Свържи се с нас

Култура

70 години чества Детската музикална школа при НЧ „Развитие-1870“

Published

on

70-годишен юбилей чества Детската музикална школа при народно читалище „Развитие-1870“ с празничен концерт. Поредното събитие, с което културната институция отбеляза 150-годишнина от основаването си. Тържество – празник в чест на музиката, таланта и професионализма.

С „Лунна соната” на Бетховен и „Ръченица” на Добри Христов концерта откри талантливата Стефани Тотева, възпитаничка на школата по пиано, с художествен ръководител Иглика Грънчарова. Песните „Запяла ми е черешка”, „Седнала е Гинка” и „Шарена гайда” изпълниха най-малките певци от школата по народно пеене, с преподавател Цветина Маринова.

Китаристите Калоян Костов и Дамян Иванов изсвириха „Валс за две китари” от Фернандо Карули, а „Меланхолия” от Никола Кост представи Мартин Казанджиев. Преподавателят по китара и тамбура Цветан Радков и възпитаниците му: Велизара Костова, София Цонкова, Пагане Антонова, Калоян Костов, Дамян Иванов, Владимир Николов, Александър Василев и Мартин Казанджиев поздравиха публиката с две изпълнения – „Домино” от Леополд Ферари и Валс „Венецуела”.

Чудесна бе блок програмата на класа по акордеон, тамбура и синтезатор, с преподавател Ценка Ганчева. „Кукувичка” и „Сборенка” на синтезатора изсвири Нелина Александрова, а „Тиролски валс” представи Рая Георгиева. Чешки народен танц изпълни на акордеон Христо Драганов.

„Тико-тико” и „Сватбата на феите” изсвири на синтезатор Венцислав Йонков, а с „Право хоро” се представи Тихомир Петров. Вълнуваща мелодия, с романтика, страст и хармония – „Валс” на Фредерик Шопен, на пианото изпълни Силвия Петкова. Изненадващо, минути преди началото на концерта, тазгодишният абитуриент на класа по пиано Калоян Тодоров се появи зад кулисите, за да се включи в програмата и поздрави публиката с парчето „Демони” на групата Имеджим Драгънс.

Участието му, макар че бе извън сценария, приповдигна градуса на настроението и обра овациите на присъстващите. Чувствено бе и изпълнението на патетичната соната „Рондо” на Бетховен от пианистката Лилия Апостолова. Специален гост на празничния концерт бе Анастасия Карапанчева, възпитаничка на класа по китара при читалище „Развитие”. Тя зарадва публиката с нежно изпълнение на „Капричо Арабе” от Франсиско Тарега.

С много настроение китка от песните „Щеро Калино”, „Скарали се три моми” и „Слънчице мило мамино” поднесоха по-големите певци от школата по народно пеене. На финала на концерта „Радецки марш” изпълниха Десислава Друмева и преподавателката по пиано и солфеж Светла Щерева. Чудесна кулминация, която изправи на крака публиката и предизвика бурните й аплодисменти.

А хубавата емоция, вълнението и насладата от музикалните и песенни изпълнения личеше по усмихнатите лица на зрителите в салона, откъдето се чуваха и възгласи „Браво!”, „Виртуозни изпълнения, деца!”, „Прекрасни бяхте, таланти!”. Изпълни се читалищната сцена с талант и професионализъм, когато ученици и преподаватели се събраха, за да се поздравят, че заедно реализираха грандиозен юбилеен концерт за 70-годишнина на Детската музикална школа при НЧ „Развитие-1870”.

Отправена бе благодарност към Читалищното ръководство за безрезервната подкрепа. Връчени бяха дипломи на завършилите с „Отличен” пълния курс на обучение. Поздравени бяха талантливите деца, обучаващи се в читалищните школи, за труда и любовта им към музиката, за престижните и заслужени отличия.

Сантиментален подарък – красив стенен часовник, получиха преподавателите в знак на благодарност за всеотдайния им труд и професионализъм и пожеланието за безценни моменти, докато създават таланти, много време за уроци, щастие във всяка секунда и поводи за гордост.

Нека и занапред в Детската музикална школа при читалище „Развитие” бъдат верни на максимата „Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко!”.

Неизброими са успехите и завоеванията, наградите, медалите, участията. Много са изявените музиканти, отдавна пораснали, избрали музиката за свой професионален път, разнасящи славата на Севлиево на български и световни сцени.

Изминалите десетилетия са години на търсене и усъвършенстване, на израстване. Време, през което Детската музикална школа се е превърнала в търсена и уважавана, с авторитет и доказан професионализъм.

И гордост за НЧ „Развитие-1870” – светинята на изкуството и просвещението в Севлиево вече над 150 години!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Черна комедия“ гостува на сцената на Драматичният театър в Габрово

Published

on

На 13 юни, вторник, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово гостува театър „Българска Армия“ София със спектакъла „Черна комедия“, на автора Питър Шафър.

Постановката е на Иван Урумов, сценографията на Красимир Вълканов, костюми: Мария Диманова, музика: Дони- Добрин Векилов, а пластиката на Камен Иванов. В „Черна комедия“ участват: Веселин Анчев, Анастасия Ингилизова, Луизабел Николова, Владислав Виолинов, Георги Къркеланов, Евелин Костова и Моньо Монев.

Билети можете да закупите на касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово, както и онлайн: https://entase.to/Eo

Резервации можете да направите на тел.: 0896 745 100 и 0898 293 951. Работното време каса е: от 10.00 – 14.00 и 15.00 – 19. 00 часа.

Театрална среща, която дълго ще помните! Продукцията на театър „Българска Армия“ ще бъде в нашия град благодарение на Импресарска къща „Вер-ди Арт“.

„Черна комедия“ е един безумен фарс, който се разиграва… на „тъмно“. Да, именно „Тъмното“ е в главната роля на комедията. Но какво се случва когато „Тъмното“ е на светло, а светлината се превърне в мрак?

Логичният въпрос „На какво е способен човек, когато знае, че никой не го вижда?” е в основата на онзи механизъм, който през цялото действие на спектакъла провокира смеха в „Черна комедия“.

„Черна комедия“ е считана за една от най-смешните комедии, създадени през втората половина на 20 век. Още с първата си премиера в Националния театър в Лондон през 1965 година, спектакълът се превръща в истински хит, а скоро печели и публиката по целия свят.

Една на пръв поглед обикновена авария в електрозахранването поражда куп смешни ситуации и неочаквани обрати, в които са замесени привлекателен млад скулптор (Веселин Анчев), бъдещата годеница (Луизабел Николова), бившата любовница (Евелин Костова), властния баща-военен (Георги Къркеланов), един изтънчен съсед (Владислав Виолинов), една пияна стара мома (Анастасия Ингилизова) и богат меценат-милионер (Моню Монев-гост). Както във всяка добра комедия и в тази героите се оплитат в смешни ситуации, а недоразуменията в „тъмното“ са причина за още по-комични обърквания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Започнаха Славейковите празници в Трявна

Published

on

Най-значимото културно събитие, посветено на делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови, официално започна във възрожденска Трявна. Четиридневните Национални Славейкови празници се провеждат от 1968 година насам и са под патронажа на президента на Република България. Тази година официален гост бе вицепрезидентът на Републиката г-жа Илияна Йотова, която заедно с кмета на Община Трявна постави начало на културните мероприятия в града.

Славейковите дни, които ще продължат до 28 май 2023 год. включително, бяха открити вчера, 25 май 2023 год., на площад „Капитан дядо Никола“ с отслужване на празничен водосвет. Въпреки дъждовното време събитието събра десетки гости, сред които областният управител и зам.-областният управител на област Габрово, председателят на Общински съвет Трявна, общински съветници, чуждестранни делегации от побратимените на Община Трявна градове от Полша, Република Северна Македония, Хърватия и Швейцария, както и представители на сдружение „Дузлаж“; почетни граждани и съпруги на почетни граждани на Трявна; кметове на общини, представители на регионални институции, десетки жители и гости на града.

В своето приветствено слово кметът на Община Трявна подчерта щастието тревненци да бъдат горди последователи на завещаното от баща и син Славейкови и настоящият им дълг културното и духовно богатство да бъде съхранено и предадено на идните поколения.

„За мен е висока чест и привилегия да съм днес тук и да имам възможността да кажа „Добре дошли!“ на Националните Славейкови празници 2023 година! Символ на нашия град, символ на почит и уважение към делото на баща и син Славейкови! Убедена съм, че всеки, който веднъж се е докоснал до словата на Славейкови, до възрожденският пламък на града ни, до богатите традиции и впечатляващата ни архитектура, която е навсякъде около нас, винаги се връща в Трявна! Щастлива съм, че и тази година, имаме възможност да проведем Националните Славейкови празници, защото трябва да помним завещаното ни от Славейкови, да следваме делата, заветите и пътят им! И само по този начин ще покажем на децата ни, че те, Славейкови, са стожерите на духовното пробуждане на нашия народ и че завещания морал, ценности и вяра са гордост за всички нас, гордост за България! И нека днес, нашите деца продължават да четат и да откриват красотата в стиховете и поемите на баща и син Славейкови, защото именно те пробуждат народа ни към духовно и културно израстване. Защото историята ни не е само минало, тя е настояще и бъдеще! А всички ние сме щастливци! Щастливци сме, че нашият град е Трявна, градът на Славейкови и че никой не успя да пречупи духа ни, за да продължим започнатото и да вървим напред! Затова е наше задължение ревностно да пазим завещаното ни и да покажем на нашите деца, че трябва да останат завинаги, свързани с Трявна, със словата на Славейкови. Нека не забравят, че да са неразделни и да носят истинската любов в сърцата си е най-голямото богатство и че както е казал Пенчо Славейков „…сърцето е склад, отгдето умът черпи най-хубавата храна…“. Нека носим Трявна в сърцата си.

Тук е моментът да споделя, че и тази година Националните Славейкови празници се провеждат под патронажа президента на Република България г-н Румен Радев, разбира се с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фирма „ЕМКО“. Благодарим Ви! Радвам се, че въпреки времето виждам толкова хора на емблематичния за нас площад и тази вечер и през следващите няколко дни ще имаме възможност да се насладим на прекрасната програма, която сме подготвили! Затова пожелавам вдъхновение и успешни изяви на участниците в Националните Славейкови празници тази година. Нека бъдем здрави, нека бъдем духовно извисени. Нека бъдем горди последователи на Славейковия род. На добър час! Обявявам Националните Славейкови празници 2023 година за открити!“, заяви в своето приветствено слово кметът на Община Трявна по случай официалното откриване на тазгодишните Национални Славейкови празници в Трявна.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

С молебен, поднасяне на цветя и шествие Габрово почете празничния 24 май

Published

on

Денят на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, бе тържествено отбелязан и в Габрово.

Честванията започнаха в храма „Успение на Пресвета Богородица“, където габровски свещеници отслужиха молебен.

След църковната служба, от православния храм литийното шествие се отправи към паметника на Васил Априлов, където официалните лица и граждани, уважили Празника, поднесоха венци и цветя.

След това шествието на габровските преподаватели, ученици, студенти, детски градини, просветни и културни дейци, институции и граждани премина по бул.“Априлов“ през площад „Възраждане“, на който бе разположена официалната трибуна с всички гости, и завърши на улица „Скобелевска“.

Денят на на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, която произнесе слово за Празника.

Сред официалните гости на честването бяха областният управител на Габрово Кристина Сидорова и нейният заместник Андрей Николов, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.-кметовете на Габрово арх. Николай Меражчиев Невена Минева, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, ректорът на Технически университет – Габрово инж. Илия Железаров, директорът на Националния музей на образованието Любка Тинчева, директор на РБ „Априлов – Палаузов“ Савина Цонева, директорите на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев и ДКТ – Габрово Алфидин Ахмедов.

Първи пред официалната трибуна преминаха малчуганите и училите от детските градини, следвани от професионалните гимназии и училища, и Техническия университет. Денят Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май завърши с Празничен концерт на ДФА „Габровче“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица