Свържи се с нас

Култура

10 деца бяха отличени с конкурса „Пролетни вълшебства“

Published

on

“Четящият човек живее хиляди животи преди да умре. Този, който не чете живее само един!”
из “Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин.

Със сигурност участвалите 21 ученици в тазгодишният литературен конкурс “Пролетни вълшебства”, организиран от Община Трявна и Градска библиотека към НЧ “Пенчо Славейков 1871” – Трявна, знаят това. Младите таланти успяха да впечатлят и дори да затруднят журито, което внимателно изчете и анализира мислите на подрастващите автори след приключване на конкурса.

Въпреки трудния избор председателят на журито Кольо Дабков – старши експерт “Култура, образование, спорт и здравеопазване” към Община Трявна и неговите членове – д-р Венелин Бараков – преподавател в НГПИ “Тревнеска школа” и г-жа Стефка Тодорова – библиотекар в библиотеката при НЧ “Пенчо Славейков 1871”-Трявна отличиха най-добрите 10 творби от всички изпратени.

Тази година литературната надпревара бе обвързана с Международния ден на детската книга и бе насочена към пролетните празници и събуждането на новия живот с настъпването на красивия сезон. Авторите можеха да участват с произведения в раздел Проза и раздел Поезия, разделени в две възрастови групи от 7 до 10 год. и от 11 до 14 год.

В конкурса се включиха както ученици от Трявна и Плачковци, така и ученици от Кочериново, Враца, Сандански и Кърджали, сред които също имаше отличени творби. В унисон на словото и любовта към книгите награждаването се проведе не къде да е, а на място в сградата на градската библиотека в Трявна.

Приветствие към присъстващите деца от Трявна и Плачковци и поздравление за положения от всички тях труд изказа Кольо Дабков, който сподели и своите впечатления като председател на журито, оценяващ литературните творби.

“На мен специално и на всички колеги от журито ни беше изключително приятно да четем Вашите творби, без сянка от куртоазия и комплименти наистина Ви поздравявам. Първо, защото те отразяват Вашия светоглед и там, където сте се постарали и съвсем уместно сте вмъкнали информация, свързана с празниците през пролетта очевидно е ръководил знаещ човек или Вие сте знаели къде да я търсите!” сподели пред децата Дабков и получи категорично уверение от тях, че посещават библиотеката и обичат книгите.

Поздравление и към преподавателите за насърчаването на подрастващите към писането и четенето отправи г-жа Стефка Тодорова, която също благодари за участието на децата в конкурса. Всички получиха грамоти и книги, осигурени от Община Трявна и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Ето и имената на всички ученици, отличени в тазгодишният конкурс “Пролетни вълшебства” в разделите Проза и Поезия.

ПРОЗА:

I-во място – Ивелина Иванова – ОУ „Проф. П. Н. Райков” – гр. Трявна

II-ро място – Виктор Недков – ОУ „Проф. П. Н. Райков” – гр. Трявна

III-то място – Марина Сиракова – ОУ „Проф. П. Н. Райков” – гр. Трявна

ПОЕЗИЯ:

I-во място – Кристиян Колев – ОУ „В. Левски” – гр. Плачковци

II-ро място – Димитър Иванов – ОУ” Св Св Козма и Дамян” – гр. Сандански

Втора възрастова група – 11-14 г.

ПРОЗА:

I-во място – Юлиян Димитров – СУ “Христо Ботев” – гр. Кочериново

II-ро място – Явор Божков – ОУ „В. Левски” – гр. Плачковци

ПОЕЗИЯ:

I-во място – Деница Георгиева – ОУ „В. Левски” – гр. Плачковци

II-ро място – Микаела Кръстева – ОУ „В. Левски” – гр. Плачковци

III-то място – Дария Димитрова – Литературен клуб „Иноватори в действие“ към Младежки дом – Враца

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица