Свържи се с нас

Култура

Нов за габровци театър оживи Шести участък

Published

on

За трети път в края на лятото, новата атракция на „Шести участък“ в Габрово предизвика любопитството на съседи и посетители на стария квартал. Театърът на сетивата в неговите три издания (първите две се състояха в началото на лятото), безспорно бе събитие както за жителите в района, така и за самите участници в него.

Това иновативно направление в съвременното изкуство създава интерактивни спектакли, планирани за определено място. Спектакли, в които самата публика става главен герой и активен участник в творческото взаимодействие.

Сетивният театър премахва условната граница между артист и зрител, и зрителите не са просто наблюдаващи, а сътворци на преживяването. Специфичното е, че по време на „представлението“ се активират всички техни сетива – зрение, слух, обоняние, осезание и дори вкус, а това стимулира развитието на въображението, креативността и асоциативното мислене.

„Посетителите“ преминават индивидуално през специално подготвена пространствено-театрална инсталация, като за всеки един това пътуване е наситено с уникални лични емоции, провокирани от интензивни сетивни инсталации (най-често на тъмно, или с ограничено зрение).

Темата и съдържанието на трите спектакъла в Габрово бяха тясно свързани с квартал „Шести участък”. С методите на сценографията той се превърна във вълнуваща среда-лабиринт. Рано или късно, по време на близо едночасовото преживяване, всеки един от 65-те изкушени да участват, чу ударите на ковачите, усети топлината на огнищата им, попадна в полицейския участък, чието име носи квартала.

Останалото е лично преживяване, на което, ако си се отдал изцяло, те вълнува дълго след това. Организаторите са твърдо решени да продължат и не разкриват повече подробности, за да не повлияят на емоциите от преживяването на тези, които още не са го изпитали.

Ако не е сигурно, че ще има Коледно издание на сетивния театър заради ограниченията, то се знае, че ще има следващи, предназначени и адаптирани за деца. Проектът на Фондация „Зад кадър“ бе реализиран в партньорство със Сдружение „Глобал Вижън Съркъл“ и НЧ „Будителите – 2017“ и подкрепен финансово по програма „Култура“ на Община Габрово, по Приоритет „Колаборации“.

15 доброволци участваха в създаването на ситуативния лабиринт и подпомагаха доброто преживяване. Придобитите по проекта знания и умения за работа по методите на сетивния театър допринасят за популяризиране на нови форми в театъра и обогатяване на културния живот в Габрово.

Дейностите, свързани със създаването на „Театър на сетивния лабиринт“ включваха обучение и създаване на спектакъл, зададен от историята и желанието за промяна на емблематичния габровски квартал „Шести участък”. Той ще се поддържа занапред по нови сценарии и ще бъде една от регулярните атракциите в сърцето на града. Ще бъде предложен на туроператорските агенции за привличане на туристи и гости.

Екипът, ангажиран с проекта, отчита, че интересът на местната общност към представленията повлиява положително на възприятието за знаковия габровски квартал. А новият културен продукт разкрива по нестандартен начин привлекателността на квартала и възможностите за организиране и споделяне на разнообразни събития.

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица