Свържи се с нас

Култура

Безсмъртието на младостта и мечтата за свобода

Published

on

Габровският драматичен театър представя първата си премиера за 2022 г. Постановката „Въпреки живота, всичко е любов“ ще се състои на 14 януари от 19.00 часа на голяма сцена. Режисьор на спектакъла е Васил Дуев-Тайг, който е и автор на сценичната адаптация на текста. Втората премиерна дата ще бъде на 16 януари от 19.00 часа на сцената на габровския театър.

Представлението е създадено по романа „Германия, мръсна приказка“ от Виктор Пасков. В постановъчния екип влизат: Даниела Николчова и Наталия Андреева – сценография и костюми; Христо Намлиев – музика; Филип Миланов – хореография; Яел Дуев-Тайг – автор на плаката и Валери Радев – помощник-режисьор. Участват актьорите от сдружение „Суматоха“: Антония Кундакова, Бернарда Береану, Елена Хрант, Елеонора Иванова, Жаклин Даскалова, Никол Оташлийска, Полина Грозданова, Сирма Кунчева, Ахмет Исмаил, Вилиян Гешев, Иван Шуманов, Йоан Попов, Мартин Димиев, Ростислав Дамянов, Теодор Кисьов, Ясен Атанасов и Марио Василев. Той заедно с актьора Стоян Руменин са част от габровската трупа.

В сдружение „Суматоха“ влизат младите актьори от класа на проф. д-р Ивайло Христов – випуск 2021.

„Въпреки живота, всичко е любов“ ще ви върне назад във времето на 1968 – бурна година на бунтарство в света, но и бунтарство у нас. Бунтарство, което младите хора заявяват категорично, с присъщата си убеденост за безсмъртие, водени от любов и желание да живеят свободно. Идеята за свободата става по-реална и по-осезаема чрез заминаването за чужда страна. В странство тя ще се окаже с повече условности, ограничения, препятствия и лишения, отколкото живяна сред свои.

Другата отправна тема в постановката е за живота в емиграция през епохата на социализма. Васил Дуев изследва нюансите на приятелствата и предателствата в желанието да се задържиш на повърхността. Във фокуса попада и болезненото преследване на успеха през лишенията и присъдата да бъдеш чужд на общността, към която се стремиш.

Спектакъл за младежките мечти и илюзиите, характерните провокации и натиск на репресивния държавен апарат в опит да удържи фалшивата свобода на привидно жизнерадостната реалност. Самотата и отчуждението, противопоставянето на „чужди“ срещу „свои“ и „свои“ срещу „свои“ допълват картината за живота на емигранта.

Представлението „Въпреки живота, всичко е любов“ е осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд култура, Програма „Дебюти“ и в партньорство с Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Всички представления и събития в габровския театър се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и изисквания за масови прояви, актуални към момента в страната.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица