Свържи се с нас

Култура

Представиха „Габрово – джаз и още нещо, хронология-факти-събития“ на Илко Илиев

Published

on

На 21 декември, в Художествената галерия „Христо Цокев” – Габрово се състоя представянето на новата книга на Илко Илиев „„Габрово-джаз и още нещо, хронология-факти-събития”.

За габровската общественост, Илко Илиев е познат като музикант, композитор и аранжор, но не е изненада и факта, че той представи своята трета книга.

Другите му две издадени книги са „Справочник на английската терминология в популярната, танцовата и джазова музика“ (1996 г.) и „Тъга по слънчева вода“ с публицистика (2005 г.). Третата му книга е обаче неговата първа, свързана със историята на джаза в Габрово. Той я пише като действащо лице в описаните събития, във времето, в което са се случили.

Тя е първата книга, посветена на историята на габровските джазови оркестри, написана от пряк участник в повечето от тях, от активен и към настоящия момент общественик и музикант. В този смисъл Габрово отново е своебразен първенец.

Самият Илко Илиев също е габровец (нищо, че не е роден в Габрово), тук той израства като музикант, като личност, тук създава семейство. Всички описани в книгата му събития, места, личности са по документи, съхранявани в Габровския държавен архив.

За това те да са съхранени така систематично и в пълнота, заслугата е отново на Илко Илиев. Още през 2006 г. той става дарител на нашия архив, предавайки една част от документите от богатата си дейност като музикант, през следващите години, той продължава да дарява документи, които се обособяват и обработват във фонд на негово име.

Неговото съдействие за обогатяване на нашата архивна съкровищница не свършва до тук. Благодарение на добрите му контакти, семейството на именития ни съгражданин Манол Цоков дари през 2015 г. много голяма част от огромния архив на Маестрото.

Съдействието на Илко Илиев не приключи до тук, с неговото безценно професионално съдействие, самия музикален архив (партитури и щимове на състави, с участието или ръководени от М. Цоков) беше обработен и така стана достъпен за потребителите.

Отново благодарение на неговото съдействие, през 2016-2017 г. в архива постъпиха документите и на Николай Антонов – музикант, свирил в легендарния оркестър „КО”, както и в по-късни габровски джазови формации; през 2019 г. на Иван Андреев – диригент на Духов оркестър – Габрово, в годините той съдейства за даряването на документи и на Христо Питев – друг голям габровски композитор и диригент, основател на Габровския Камерен оркестър, както и на Христо Митев, също музикант в оркестър „КО”.

Благодарение на доброто ни сътрудничество и постъпилите ценни документи, снимки, плакати, грамоти и т.н. Габрово се превърна в единственото място в България, чиито държавен архив съхранява толкова много документи, свързани с историята на джаза.

А най-хубавото е, че това документално богатство е достъпно за всички, изкушени да научат повече на най-жизнерадостния музикален стил – оркестрите, фестивалите и личностите, които са в основата на успехите на Габровския джаз по света и у нас.

Свои музикални поздрави към автора изпълниха неговите колеги: Любомир Боев, Стефан Косев, Цветомир Цанков и Петко Петков. На представянето на книгата, присъстваха негови колеги от различни оркестри, в които той е свирил през годините: Ученическия оркестър към Текстилен техникум-Габрово, Биг-бенд-Габрово, Суинг дикси бенд-Габрово, както и други колеги музиканти.

Към техните спомени и поздравления към Илко Илиев се присъединиха и негови приятели, съмишленици, както и автора на корицата на книгата-художника Валентин Атанасов. На срещата присъстваха представители на Държавен архив – Габрово, Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово, общественици и др. Бе прочетен и Поздравителен адрес до автора от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, както и от габровската общественичка и краевед, г-жа Милка Пурел.

Илко Илиев бе поздравен и от творци-поети и музиканти, с които е работил през годините, но които нямаха възможност да присъстват лично: георги Атанасов – поет, Божидар Тухладжиев, Генчо Въртовски, Димитър Рачев – музиканти, Ани Богданова – певица. Книгата може да бъде закупена в книжарница „Том 1” в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица