Свържи се с нас

Култура

Международен хоров конкурс и фестивал „Антонио Вивалди“ в Габрово

Published

on

НЧ „Априлов-Палаузов – 1861”, Музикалната асоциация „Антонио Вивалди“ град Карпениси – Гърция и Община Габрово Ви канят на XI Хоров фестивал и конкурс „Антонио Вивалди“, който ще се състои в зала „Възраждане“ на 24 и 25 юни.

В тазгодишната международна проява участие ще вземат Паджаджаран Университетски Хор, Бендунг Сити, Западна Джава – Индонезия, Камерен хор „Вокс Енимь“, Рига – Латвия, Смесен хор „Априлов – Палаузов“ Габрово, Хор Голдън Гейт, Сан Франциско, Калифорния – Съединени Американски Щати и Хор на варненските учители.

Официалното откриване на фестивала, със съпътстващия конкурс ще бъде на 24 юни, от 18.30 часа, а в първата фестивална вечер ще можем да се насладим на творческата изява на Университетски хор от Индонезия и Камерен хор от Латвия.

На 25 юни предстои втората конкурсна и фестивална вечер, която ще започне в  19.00 часа с участието на Смесен хор „Априлов – Палаузов“ Габрово, Американски хор от Сан Франциско и Хор на варненските учители и ще завърши с награждаване на заслужилите участници.

Смесеният Университетски Хор Паджаджаран, Индонезия е студентска организация, създадена през 1978 г. и е един от най-добрите хорове в Индонезия. През 2017 г. Университетският хор Паджаджаран печели 1-во място в категория Фолклор, 2-ро – в категория Смесени хорове и Специалната награда за най-добра интерпретация на Брамс на 52-рия международен конкурс за хорово пеене през 2017 г. Шпитал ан дер Драу, Австрия.  Хорът печели  голямата награда в 7-ия международен хоров фестивал в Бали в категория  смесени хорове и специалната награда на журито. През 2019 г.  е номиниран на 67-ия международен конкурс Полифонико „Гуидо Д’Арецо“ като му е присъдено 1-во място в категория  Духовна Музика, 2-ро място в категория  Монографска Програма и 3-то място в Задължителната Категория за Смесени Хорове. Хорът взема участия в различни значими национални и международни събития и изяви.

Камерният хор „Вокс Енимь“, Рига – Латвия е основан през 2008 г. от диригента Синдия Друва и  през следващата година ще отпразнува своята 15-та годишнина. Воден и вдъхновяван от  музика, хор „Вокс Енимь“ подготвя различни програми, организира концерти и участва във фестивали. Продуцирал е различни концертни предавания в сътрудничество с много музиканти, хореографи и  артисти, използвайки вълнуващи начини за разкриване на посланието на музиката. Значителна част от репертоара е съвременна музика, често написана от латвийски композитори, но също и църковна музика от различни периоди. Постигнал е и забележителни резултати с участието си в повече от 10 международни хорови конкурса.

Хор Голдън Гейт, Калифорния – Съединени Американски Щати е ансамбъл, съчетаващ два хора от района на залива Сан Франциско в Калифорния: Хора на възпитаниците на Калифорнийския университет в Бъркли и Първия Унитариански Универсалистки Църковен хор в Сан Франциско. Тези два хора, от противоположните страни на залива, често се обединяват при турнета и участия в големи хорови изяви, тъй като имат един и същ ръководител. Д-р Марк Съмнър ръководи двата състава, състоящи се съответно от 120 и 50 хористи, повече от 23 години и заедно са обиколили Трансилвания (домът на Унитаризма) 4 пъти, Южна Африка, Нова Зеландия и Куба. Броят на хоровите турнета е над 40, в които участват и хористи от бивши хорове, започнали своята кариера в Ланкастър, Тексас преди 44 години.

Хорът на Варненските учители произлиза от женска хорова група, създадена през далечната 1951 г. За първи диригент е поканен варненският композитор Любен Тодоров. Заслуга за развитието и израстването на хора в различните периоди от неговото съществуване имат известни диригенти, композитори и музикални педагози във Варна и страната. Първоначално женският хор обединява учители-музиканти от всички варненски училища, детски градини и университети. От 1988 г. хорът прераства в смесен хор. В своята творческа история той популяризира хоровата музика както в България, така и в чужбина. Понастоящем диригент на Хора на Варненските учители е Веселина Маринова, а пианист – Боян Бъчваров.

Смесеният хор “Априлов – Палаузов” е основан през 1949 год. като част от дейността на НЧ “Априлов – Палаузов” – Габрово. Участва с успех в Международните хорови фестивали в Кефалония – Гърция /1992 год./, Камерино – Италия /2001 г. – бронзово отличие/, Влахово Бржези – Чехия /2002 г. – награда за най-добър млад диригент/, Фано – Италия /2003 год./, Анталия – Турция /2005 г./, Сопот – Полша /2006 г. – трета награда/ , Римини – Италия /2007 г./, Охрид – Македония/2008 г./ и Анталия – Турция /2009 г. – трета награда/, Карпениси – Гърция / 2011 г. – второ място и сребърен медал /, Лидо ди Йезоло – Италия и Могильов – Белорусия / 2012 г., Ааст – Белгия /2013 г. Прага – Чехия /2014 г., Охрид – Македония /2015 г./, Катерини Паралия – Гърция /2016 г./, Бар – Черна гора /2017 г./, Дурас – Албания /2018 г./, Чанаккале – Турция /2019 г./. В продължение на над седем десетилетия хорът е изнесъл стотици концерти и е натрупал сложен и разнообразен репертоар – предкласика, класически произведения, съвременна музика, църковнославянски песнопения, произведения от български композитори.

За дългогодишната си творческа и концертна дейност и по случай 65 години от неговото създаване, Смесеният хор “Априлов – Палаузов” е отличен с „Почетния знак” на гр. Габрово, а през 2019 г. с Тържествен Концерт – спектакъл отбеляза своя  70 годишен юбилей.

Входът за всички концерти е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Музей „Етър“ стана част от световната молиноложка общност

Published

on

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по линия на ТИМС тази есен, с нашите две междинни обиколки на България“ – с това емоционално изречение започва излязлата наскоро статия в списание „Международна молинология“ (International Molinology), посветена на обиколката на представители на тази световна организация в нашата страна. ТИМС е Международно общество, където членуват лица и организации, които имат интерес към съоръжения, задвижвани с вода и вятър. От ТИМС откриха колко богата е България на действащи или не – но съхранени под някаква форма, воденици, мелници, точила, тепавици и други от този род. Музей „Етър“ се оказа истински център на опазвани и много добре представени пред публиката такива съоръжения и получи огромно признание в това отношение от членовете на организацията, които го посетиха. От 2016 година главният уредник Росица Бинева е индивидуален член на ТИМС, а от есента на 2022 самият музей стана част от тази световна общност.

През 2022 година две групи с представители на ТИМС – 32 души от Гърция, Естония, Англия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Швеция, Дания, Германия, Франция, САЩ, водени от Росица Бинева, обиколиха по различно време България, документираха запазени съоръжения и се запознаха с техните специфики. По това време се зароди и идеята музей „Етър“ да се присъедини към организацията не само чрез уредника си.

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си тази есен, с две междинни обиколки на България. Въпреки продължаващата пандемия и проблемите в Европа успяхме да приемем в групите всички желаещи да се присъединят и не мога да благодаря достатъчно на Росица Бинева, Митко Балабанов и екипа на музей „Етър“ за тяхната организация, администриране и успешно провеждане на двете събития.

Това издание на International Molinology съдържа пълен доклад за първата от двете български обиколки, като сме включили толкова снимки, колкото е възможно, а също и две скици от Йохан Де Пунт. Както и опознаване на завладяващи мелници (някои все още се използват от местните селяни), а където и да бяхме, прекрасното българско гостоприемство имаше върху нас буквално лечебен ефект, благодарение и на представената ни традиционна култура. Незабравимо!“, пише в писмото си до членовете на ТИМС настоящият президент Вилем ван Берген, цитиран в списанието.

Автор на статията в International Molinology е Греъм Хакни, който подробно описва положителните впечатления на групата от обиколката в България и не пропуска да акцентира върху уникалния не само за нашата страна музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Театър под върбите на село“

Published

on

НЧ “Дядо Стойно- 1927”, Кметство Поповци защити проект към НФ “Култура” по “ Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” . Срокът за изпълнение е 30 ноември 2023 и е на стойност 14350 лв. Самото заглавие “Театър по върбите на село” дава възможност за съчетаване на оригинални идеи на закрито и открито сред природата.Значима част от събитията ще се проведат на голямата поляна в центъра на селото, под емблематичните три върби, под които се провежда и Богородичния събор. Изборът не е случаен. След трудните години на пандемията селските зелени площи и вековните върби ще станат свидетели на нови идеи, на много деца и младежи в техните творчески превъплъщения , актьори от ТС”Смехoранчета” , в партньорство и с МТС “Смехoранчета”- Габрово. Стартирахме проекта на 1 октомври 2022 г. с участието на децата- актьори, партньорите от младежкия състав от, родители, кмета, ръководството на читалището и гости. Ръководителят на проекта Недялка Пенева- Игнатова- секретар на читалището представи всички инициативи по проекта, екипът, който ще го ръководи, партньорите и изискванията на НФК. Със забавна блиц- анкета се включиха големите актьори, към които има големи очаквания за обогатяването на спектакъла и представянето му пред публика. Пиесата на големия Недялко Йорданов – ”Приключения опасни със герои сладкогласни” се откроява с интригуващ и динамичен сюжет, с който емоционално завладява зрителя. Тетралният състав вече има трайни успехи, традиции и натрупан опит в своето художествено развитие, излязал е от годините на своя ентусиазиран период и е навлязъл в годините на утвърждаване. Съставът е създаден през 2014 г. В него участват 18 актьори на възраст от 8 до 17 години. През годините взеха участие в театралните фестивали в Русе и Хисаря. Съставът е от големи и малки актьори затова бе необходимо да се направи точен подбор на драматургията, за да се получи ярко представяне на персонажите. Затова реализацията на спектакъла и иновативните съпътстващи инициативи са залегнали в основата на проекта.

ЦЕЛИ: 
Финализиране на представление-  готов театрален продукт и промотирането му в публична среда. Запознаване с театралната среда и професиите на тетралния екип Сценографско оформление на спектакъла Усвояване на нови атрактивни театрални умения Запознаване на родителите с осмислянето на свободното време на техните деца Творческа почивка през антракта Подготовка за новия мюзикъл Визуално представяне и описание на героите Представяне в конкурсни програми Популяризиране и поддържане на творческия потенциал на актьорите Приобщаване на различните групи към културния продукт Презентиране на различни жанрове от уличния театрален спектакъл, герои, декор, костюми Представяне на многообразието на приказния свят за малки и големи.

Очаквани резултати и ефекти
Едно готово представление- нов сценичен продукт . Навлизане в атмосферата на театралния живот . Участие в уличния мултижанров спектакъл . Приобщаване на родителите към театралното изкуство. Формиране на ново отношение и избор на културни продукти. Умение за съчетаване на полезното с приятното. Допълване на актьорските умения за повишаване нивото на спектаклите. Знания за коплектиране визията на театрален герой. Разширяне и включване на публиката. Морално стимулиране на актьорите Устойчивост на проекта . Откритото театрално пространство под върбите е припознато като сцена на открито.

Обогатена среда, интерес към театралното изкуство, активиране на творческите способности на децата, активно участие на селската общност, развитие на речевата култура и умение за публично говорене- към това се стремим и ще постигнем в края на проекта Съпътстващите инициативи, заложени в проекта са с творческа и социална значимост: Театрално кафене с бар за отдих; Разходки в театралните зали; “Аз под театралната шапка”; Приказна книжарница, заедно с родители; Театрални етюди пред други деца от общността. С партньорите от МТС”Смехoранчета”, през летния сезон ще се разиграят и научат младежки улични танци, флашмоб, които ще финализират проекта с уличен спектакъл под върбите на Богородичния събор, който традиционно събира над 800 човека, както и в салона на читалището с над 150 човека. Ще гостуваме и на други читалища от общността на големите, селски читалища. В културният продукт, който подготвяме с помощта на НФК чрез проекта , публиката ще види славейчето в конкуренция с “недостойни” таланти- лисицата Елвира като непопулярен член на театрално жури. Младите актьори се готвят да представят разнообразието на приказните герои на сцена. През целия проект те ще работят за изграждане на музикални умения, за представяне на мюзикъл, за танцови умения за представяне на уличен спектакъл, умения за представяне и ангажиране на публиката, игра с декор, с реквизит и презентиране на различни театрални жанрове.

Огранизацията, управлението, координацията на проекта с НФК е задължение на ръководителя на проекта- Недялка Пенева- Игнатова, която има богат управленски и организационен опит, както и опит в разработването и управление на европейски проекти.

Автор, консултант и ръководител по 9 проекта от Програми на ЕС на НПО, Фирми, Училища в Габрово и Шумен. Сертификати на Асоциацията на немските свободни университети за обучение на възрастни. Сертификат на Help ig, Холандия за грижа за възрастните хора. Диплом на Лондонския колеж по хомеопатична медицина. Сертификат за треньор на интерактивни групи. Автор , съвместно с проф .Ивайло Кусев на книга „Мотивационен профил на персонала“.

Вписана в книгата на Габрово “Личности на 20-21 век“

Издадени 3 книги с поезия и проза. В работата , освен актьорите ще се привличат активно кметството, ръководството и доброволците на читалището, родителската общност, деца и младежи от различни възрастови групи.

Художественото ръководство на проекта е поверено на дългогодишен специалист в областта на театралната самодейност и в работата с детски колективи- Виктория Петрова. Гранд при за режисура на детски спектакъл в международен театрален фестивал » Приятели на България »- Албена. Първо място на Международен фестивал »Арт театър»- Испания в 2 години. Първо място в национални фестивали В.Търново, Лом, Сливен, Русе и други. Това са само част от отличията за нейните умения. Цялата си креативност и познания тя е заложила за изпълнение на множество иновативни идеи и работи усърдно за предаване на ентусизма и на малките и големи актьори.

За музикалните иновации, изграждане на музикални и танцувални умения ще се погрижи Тихомир Иванов, актьор в МТС “Смехoранчета”,  Бакалавър ВТУ»Св.Св.Кирил и Методий», специалност «Педагогика на обучението по музика».

 За популяризиране на целите, задачите, дейностите и резултатите от проекта е привлечена младата журналистка Виктория Памукова. С нейните умения – афишите, поканите, флайерите, публикациите ще изглеждат красиво, професионално и носещо информация, връзката с пресата ще е компетентна и навременна в полза на целите на проекта.

Други младежи- актьори разработват музикалното оформление на проекта, заснимането на събитията на видео и изработване на снимки за представянето му. Разработена е и страница “Театър под върбите на село” , на която се отразява напредъка на дейностите по проекта и се предоставя информация на всички, които проявяват интерес.

Цялостната дейност по проекта ще обогати и обнови дейността на читалището. Създават се условия екипът да покаже, че има наличен ресурс от знаещи и можещи специалисти в различни области, които са в състояние да оправдаят доверието на НФК с предоставянето на финансова подкрепа и ще допринесе за създаването на иновативен продукт, който ще издигне нивото на самодейността на село в посока на надграждане на нови знания и умения на децата и младежите- актьори. А с ефектите върху цялата общност ще покаже, че творчеството е един добър и възможен път за изграждане на ново отношение към изкуството и културата и изнасянето му навън, на поляната, сред хората, с възможностите, които кретивността е в състояние да създаде. Това е начинът читалището да си изгради имидж на успешен автор и изпълнителна проекти и да придобие възможност за постигане на реализация на нови такива по НФК в посока на подпомагане и развитие на многогобразната читалищна дейност

Очаквайте новините около този проект в целия период на неговото изпълнение октомври 2022 – ноември 2023 г.

Зареди още

Култура

Стартираха номинациите за „Събитие на годината в областта на културата“

Published

on

Народно Читалище „Будителите 2017“ обявява ежегодния си конкурс „Събитие на годината в областта на културата – Габрово’22”.

„Заедно и тази година ще избираме сред събития, докоснали сърцата ни и дарили ни с надежда. На фона на войни, инфлация, срив в човешките отношения, да мислим и говорим за култура, е като да послушаме Джани Родари, който твърди, че „най-човешкото нещо би било на земята, мирът да се сключва преди войната“, казват организаторите и призовават авторите, участниците, зрителите, организаторите или спонсорите на събития да номинират събития от изминалата 2022.

Крайният срок за номинациите е 19 февруари 2022 г. Предоставени са различни възможности за гласуване:
– на email: buditelite@abv.bg
– във Фейсбук на страниците на Народно Читалище „Будителите 2017“ и Клуб на будителите Габрово.
– На входа на сградата на читалището на ул. „Николай Палаузов” № 3 /бившето Помощно училище/ – откъм Соколови къщи ще бъде поставена кутия за всички, които не предпочитат онлайн гласуването.

За събитие на годината ще може да се гласува в периода 20.02 – 20.03.2023 г. Номинацията, събрала най-много от гласовете на журито и публиката, ще бъде отличена като събитие на Габрово в областта на културата за 2022-ра година.

Наградата ще бъде връчена на церемония в края на м. март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица