Свържи се с нас

Култура

Потомци на рода Априлови направиха дарения на НМО и НАГ

Published

on

Цветанка Априлова – потомка на Априловия род, посети в петък Националния музей на образованието и Националната Априловска гимназия в Габрово. Госпожата, която живее със семейството си в София, беше придружена от съпруга си Милчо Зарев и техния син – адвокат Милан Зарев.

Семейството направи две идентични дарения на музея и гимназията – родословието на Априлови, отпечатано върху стилно оформени табла с внушителни размери, за да могат да се проследят лесно основните линии и разклонията – от родоначалника Киряк Априлов до днес.

За изработването на таблата Милан Зарев е използвал известното на изследователите родословие на Априлови и свързаните с тях родове Дюстабанови и Даскалови. Върху него са работили д-р Петър Цончев, Илия Габровски, проф. Михаил Арнаудов, Богомил Даскалов, Петър Чолов и други.

Използвайки направеното от тях, инж. Захари Захариев подготвя електронен вариант общ за трите рода със съдействието на Цветана Даскалова – Иванчева и Даниела Цонева. В този вариант родословието обхваща около три века. Милан Зарев дописва още 20 години – с наследниците на Цветанка Априлова.

От кой клон на Априловия род са Цветанка Априлова и нейната сестра Мария Априлова? Първо трябва да кажем, че най-изявеният представител на рода без съмнение е Васил Е. Априлов, но той не се жени и не оставя преки наследници. Тръгвайки назад по родовата линия на двете сестри, откриваме, че техният прапра… дядо Васил Априлов е чичо на Васил Евстатиев Априлов.

Родоначалникът Никола (Киряк) Априлов от колиби Нова махала, роден около 1700 година, има четирима синове: Станчо (Евстати) – баща на Васил Е. Априлов, Никифор, Пенчо (Йонко) и Васил Николов Априлов (роден около 1735 г.), от който тръгва разклонението на Цветанка Априлова и сестра є. Васил Н. Априлов има син Никола В. Априлов (роден около 1785 г.). Линията минава през втория син на Никола – Пенчо Николов Априлов, през Никола Пенчев Априлов, който се жени за Стефана и 1881 година се ражда Димитър Априлов.

Машинният техник Димитър Априлов е дядо на двете сестри. Цветанка Априлова отлично си спомня, че дядо є редовно получавал покана от Габрово за честванията на Априлов, дори с възрастта се притеснявал, че няма да може да пътува. Цветанка и Мария винаги са се интересували от рода си, от съдбата на наследниците. Макар че в петък Цветанка Априлова за пръв път видя Дома на културата, тя и семейството є отлично знаеха кой е проектант на сградата. Както и че архитект Карл Кандулков, дългогодишен кмет на Габрово, е от Априловия род и техен роднина. Кандулков е син на Кина – сестра на дядо им Димитър. (При Кина се изгубва фамилията Априлов и тя става Пашова по съпруг.)

Двете сестри наследяват фамилията от баща си Христо Априлов. С омъжването им Цветанка Априлова става Зарева, а сестра є Мария – Конради. Цветанка и съпругът є Милчо Зарев са историци по образование и завръщането към корените е още по-вълнуващо. А синът Милан още с влизането в двора на гимназия казва, че малко да пораснат трите му деца и веднага ще ги доведе тук.

Гостите посетиха първо Националния музей на образованието и с интерес изслушаха разказа на директорката Любка Тинчева и ръководителя на отдел Ангел Шерилов за развитието на просветната традиция през Възраждането и заслугите на Априлов към новобългарското образование, разгледаха експозицията, възстановките, алеята на Априлов, посетиха гроба на Благодетеля и се поклониха пред паметта му.

Г-жа Тинчева им подари издания на музея и фототипното издание на „Заветът“ на Априлов. Към подаръците тя добави специална награда за Милан Зарев – табелка „Благочинникъ“, заради дарението и жеста към майка му. С разрешение на семейството ще издам една малка тайна – до последния момент Цветанка Априлова не е знаела къде отива.

Посещението на свързаните с Априлов места – Габрово, музеят, гимназията, са били подарък-изненада от сина Милан за рождения є ден. В този контекст беше и изречението, което адвокатът написа в музейната книга: „Най-великото пътуване е това, което те отвежда у дома“.

А Цветанка Априлова изписа с красив почерк в съвършено правилни редове: „Днес, 27 август 2021 г., посетих музея, към който подходих с желание и любов да науча всичко за българското образование. Посрещнаха ме уникално подготвени музейни работници и специалисти. Удоволствие е, че има такива ерудирани българи и всеотдайни радетели, предани на своя Национален музей на образованието. Благодаря Ви!“.

Вълнението се пренесе и в Националната Априловска гимназия. Съжителството на двете институции под един покрив, наследените общи ценности, преливането на историята в бъдещето и новите поколения силно впечатлиха Цветанка Априлова и семейството ѝ.

Директорът на гимназията Елвира Христова показа на гостите някои от най-ценните и скъпи за училището реликви – Паметната книга на Априловската гимназия, в която Иван Вазов е записал своите впечатления преди 120 години, Албумът на учителите (1835 – 1935). Разказа им за съвременния сборник „Денница” и други инициативи, свързани с Априловите възпитаници.

Г-жа Христова подари на рожденичката оригинална, ръчно изработена и надписана от учениците картичка. Гостите разгледаха училището, впечатляващата актова зала и маслените портрети на Априлов, Палаузов, Неофит Рилски, Райчо Каролев, Иван Гюзелев. Респектирана от видяното, Цветанка Априлова написа: „Бог да пази тази гимназия, нейните учители, ученици и всички, които са се докоснали до красотата и обаянието є!“.

Посещението имаше още по-емоционален завършек за Цветанка и Милчо Зареви – благодарение на габровското семейство Пройнови успяха да се срещнат със свой състудент след 30 години.

Автор: Бояна Пенчева.
* Статията е публикувана в брой 167, на 30 август 2021 година, във вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Изложба показва „Свещените букви, които разказват истории“

Published

on

В навечерието на 24 май областният управител на Габрово Ралица Манолова откри изложба с творбите на участниците в конкурса „Свещените букви, които разказват истории“. Инициативата е посветена на деня на Светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура и на славянската писменост.

В рамките на събитието Ралица Манолова връчи грамоти и награди на отличените Тереза Митева – 5 кл. ОУ „Стефан Пешев“ Севлиево, Микаела Чепелева – 4 кл. ОУ „Иван Вазов“ Габрово и Михаела Василева – 2 кл. СУ „Васил Левски“ Севлиево и благодари на всички участници.

„Да видим буквите – изрисувани, красиви, вдъхновяващи, претворени на листа през погледа на децата – това е нещо, което ни мотивира да продължаваме напред и да се стараем бъдещето, което заедно създаваме да е още по – красиво и мотивиращо заради нас и всички след нас…“ – сподели областният управител.

Специална награда беше присъдена и от народния представител Богомил Петков на Рая Керемидчиева – 1 кл. СУ „Райчо Каролев“. Той поздрави участниците и им пожела да не спират да творят и мечтаят и обеща винаги да дава своята подкрепа за подобни събития, които популяризират знанията, културата и изкуствата. Поощрителни награди и нещо много специално, което всеки ученик в миналото е искал да го отличава, а именно званието „благочинник“ – получиха специално от Националния музей на образованието Никол Димитрова – 10 клас, СУ „Отец Паисий“ Габрово , Анастасия Тотевска – СУ „Васил Левски“ Севлиево и Михаела Александрова – 4 кл. ОУ „Неофит Рилски“ Габрово.

Своят музикален поздрав към гостите отправи Илина Друмешка, която изпълни „Излел е Делю Хайдутин“, а малката Марина от ДГ „Радост“ рецитира прекрасни стихове от Никола Фурнаджив, посветени на Светите братя Кирил и Методий.

Ученици от Национална Априловска гимназия представиха христоматичния текст на Надежда Драгова „Кой е създал нашите буквите“. Конкурсът „Свещените букви, които разказват истории“ се организира от Областна администрация – Габрово с подкрепата на Регионално управление на образованието – Габрово и Национален музей на образованието.

Участие в него взеха повече от 150 деца от цялата страна, а жури с представители от организаторите оценяваха творбите по критериите, които бяха зададени.

Инициативата цели да насърчи общуването с книгите и да провокира децата към ръкопис и четене. Всички изпратени рисунки са изложени в Национален музей на образованието, където посетителите ще могат да ги разгледат до края на м.май.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Носител на колективна Нобелова награда за мир представи своя книга в Габрово

Published

on

Носителят на колективна Нобелова награда за мир, проф. Михаил Харалампиев представи книгата си „Време за мъже“ пред габровци. В навечерието на 24 май – празника на българската култура и книжовност, в Националния музей на образованието – Габрово беше представена интересна книга.

Авторът проф. Михаил Харалампиев е полковник от Българската армия, инженер-химик, спортист. Роден през 1943 г., той израства в с. Враниловци и завършва със златен медал Текстилния техникум в Габрово. Дипломира се във Висше военно училище „Васил Левски“ и Висш химико-технологичен институт – София. Специализира в Москва. В периода 1967-1996 г. служи като офицер от Химическите войски на Българската армия, заема високи командни длъжности.

След спечелен конкурс, през 1993 г. преминава курс на обучение за международен инспектор към Организацията за забрана и унищожение на химическото оръжие (ОЗХО) към ООН, във Великобритания. По-късно завършва и курс за инспектори към ОЗХО във Военнохимическата академия на САЩ. Следват специализации в Кралство Холандия, САЩ, Русия и др. От 1997 до 2005 г. е инспектор и ръководител на инспекционни групи към ОЗХО. Утвърден е за професор през 2000 г.

Носител на колективна Нобелова награда за мир от 2013 г. като част от Организацията за забрана на химическите оръжия. Проф. Харалампиев е и активен спортист-бегач. През 1959 г. става окръжен шампиона на крос 1500 м за юноши младша възраст в Габрово. Участник в маратони в Париж, Амстердам, Барселона, Лондон и др. Организатори на събитието бяха Комитет „Памет Габровска“, Клуб „Гражданска защита“, Национален музей на образованието и Държавен архив – Габрово.

В непринудена атмосфера, авторът разказа за дългия си професионален път, в който е прелетял земното кълбо около екватора 15 пъти, срещал се е с много и забележителни личности, спомогнал е с дейността си запазването на екологичното равновесие на Земята чрез унищожаването на химическо оръжие, направи фактологически подкрепен анализа на политическата, икономическата и военна обстановка в света.

Книгата и забележителната личност на проф. Харалампиев бяха представени от о.з. полк. инж. Недьо Радев от Клуб „Гражданска защита“ и г-жа Милка Пурел от Комитет „Памет Габровска“.

Прекрасен музикален поздрав поднесе талантливата Божидара, възпитаничка на музикалния педагог Румелия Алексиева.

Събитието уважиха освен съорганизиращите страни, също и представители на Дружеството на писателите – Габрово, Дружеството на запасните офицери – Габрово и Женско Благотворително дружество „Майчина грижа“, роднини на автора, както и негови съученици от с. Враниловци и Габрово, колеги от Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново и общественици.

Автор: Цветомира Койчева, началник на Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Как се е празнувал в миналото 24 май в Габрово?

Published

on

За празнуването на 24 май в началото на XX век, разказват спомените на учителя в Априловска гимназия Павел Йовчев, които днес Държавен архив – Габрово прави публични за широката общественост.

„За настроенията и вълненията на нашите предшественици, за празника и духа на 24 май се връщаме назад във времето чрез спомените учителя по естествена история в периода 1907-1932 г.

Училищният празник на 11 (24) мй, в който се чествува паметта на на Кирила и Методия, в Габрово по традиция се празнува всяка година по един и същи начин.

Ето как бе отпразнуван този ден през 1908 г. Учениците не носеха формено облекло. На 10 май-стар стил, по задължение всички ученици донесоха в гимназията цветя за венци, с които окичиха класните си стаи. Един голям венец поставиха над входната врата на гимназията. На най-добрите ученици се раздадоха знамена. Била е заведена практика, всеки клас и паралелка да си има свое знаме.

Пристигнаха учениците и ученичките от всички училища в града, носейки своите знамена. В Габрово имаше Девическо петокласно училище, Стопанско трикурсно и Техническо училище. Учениците и ученичките бяха подредени под строй – нямаше учител по гимнастика (физическо възпитание). Поканени бяха кмета, училищното настоятелство, родителите на учениците, чиновници и свободни граждани дошли да вземат участие в това всенародно тържество.

Според обичая, отслужи се молебен, в който се поменаха имената на Априлов и на всички починали учители. След тази церемония, един учител произнесе реч за голямото историческо и културно значение на великото дело на славянските просветител Кирил и Методий. Ученици и ученички изнесоха декламации за прослава на скъпите за нашия народ първоучители. Ученическият хор изпя подходящи за случая възторжни песни. Екна химна „Върви народе възродени, към светли бъднини върви”.

След това тържество започнаха игри-хора от учениците, отделно – ученичките. На тези хора вземаха участие учители, учителки и граждани. Някои ученици, по-решителни вдигаха директора на ръце и го молеха да разреши да не се учи другия ден. Разрешението се разнесе бързо и зарадва много най-вече мързеливите ученици. Учителите поканиха гражданите да заповядат в салона на гимназията. Много граждани се отзоваха на поканата. Тук те се запознаха с учителите. Весели и засмени си разправяха разни случки и анекдоти из ученическия си живот, за техните учители, другари и пр. Те бяха поканени със сладкиши, бонбони, а желаещите и с разни напитки.

Като благодариха и поздравиха учителите за стореното от тях по изнасяне на това тържество, гражданите останаха доволни, ръкуваха се и се разделиха с учителите.

В 2 часа след обед, учениците се събраха в двора на гимназията, от гдето под строй с учителите си отидохме в местността „Падало” (там нямаше още никакви здания, нито гара, която се откри през месец август 1912 година) (днес е квартал на Габрово, жп гарата е открита на 29 ян. 1912 г., бел. Държавен архив – Габрово).

Тук пристигнаха учителите със своите ученици от всички училища в града, родителите на учениците, граждани-мъже, жени, деца, същински панаир. Още преди обед бяха заели местата си разни продавачи на кестени, фъстъци, семки, сладкиши, сода, лимонада, боза, плодове, череши, какво ли не. Училищното настоятелство раздаде на учениците от основните училища сусамени кравайчета.

Тук се залюляха кръшни хора от учениците. Някои по-смели и нахални ученици, вдигаха Директора да им разреши да играят смесени хора. До тогава това нещо не се позволяваше. Сега за първи път им се разреши. Свири им градската духова музика, а учениците-с цигулки, китари, акордеони, не липсваше и гайда. Игрите и веселието продължиха до вечерта. Весели и доволни учениците с песни си разотидоха по домовете. Тъй завърши училищния празник, в който се чествува паметта за делото на Кирила и Методия. Ученическа духова музика нямаше. Не беше въведен ред – да се прави манифестация през града.”

Учителят Павел Йовчев пише спомена си през 1958 г. по молба на редакцията на сп. „Наша родина”. Споменът е съхранен във фонда на Националната Априловска гимназия в Държавен архив – Габрово. Тук се пази и личния фонд на Павел Йовчев. Документите са достъпни за читатели и изследователи. Нямаме разкрити запазени снимки от празнуване на 24 май, описано в спомена на учителя Йовчев.

Илюстрираме настроението на празника с една по-късна снимка, манифестация по случай 24-ти май – на площад „1 май 1876 г.“ в Габрово, с участието на духовия оркестър при Априловската гимназия с диригент Петър Чаракчиев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица