Свържи се с нас

Култура

Новият брой на „Денница“ беше представен в НАГ

Published

on

В Актовата зала на Национална Априловска гимназия тържествено беше представен новият юбилеен брой на хуманитарния сборник „Денница“. Изданието събира в себе си текстове на бивши и настоящи „априловци“ на пет езика – български, руски, английски, немски и френски от над 60 автори.

Снимка: Вела Лазарова

Текстовете са разделени на седем цикъла: Пътуващият, Менторът, Вестителят, Пазачът на портата, Променящият формата си, Даровете на мъдростта и Сянката. Всеки цикъл и автор бяха представени от различни учители, взели участие в създаването на „Денница“-та.

Снимка: Вела Лазарова

Събитието премина в атмосфера на празничност и артистичност, с прекрасни музикални изпълнения, а по същество беше отлично замислено, изпращайки до присъстващите внушителна по обем информация, творческа енергия, индивидуални и общочовешки послания.

Директорът на Национална Априловска гимназия Елвира Христова сподели, че сборникът е „книга за пътуващите от пътуващите“. По думите ѝ днешната „Денница“ – наследник на 180-годишна традиция и на своя собствен 30-годишен път (първият брой излиза през 1991 година), побира между кориците си вестители, бдителни пазачи, мъдруващи и преминаващи граница, надникващи отвъд сянката или наставляващи. Все крачещи и мислещи хора, които показват, че в пътуването си човекът расте.

Снимка: Вела Лазарова

„Родителят“ на седемте цикъла в последното издание на „Денница“ е преподавателят Стефка Костадинова, а заедно с нея работи цял екип от редактори, коректори, илюстратори и оформители: Анна Маринова, Анна Сапунджиева, Владилена Катевска, Деница Парахулева, Иво Тепавски, Елвира Христова, Емилия Антонова, Иванка Димова, Катерина Михайлова, Маазат Чаринова, Марияна Ангелова, Милена Тодорова, Младен Александров, Паулина Мартинова, Пенка Петрова, Росица Русева, Силвия Стоянова, Снежана Рачевиц, Стефка Костадинова, Мириан Методиева, Анелия Пенева, Петя Савчева, Александър Бинчев.

Снимка: Вела Лазарова

Преподавателят по български език и литература, английски език и бивш директор на гимназията Анна Маринова припомни историята за тримата каменоделци, която е актуална не само за учителите, учениците, гимназията и сборника, а за всеки от нас. „Човек видял трима каменоделци да дялкат камъни и ги попитал какво правят. Първият измъчено казал: „Цял ден дялкам, за да си изкарам прехраната“, вторият гордо отвърнал: „Аз съм най-добрият каменоделец в района“, а третият казал: „Аз участвам в съграждането на храма“.

В 30-годишното си съществуване сборникът побира имената на десетки Априлови възпитаници, днес успешно реализирани учени, изследователи, юристи, лекари, педагози, които градят своето и общото ни бъдеще, но никога не напускат Априловата общност, в която са се припознали като третия каменоделец.

Снимка: Вела Лазарова

На представянето на новия брой на „Денница“ присъства доц. д-р Александра Антонова от Института за литература към БАН. Тя определи изданието като „разножанров, разноезичен и разнопоколенчески сборник, в който взаимно си сътрудничат Пътят и Традицията“, а НАГ – като „висока трибуна“, която е не само образователна, но и културна институция.

Снимка: Вела Лазарова

Ангел Иванов, випускник 2007 г, направи аналог с днешните събития и заяви, че хуманитарният сборник е „бомбоубежище от войната“ за оцеляването от бездуховността и пошлостта.

Снимка: Вела Лазарова

Внушителен брой бяха поканените, учители, випускници, представители на културни институции. Сред уважилите събитието бяха областният управител на Габрово Ралица Манолова – възпитаник на НАГ, началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов, председателят на Съюза на българските писатели – клон Габрово Росица Кънева.

Автор: Илина Таскова,
ученик в 10 „А“ в Национална Априловска гимназия, член на Клуба по „Журналистика“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Блясък, стил, изящество и класа в гала спектакъла „Балетна симфония”

Published

on

Бляскавият гала спектакъл „Балетна симфония” беше финален акорд на успешния художествено-творческия сезон за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870”. Концертът – годишна сценична продукция, беше тържество, което преплете красота и грация, въображение и емоция, драматургия и хореография, музика и танц на читалищната сцена – нежен пристан за чувствения свят на това изящно и несравнимо изкуство.

С нежност, стил, чувственост и класа очароваха малките балерини на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Богатата едночасова програма на спектакъла „Балетна симфония” започна с тържествения „Полонез” от Пьотр Чайковски по операта „Евгени Онегин”. Танц, харектерен при откриването на балове, красиво пресъздаден от Радост Панчева, Сияна Ковачева, Дария Цонева, Виктория Недялкова, Василена Василева, Боряна Богданова и Карина Казанджиева. „Танц на малката принцеса” по мотиви от балета „Спящата красавица” изпълни грацията Йоана Колева. В малки красиви лебеди, танцуващи на сцената, по музика на Ками Сен Санс, се преобразиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова, Даная Маркова. Под светлините на прожекторите Ема Златославова очарова с „Танц на куклата” по мотиви от балета „Копелия”, музика Лео Делиб. Класическа вариация „Сълзата на времето” чувствено изпълни балерината Лилия Апостолова. С красив и нежен „Валс” по музика на Лео Делиб блесна Раделина Георгиева. Грациозно изпълнение на вариация „Пицикато” представи Ая Нешева. Публиката се наслади на микс от класика и модерност с танца „Имаме парти” в изпълнение на Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. С танца „Тя” разчувства очарователната прима Раделина Георгиева. Емоционално и страстно бе изпълнението на „Испански танц” от балета „Раймонда” от Лилия Апостолова. Танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, беше финалният акорд на концерта. Ритуалът нестинарство изпълниха Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Преслава Антонова, Петя Маркова, Катерина Маринова, Деница Иванова, Рая Балинова, Тияна Атанасова и Александра Събчева.

Брилянтно! Чувствено! Експлозия на талант, емоция и красота! Публиката бе във възторг от прекрасния спектакъл на балерините – великолепие, съчетало изящни движения, в синхрон с красива музика, сътворило вълнуващо преживяване – феерия и взрив от емоции. Дълго нестихващи, възторжени и заслужени бяха аплодисментите на зрителите.

На финала на концерта малките талантливи балерини засияха в цялата си прелест на сцената, заедно с художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Благодарност бе изказана на художника Велизар Захариев за изработката на стилните декори и на корепетитора на Балетната школа Румяна Павлова. Специални поздравления отправи председателят на Народно читалище „Развитие-1870” Данаил Лалев. „Красиво, изящно, несравнимо! Бяхте брилянтни! Балетната школа е гордост за читалище „Развитие”! Поздравления за успешния художествено-творчески сезон, за спечелените награди, за вашия талант!”, развълнувано сподели г-н Лалев.

Изказана бе благодарност за професионализма на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова за създаването на традиции в балетното изкуство в Севлиево и преподаването с финес и отношение. С подаръчен ваучер на стойност 500 лв. председателят на читалище „Развитие” декларира подкрепа и партньорство за развитието на Балетната школа.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Песни в полите на Балкана“ на 2 и 3 юли в село Жълтеш

Published

on

На 2 и 3 юли в габровското село Жълтеш ще се проведе единадесетият национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”.

За поредна година събитието, което започва в 10.00 часа, ще се проведе на откритата сцена в село Жълтеш.

На нея ще излязат индивидуални изпълнители и творчески формации. Организатори са Народно читалище „Светлина – 1927”, с. Жълтеш, кметство Жълтеш, Община Габрово.

Гост изпълнители на 2 юли от 16.00 часа ще бъдат Петър Кирилов и ДФФ „Габровските гласчета“. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица