Свържи се с нас

Култура

70 години чества Детската музикална школа при НЧ „Развитие-1870“

Published

on

70-годишен юбилей чества Детската музикална школа при народно читалище „Развитие-1870“ с празничен концерт. Поредното събитие, с което културната институция отбеляза 150-годишнина от основаването си. Тържество – празник в чест на музиката, таланта и професионализма.

С „Лунна соната” на Бетховен и „Ръченица” на Добри Христов концерта откри талантливата Стефани Тотева, възпитаничка на школата по пиано, с художествен ръководител Иглика Грънчарова. Песните „Запяла ми е черешка”, „Седнала е Гинка” и „Шарена гайда” изпълниха най-малките певци от школата по народно пеене, с преподавател Цветина Маринова.

Китаристите Калоян Костов и Дамян Иванов изсвириха „Валс за две китари” от Фернандо Карули, а „Меланхолия” от Никола Кост представи Мартин Казанджиев. Преподавателят по китара и тамбура Цветан Радков и възпитаниците му: Велизара Костова, София Цонкова, Пагане Антонова, Калоян Костов, Дамян Иванов, Владимир Николов, Александър Василев и Мартин Казанджиев поздравиха публиката с две изпълнения – „Домино” от Леополд Ферари и Валс „Венецуела”.

Чудесна бе блок програмата на класа по акордеон, тамбура и синтезатор, с преподавател Ценка Ганчева. „Кукувичка” и „Сборенка” на синтезатора изсвири Нелина Александрова, а „Тиролски валс” представи Рая Георгиева. Чешки народен танц изпълни на акордеон Христо Драганов.

„Тико-тико” и „Сватбата на феите” изсвири на синтезатор Венцислав Йонков, а с „Право хоро” се представи Тихомир Петров. Вълнуваща мелодия, с романтика, страст и хармония – „Валс” на Фредерик Шопен, на пианото изпълни Силвия Петкова. Изненадващо, минути преди началото на концерта, тазгодишният абитуриент на класа по пиано Калоян Тодоров се появи зад кулисите, за да се включи в програмата и поздрави публиката с парчето „Демони” на групата Имеджим Драгънс.

Участието му, макар че бе извън сценария, приповдигна градуса на настроението и обра овациите на присъстващите. Чувствено бе и изпълнението на патетичната соната „Рондо” на Бетховен от пианистката Лилия Апостолова. Специален гост на празничния концерт бе Анастасия Карапанчева, възпитаничка на класа по китара при читалище „Развитие”. Тя зарадва публиката с нежно изпълнение на „Капричо Арабе” от Франсиско Тарега.

С много настроение китка от песните „Щеро Калино”, „Скарали се три моми” и „Слънчице мило мамино” поднесоха по-големите певци от школата по народно пеене. На финала на концерта „Радецки марш” изпълниха Десислава Друмева и преподавателката по пиано и солфеж Светла Щерева. Чудесна кулминация, която изправи на крака публиката и предизвика бурните й аплодисменти.

А хубавата емоция, вълнението и насладата от музикалните и песенни изпълнения личеше по усмихнатите лица на зрителите в салона, откъдето се чуваха и възгласи „Браво!”, „Виртуозни изпълнения, деца!”, „Прекрасни бяхте, таланти!”. Изпълни се читалищната сцена с талант и професионализъм, когато ученици и преподаватели се събраха, за да се поздравят, че заедно реализираха грандиозен юбилеен концерт за 70-годишнина на Детската музикална школа при НЧ „Развитие-1870”.

Отправена бе благодарност към Читалищното ръководство за безрезервната подкрепа. Връчени бяха дипломи на завършилите с „Отличен” пълния курс на обучение. Поздравени бяха талантливите деца, обучаващи се в читалищните школи, за труда и любовта им към музиката, за престижните и заслужени отличия.

Сантиментален подарък – красив стенен часовник, получиха преподавателите в знак на благодарност за всеотдайния им труд и професионализъм и пожеланието за безценни моменти, докато създават таланти, много време за уроци, щастие във всяка секунда и поводи за гордост.

Нека и занапред в Детската музикална школа при читалище „Развитие” бъдат верни на максимата „Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко!”.

Неизброими са успехите и завоеванията, наградите, медалите, участията. Много са изявените музиканти, отдавна пораснали, избрали музиката за свой професионален път, разнасящи славата на Севлиево на български и световни сцени.

Изминалите десетилетия са години на търсене и усъвършенстване, на израстване. Време, през което Детската музикална школа се е превърнала в търсена и уважавана, с авторитет и доказан професионализъм.

И гордост за НЧ „Развитие-1870” – светинята на изкуството и просвещението в Севлиево вече над 150 години!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Самостоятелна изложба на Момчил Митев в Галерия „Видима“

Published

on

На 5 юли, вторник, от 18.00 часа Галерия „Видима“ ще представи самостоятелната изложба „Завръщане“ на Момчил Митев. Той е родом от с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско.

Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове и много други, сред които банки и фармацевтични компании.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над 100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други.

Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента.

Момчил Митев се представя като художник, за когото можем да кажем, че хората го познават, без да го познават, защото на практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

Въпреки успешната кариера и разнообразието, което му предлага работа обаче, в един момент у него се появява нуждата, заставайки пред белия лист да изрази не желанието на клиента, а самият себе си. Така започва да създава своите произведения, воден от свободата и вдъхновението.

Творбите му са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

В първата му за родното Севлиево изложба, символично наречена „Завръщане“, любителите на изкуството ще се запознаят както с нежни пастелни актове с леки сюрреалистични забежки, така и абстрактни творби върху платно, характерни с ярки цветове и майсторско наслояване на маслените бои.

Въпреки своята различност, творчеството на Момчил Митев се обединява около неговия вътрешен свят на мечти и фантазии. Успява да завладее и нас, зрителите, и да ни пренесе в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Блясък, стил, изящество и класа в гала спектакъла „Балетна симфония”

Published

on

Бляскавият гала спектакъл „Балетна симфония” беше финален акорд на успешния художествено-творческия сезон за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870”. Концертът – годишна сценична продукция, беше тържество, което преплете красота и грация, въображение и емоция, драматургия и хореография, музика и танц на читалищната сцена – нежен пристан за чувствения свят на това изящно и несравнимо изкуство.

С нежност, стил, чувственост и класа очароваха малките балерини на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Богатата едночасова програма на спектакъла „Балетна симфония” започна с тържествения „Полонез” от Пьотр Чайковски по операта „Евгени Онегин”. Танц, харектерен при откриването на балове, красиво пресъздаден от Радост Панчева, Сияна Ковачева, Дария Цонева, Виктория Недялкова, Василена Василева, Боряна Богданова и Карина Казанджиева. „Танц на малката принцеса” по мотиви от балета „Спящата красавица” изпълни грацията Йоана Колева. В малки красиви лебеди, танцуващи на сцената, по музика на Ками Сен Санс, се преобразиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова, Даная Маркова. Под светлините на прожекторите Ема Златославова очарова с „Танц на куклата” по мотиви от балета „Копелия”, музика Лео Делиб. Класическа вариация „Сълзата на времето” чувствено изпълни балерината Лилия Апостолова. С красив и нежен „Валс” по музика на Лео Делиб блесна Раделина Георгиева. Грациозно изпълнение на вариация „Пицикато” представи Ая Нешева. Публиката се наслади на микс от класика и модерност с танца „Имаме парти” в изпълнение на Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. С танца „Тя” разчувства очарователната прима Раделина Георгиева. Емоционално и страстно бе изпълнението на „Испански танц” от балета „Раймонда” от Лилия Апостолова. Танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, беше финалният акорд на концерта. Ритуалът нестинарство изпълниха Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Преслава Антонова, Петя Маркова, Катерина Маринова, Деница Иванова, Рая Балинова, Тияна Атанасова и Александра Събчева.

Брилянтно! Чувствено! Експлозия на талант, емоция и красота! Публиката бе във възторг от прекрасния спектакъл на балерините – великолепие, съчетало изящни движения, в синхрон с красива музика, сътворило вълнуващо преживяване – феерия и взрив от емоции. Дълго нестихващи, възторжени и заслужени бяха аплодисментите на зрителите.

На финала на концерта малките талантливи балерини засияха в цялата си прелест на сцената, заедно с художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова. Благодарност бе изказана на художника Велизар Захариев за изработката на стилните декори и на корепетитора на Балетната школа Румяна Павлова. Специални поздравления отправи председателят на Народно читалище „Развитие-1870” Данаил Лалев. „Красиво, изящно, несравнимо! Бяхте брилянтни! Балетната школа е гордост за читалище „Развитие”! Поздравления за успешния художествено-творчески сезон, за спечелените награди, за вашия талант!”, развълнувано сподели г-н Лалев.

Изказана бе благодарност за професионализма на художествения ръководител и хореограф Иванка Цанова за създаването на традиции в балетното изкуство в Севлиево и преподаването с финес и отношение. С подаръчен ваучер на стойност 500 лв. председателят на читалище „Развитие” декларира подкрепа и партньорство за развитието на Балетната школа.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Песни в полите на Балкана“ на 2 и 3 юли в село Жълтеш

Published

on

На 2 и 3 юли в габровското село Жълтеш ще се проведе единадесетият национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”.

За поредна година събитието, което започва в 10.00 часа, ще се проведе на откритата сцена в село Жълтеш.

На нея ще излязат индивидуални изпълнители и творчески формации. Организатори са Народно читалище „Светлина – 1927”, с. Жълтеш, кметство Жълтеш, Община Габрово.

Гост изпълнители на 2 юли от 16.00 часа ще бъдат Петър Кирилов и ДФФ „Габровските гласчета“. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица