка благодарят за предоставената възможност за учене, забавление и творчество в добронамерена и споделяща среда.

Творилниците тази година са с артистични заглавия, в които и сами може откриете ключа за разгадаване на тяхното съдържание, а именно:

„Чичко Тревичко със свежа косичка“, Цветни семена“, Дом за спомени“ и „Картини от стърготини“.

Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще ви очаква на площад „Възраждане“ всяка събота на месец август от 17.00 часа.

Събитието се реализира от Фондация „ОТ БГ“ в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Зареди още

Култура

„Багри и слово“ – изложба на Виктория и Касандра Недялкови

Published

on

Виктория и Касандра Недялкови са близначки на по 16 години. Живеят и учат в Дряново. Още в ранна детска възраст са запленени от различни изкуства: театър, рисуване, творческо писане, танци… Сестрите участват ежегодно в различни конкурси и често заемат призови места. Техните нежни души търсят израз на мислите, емоциите и настроенията, които ги спохождат.

В резултат на това понякога се появяват рисунки, друг път стихове или разкази. Създаденото от талантливите сестри ни отвежда в тяхната фантазна реалност, пъстротата във визуалното им творчество усмихва зрителя, а сюжетите разказват осъвременени приказки.

Официалното откриване на изложбата с рисунки на Виктория и Касандра Недялкови ще се състои днес, 3 август, от 17.30 ч. в Икономовата къща, а произведенията със световете, които момичетата този път представят за жителите и гостите на града, ще бъдат експонирани до края на този месец.

Добре дошли сте на това красиво пътешествие сред “Багри и слово”!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица