Свържи се с нас

Култура

Международен хоров конкурс и фестивал „Антонио Вивалди“ в Габрово

Published

on

НЧ „Априлов-Палаузов – 1861”, Музикалната асоциация „Антонио Вивалди“ град Карпениси – Гърция и Община Габрово Ви канят на XI Хоров фестивал и конкурс „Антонио Вивалди“, който ще се състои в зала „Възраждане“ на 24 и 25 юни.

В тазгодишната международна проява участие ще вземат Паджаджаран Университетски Хор, Бендунг Сити, Западна Джава – Индонезия, Камерен хор „Вокс Енимь“, Рига – Латвия, Смесен хор „Априлов – Палаузов“ Габрово, Хор Голдън Гейт, Сан Франциско, Калифорния – Съединени Американски Щати и Хор на варненските учители.

Официалното откриване на фестивала, със съпътстващия конкурс ще бъде на 24 юни, от 18.30 часа, а в първата фестивална вечер ще можем да се насладим на творческата изява на Университетски хор от Индонезия и Камерен хор от Латвия.

На 25 юни предстои втората конкурсна и фестивална вечер, която ще започне в  19.00 часа с участието на Смесен хор „Априлов – Палаузов“ Габрово, Американски хор от Сан Франциско и Хор на варненските учители и ще завърши с награждаване на заслужилите участници.

Смесеният Университетски Хор Паджаджаран, Индонезия е студентска организация, създадена през 1978 г. и е един от най-добрите хорове в Индонезия. През 2017 г. Университетският хор Паджаджаран печели 1-во място в категория Фолклор, 2-ро – в категория Смесени хорове и Специалната награда за най-добра интерпретация на Брамс на 52-рия международен конкурс за хорово пеене през 2017 г. Шпитал ан дер Драу, Австрия.  Хорът печели  голямата награда в 7-ия международен хоров фестивал в Бали в категория  смесени хорове и специалната награда на журито. През 2019 г.  е номиниран на 67-ия международен конкурс Полифонико „Гуидо Д’Арецо“ като му е присъдено 1-во място в категория  Духовна Музика, 2-ро място в категория  Монографска Програма и 3-то място в Задължителната Категория за Смесени Хорове. Хорът взема участия в различни значими национални и международни събития и изяви.

Камерният хор „Вокс Енимь“, Рига – Латвия е основан през 2008 г. от диригента Синдия Друва и  през следващата година ще отпразнува своята 15-та годишнина. Воден и вдъхновяван от  музика, хор „Вокс Енимь“ подготвя различни програми, организира концерти и участва във фестивали. Продуцирал е различни концертни предавания в сътрудничество с много музиканти, хореографи и  артисти, използвайки вълнуващи начини за разкриване на посланието на музиката. Значителна част от репертоара е съвременна музика, често написана от латвийски композитори, но също и църковна музика от различни периоди. Постигнал е и забележителни резултати с участието си в повече от 10 международни хорови конкурса.

Хор Голдън Гейт, Калифорния – Съединени Американски Щати е ансамбъл, съчетаващ два хора от района на залива Сан Франциско в Калифорния: Хора на възпитаниците на Калифорнийския университет в Бъркли и Първия Унитариански Универсалистки Църковен хор в Сан Франциско. Тези два хора, от противоположните страни на залива, често се обединяват при турнета и участия в големи хорови изяви, тъй като имат един и същ ръководител. Д-р Марк Съмнър ръководи двата състава, състоящи се съответно от 120 и 50 хористи, повече от 23 години и заедно са обиколили Трансилвания (домът на Унитаризма) 4 пъти, Южна Африка, Нова Зеландия и Куба. Броят на хоровите турнета е над 40, в които участват и хористи от бивши хорове, започнали своята кариера в Ланкастър, Тексас преди 44 години.

Хорът на Варненските учители произлиза от женска хорова група, създадена през далечната 1951 г. За първи диригент е поканен варненският композитор Любен Тодоров. Заслуга за развитието и израстването на хора в различните периоди от неговото съществуване имат известни диригенти, композитори и музикални педагози във Варна и страната. Първоначално женският хор обединява учители-музиканти от всички варненски училища, детски градини и университети. От 1988 г. хорът прераства в смесен хор. В своята творческа история той популяризира хоровата музика както в България, така и в чужбина. Понастоящем диригент на Хора на Варненските учители е Веселина Маринова, а пианист – Боян Бъчваров.

Смесеният хор “Априлов – Палаузов” е основан през 1949 год. като част от дейността на НЧ “Априлов – Палаузов” – Габрово. Участва с успех в Международните хорови фестивали в Кефалония – Гърция /1992 год./, Камерино – Италия /2001 г. – бронзово отличие/, Влахово Бржези – Чехия /2002 г. – награда за най-добър млад диригент/, Фано – Италия /2003 год./, Анталия – Турция /2005 г./, Сопот – Полша /2006 г. – трета награда/ , Римини – Италия /2007 г./, Охрид – Македония/2008 г./ и Анталия – Турция /2009 г. – трета награда/, Карпениси – Гърция / 2011 г. – второ място и сребърен медал /, Лидо ди Йезоло – Италия и Могильов – Белорусия / 2012 г., Ааст – Белгия /2013 г. Прага – Чехия /2014 г., Охрид – Македония /2015 г./, Катерини Паралия – Гърция /2016 г./, Бар – Черна гора /2017 г./, Дурас – Албания /2018 г./, Чанаккале – Турция /2019 г./. В продължение на над седем десетилетия хорът е изнесъл стотици концерти и е натрупал сложен и разнообразен репертоар – предкласика, класически произведения, съвременна музика, църковнославянски песнопения, произведения от български композитори.

За дългогодишната си творческа и концертна дейност и по случай 65 години от неговото създаване, Смесеният хор “Априлов – Палаузов” е отличен с „Почетния знак” на гр. Габрово, а през 2019 г. с Тържествен Концерт – спектакъл отбеляза своя  70 годишен юбилей.

Входът за всички концерти е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Алея на книгата“ от днес до неделя в Габрово (Програма)

Published

on

Най­-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ и тази година ще допълни културния и духовен живот в Габрово. Официалното откриване е днес, 13 юни, от 17.30 ч в зеления двор на Интерактивен музей на индустрията.

Тридесет минути по-рано може да се насладите на музикалния поздрав на Оркестър „Габрово“ към всички приятели на книгата. Веднага след това Ви каним на едно изключително изживяване с писателя с вечна усмивка на лицето Михаил Вешим, който за пореден път е готов да ни разсмее с нечувана досега история – тази на своя собствен живот.

В Габрово сатирикът е подготвил да представи не една, а цели две книги – „Химия на Шегата“ и „Стари хипари и нови разкази“.

На 14 юни, отново в 17.30 часа, предстои среща-разговор с Ангел Иванов, който представя „БАБА-РАЗКАЗИ“. Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията.

В събота, 15 юни, е подготвена изненада за всички деца. В 11.00 ч. в двора на Интерактивния музей на индустрията Държавен куклен театър – Габрово ще представи „Зли вълшебства с весел край“, а веднага след него предстои среща-разговор с Радостина Николова и четвъртата част на „Приключенията на мотовете“.

По-късно в съботния ден Владислав Симеонов представя “Житейска хроника” от Владимир Иванов в Национален музей на образованието – Габрово, а в 17.30 ч, в двора на Интерактивния музей на индустрията, започва среща-разговор с Боян Боев, който ще представи две от своите творби – „Сайбиевата невеста“, „Последна молитва“ и „Двайсет гроша“.

Неделният ден, 16 юни, ще предложи още вълнуващи срещи за децата, като първата от тях е отново от Държавен куклен театър – Габрово, който в 11.00 ч. ще представи „Червената шапчица“, а след това ни очаква среща-разговор с Мая Бочева, която ще представи трилогията „Защо си тръгнаха пчеличките?“.

Мястото е в двора на Интерактивен музей на индустрията. „Алея на книгата“ се провежда за трети пореден път в града на новосветското образование, на будители и визионерите, оставили трайна следа в книжовното богатство на страната ни.

А публиката – от най-малките до възрастните, очакваща всяка среща с нови и различни автори с интерес и любопитство превръща събитието в традиция. В дните от 13 до 16 юни тазгодишното издание на „Алея на книгата“ ще събере представители на седемнадесет водещи български издателства, като шатрите им може да откриете на пешеходната улица „Радецка“.

Работното време на изложението от четвъртък до събота включително е от 10.00 до 19.00 ч., а в неделя – от 10.00 до 14.00 часа.

Зареди още

Култура

Архивът отличи своите „Читател“, „Приятел“ и „Дарител“ на годината

Published

on

На 9 юни се отбелязва Международния ден на архивите. Държавен архив – Габрово традиционно отличи своите своите „Читател”, „Приятел” и „Дарител” за изминалата година.

„Читател на Държавен архив – Габрово“ за изминалата година е Калоян Бойновски – с най-голям брой посещения – 36 и използвани архивни единици – 222. Темата, по която той работи е свързана с проучване на историята на образованието в Габровско.

В категорията „Най-заслужил за популяризиране на Архива” или „Приятел на Държавен архив” – Габрово, тази година отново отличието се връчва на фирма „Перфект“ – Габрово – Десислава и Вълко Пингелови, които дигитализираха 30 киноленти, съхранявани в ОДА-Габрово, обработиха и добавиха озвучаване на част от филмите, които бяха без звук. Фирма „Перфект- ЕООД“ – Габрово са избрани и за Приятел на Държавна агенция „Архиви“ за 2023 г.

В категория „За дарение на 2023 г. с най-голяма историческа и обществена стойност“, екипът на Държавен архив – Габрово определи дарението на Делина Дисанска – директор на Дом на културата „Емануил Манолов“ и на Център за художествена самодейност, учител, зам.-директор, публицист. Създател на ученическа платформа „Уч.ком“, за творческо писане, съществувала 15 години, дала изява на десетки талантливи габровски деца.

„Колегата Венета Георгиева получи грамота, като част от Екип на годината на Държавна агенция „Архиви“, за участието й в екипа за реализиране на стратегическия и иновативен проект на ДА „Архиви“ „Разработка и внедряване на система за е-архивиране“!

За празника подготвихме ретроспективна изложа с оригинални документи, посветена на 60-годишнината от завършване на величествената сграда на Дом на културата „Емануил Манолов“ – Габрово“, съобщи началникът на отдел „Държавен архив“ – Габрово Цветомира Койчева – Програмата завърши с излъчване на филм, дигитализиран от нашите приятели от фирма „Перфект“.

Отбелязването на Международния ден на архивите споделиха нашите приятели и дарители Делина Дисанска, Илко Илиев, Николай Колев, Милка Пурел, Борис Контохов, Силвия Рангелова, бившите колеги Стефка Василева и Лушка Колева, фотографът и кореспондент Радослав Първанов.

Поздравления получихме от ръководството на ДА „Архиви“, от сродни институции, читатели и приятели, а нашата дарителка Милка Пурел подари на всички служители на Държавен архив – Габрово последната си и най-нова книга „Разкази за малки и големи”, допълни още Койчева.

Зареди още

Култура

Габрово е част от националното турне „Концерт с кауза“

Published

on

На 26 юни, сряда, от 20.00 часа в Дом на културата „Емануил Манолов“ – Габрово, публиката ще се наслади на незабравимите хитове на популярни български изпълнители, прегърнали каузите и убедени в мисията да бъдат техни посланици: Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Петя Буюклиева, Милена Славова, Росица Ганева, Дует „ШИК“, Дует WEIL, Коцето Калки, Искрен Пецов, „Дует с кауза“ – Галя Георгиева и Атанас Лазаров, Вокално трио „DEJA VU“ /Мирослав Станчев, Дражо Бошнаков и Бранимир Недков/, Група „Спринт“, Група „Хоризонт“, група „Жестим“.

Концертите се провеждат под съпровода на оркестър „София“ в състав. Водещ на концерта е Веселин Пренеров. Събитието се провежда със съдействието на Община Габрово, а специални гости са децата и младежите от вокално студио Upstream voices с ръководител Ценка Горалова.

Името на турнето е избрано специално, тъй като подкрепя две каузи с изключителна важност за България. Това са Информационната кампания в подкрепа на хора с репродуктивни проблеми под надслов „Да сверим биологичния си часовник навреме“ и Националната кампания „За повече българска музика в национален ефир“, която се превърна в кауза на огромна част от българските музиканти и изпълнители, в мисията за над 50 % присъствие на българска музика в националните ни медии.

По време на турнето ще бъдат раздавани листовки с полезна информация за възможностите и изследванията, които показват репродуктивния статус на жените, а част от средствата ще бъдат предоставени за инвитро процедура на семейство, на което мисията да станат родители е кауза.

Организатори са: Сдружение „Независими автори, музиканти и продуценти“ /СНАМП/ и Студио Спринт Проджект. Със съдействието на КОНФЕДЕРАЦИЯ НА ТРУДА „ПОДКРЕПА“ С подкрепата на КОМИСИЯТА ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА И КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРА И МЕДИИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Партньори: Фондация „Искам бебе“, Агенция за публични комуникации „Профайл“, Сдружение „Жени с кауза“, ХайЛайф. Мотото на всички участници в турнето е: „Всеки решен проблем прави живота ни по- сигурен и по-добър“!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица