Свържи се с нас

Култура

Габровският театър представи най-новата си постановка

Published

on

С две премиерни представления на 14 и 15 март габровският театър представи най-новата си постановка „Белградска трилогия“. Създадена е по едноименната пиеса на сръбската писателка и драматург Биляна Сръблянович. Режисьор на спектакъла е Ана Батева, която е и преводач на текста.

В представлението участват актьорите от габровската трупа: Светослав Славчев, Димо Димов, Петко Койчев, Адриана Димова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Найден Банчевски, Анатолий Ставрев, Любомира Башева и Марио Василев. В постановъчния екип влизат: Гергана Лазарова-Рънкъл – сценография и костюми, Стефан Здравески – музика, мултимедия и видеозасенмане, Христо Христов – плакат и дизайн, Росина Пенчева – фотограф и Валери Радев – помощник-режисьор.

Написана през 1995 г., пиесата остава актуална и до днес с темите, които разглежда и въпросите, които поставя. Затова Ана Батева се впуска да ги изследва: емиграцията на млади хора, напускането на родната страна, дом и семейство, психологическите последствия от това, реализацията им в чужбина и доколко това ги удовлетворява, пропуснатите възможности в личен и професионален план за всеки един от героите. Паралелно се развиват три сцени в действието. Те се случват в три отделни страни в навечерието на новогодишната нощ.

Всяка от сцените разглежда отделни съдби с различни герои. Свързва ги общото разочарование между очакванията им за успех и новия живот в чуждата страна, страхът от непознатото и съмнението за избора, който са направили. За някои от героите този избор е бил предпоставен, външно вменен, направен от някой друг вместо тях самите.

Това поражда конфликтни ситуации, които чакат най-малкия повод, за да превземат привидно устроеното им битие. Интересна от сюжетна гледна точка, е темата за вътрешното емигрантство, ако може така да се нарече. Това е второто поколение емигранти, които не се чувстват на мястото си в новата родина, независимо, че там са родени. Те търсят начини да се припознаят със сънародниците от държавата на своите родители.

Умишлено отричат предоставените им възможности в тяхната родна среда. За тях е по-важно да се отличат и разграничат от естественото си обкръжение, в името на запазването на родовата си принадлежност. Чувството за национално единство и интегрираност е заменено с тъга и издигане в култ на родовото, на националността, от която произхождат родителите им.

Като режисьор Ана Батева умело изследва тези два еднотипни, но различни по посока емигрантски потоци на очужденост, вътрешна душевна борба, обреченост и липса на личностна удовлетвореност. Сценографията е умишлено подбрана, за да служи еднакво на паралелно случващите се три истории. Сценичната среда е организирана по един и същ начин.

Променя се ъгълът на възприятието ѝ за публиката спрямо конкретната история, която върви като действие. Декорите са семпли и изчистени от излишна пищност, което подхожда на цялостното внушение за душевната нищета в живота на емигранта. Костюмите са съобразени със социалния статус и битовата реализация на героите в новата страна.

Заслужава внимание финалната сцена и мултимедийното послание от екипа на постановката. То е към всички зрители – общество, управници, млади хора и бъдещи емигранти. Следващото представление на „Белграска трилогия“ ще бъде на 28 март от 19.00 часа на сцената на габровския театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица