Свържи се с нас

Култура

Представиха книгата „Излекувай се със смях“

Published

on

В музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово се състоя презентацията на книга „Излекувай се със смях“, публикувана от пловдивското издателство „Талант“. Тази хумористична книгата представява интересно съчетание на литературно и изобразително творчество от двамата създатели: поетични творбите на акад. проф. поет Димитър Димитров (Дим К. Дим) и карикатурите на член на СБХ художник Марина Горелова.

В издание са събрани стихове, епиграми, пародии и карикатури, създадени през различни творчески периоди. Миналата година проф. Димитър Димитров, след персонална изложба на Марина Горелова в Европейската столица на културата – Пловдив 2019, предложи да се създадат нова книга заедно.

И през 2021 година книгата излиза, въпреки всички сложностите, свързани с пандемията. В изложбена зала No5 беше представена и персонална изложба на Марина Горелова. Двадесет и пет проницателни, остроумни рисунки избрани в тази книга, които се зареждат заобикалящи с позитивна, животворяща енергия.

Експозиция стана нов източник на оптимизъм и добро настроение за зрителите. Някои от представените на публиката творби бяха отличени с почетни награди: Гран При на конкурса на карикатури „Хумор и сатира в икономиката“ в Беларус, 3-та премия на международен фестивал на сатиричната графика и хумористичната литература „Хумор в… Гура Хуморулуи“ в Румъния, приз на ФЕКО на международен конкурс за карикатура „Млади и ЕВРОбезРАБОТНИ“ в България, приз за тема на международен конкурс в Корея.

Част от творби са публикувани в хумористични издания: «Стършел» (България), «Носорог» (Босна и Херцеговина), «Вожък» (Беларус), «Беседер» (Израел), «Чаян» (Русия), «Тапир» (Чехия) и във финалните каталози на международни конкурси.

На презентацията на книгата в габровския музей „Дом на хумора и сатирата“ от София пристигна Михаил Вешим, главен редактор на хумористично-сатиричния вестник „Стършел“, който написа предговора към книгата.

Вешим сподели с присъстващите своите спомени от срещи с автора, впечатления от изданието и отбеляза, че карикатурите създадени на Марина Горелова, са „много хубави“ и достойно заемат голямо място в тази „симпатична книга“, защото „ние живеем в болно време“, за което най-доброто лекарство е смяхът.

На големия екран на Веселата къща в Габрово беше показан специално монтиран видеоклип, благодарение на който посетителите на мероприятието успяха да оценят артистичното и емоционално изпълнение на стихове от поет Д. Димитров.

В обръщението на директора на издателство „Талант“ Светла Димитрова, което прочете Весела Ангелова, беше казано, че карикатурите, „макар да не са специално създадени като илюстрация на стиховете, са близки тематично, добре се съчетават с тях и придават цвят и живот в цялостния замисъл“, а също беше изказана специална благодарност на Марина Горелова като автор на дизайна на корицата.

Всички желаещи получиха възможност да попълнят своята библиотека и да придобият тази книга директно в музея.

Автор: Екатерина Маркова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Музиката на Йосиф Цанков тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

Тази година се навършват 110 години от рождението и 50 години от кончината на Йосиф Цанков, написал едни от най-хубавите български песни, сред които „Приказка“, „Лунни лъчи“, „Песен моя, обич моя“, „Събота вечер“, „Пролет моя“, „Пеят сто китари“, „Целуни ме“, „Облаци“, „Песен за София“, „Керванът”, „Повей ветре“ и много други.

По този повод Община Габрово ви кани на концерта „Среща с деди Йожи“.

В програмата ще бъдат изпълнени пиеси от албума „Онзи вятър от първата среща“ – Музиката на Йосиф Цанков Аранжор: Михаил Йосифов Солист: Велислав Стоянов Изпълняват: Михаил Йосифов – тромпет Димитър Льолев – саксофон Велислав Стоянов – тромбон Шибил Бенев – пиано Даниеле Феббо – контрабас Борислав Петров – ударни

Концертът „Среща с деди Йожи“ е днес, 30 юли. Началният час е 19.00 часа, а мястото е площад Възраждане. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Арт-работилница „Тревненска палитра“

Published

on

Фондация „ Еко Флора – 2018“ открива Арт-работилница в Етнографския комплекс на ул.“ Иванка Горова“ в Трявна.

Работилницата е предназначена за деца от всички възрастови групи. Могат да се включат и възрастни, които имат желание да усвоят нови умения.

Обучението започва с уроци по рисуване, които са безплатни за всички тревненски участници и платени за гостите на града.

Напредналите могат да продължат с курсове по иконопис и керамика, които ще се ръководят от преподаватели от ВТУ.

Курсовете за начинаещи ще се провеждат предимно в почивните дни, ако има желаещи – и през цялата седмица.

В групите ще се обучават не повече от 7-8 души, което гарантира специално внимание и индивидуален подход към всеки участник.

Кметът на Трявна Силвия Кръстева ще открие Арт-работилница „Тревненска палитра“ на 3 август от 18.30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Читалището от кв.Нова махала с грамота от Министерство на културата

Published

on

Представители на НЧ “ Зора -1872″ кв. „Нова Махала“ присъстваха на официалната церемония по връчване на удостоверенията за вписване в националната листа на системата „Живи човешки съкровища“, провела се на 28 юли в Министерство на културата.

Габровското участие в надпреварата бе с кандидатурата на потомствения майстор-ножар Георги Мантов. Предложението е от читалището в квартал „Нова махала“ в Габрово.

През Възраждането от този район, някога село, са произлезли занаятчии, спечелили славата на Габрово на ножарски център в българските земи. Георги Мантов бе представен с уменията си за изработване на нож „Сойка“.

Името идва от птицата сойка, защото ножката е пъстра като нея. В миналото дръжката се е шарила, освен с тънка месингова тел – за жълт цвят, и със седеф, а всеки майстор имал собствена шарка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица