Свържи се с нас

Култура

Музей „Етър“ представи габровски гайтан в Черна гора

Published

on

Какво е гайтан и как се изработват предмети от него – това научиха участниците в международен проект, реализиран от Музея-галерия в черногорския град Никшич. Специалисти от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и България обмениха научните си и практически познания върху вълната и нейното предназначение в бита.

Представители на музей „Етър“ взеха участие в международния проект „Всички цветове на Черна гора – вълната от праисторията до съвременността – палеодизайн “.

Директорът проф. д-р Светла Димитрова, ръководителят на отдел „Културен мениджмънт“ Светлозар Тодоров и аниматорът Елена Минковска се присъединиха към групата научни специалисти, художници, етнолози, студенти и експерти по текстил.

От четири години Музеят-галерия в Черногорския град Никшич реализира този проект, чрез който се изследва боядисването на вълна с растителни багрила, оформянето на изделия от вълна и тяхното използване.

Проектът включваше работилници за боядисване на вълна с растителни багрила, оформяне на вълна с традиционни техники, лекции, прожекции и изложби. „Изборът на място и темата на проекта свързват най-важния праисторически археологически обект в Черна гора Crvena stijena и вълната – основният текстилен материал в Черна гора.

Връзката между праисторията, вълната и археологията предизвиква интерес и е повод за изследвания и вдъхновение за тазгодишната работилница“, коментира директорът на Музея-галерия в град Никшич Йелена Джуканович.

Тя припомни, че овцете са опитомени през неолита и оттогава до днес вълната присъства в ежедневието на общността, с изключение на последните тридесет години, когато промишлената обработка и организираното изкупуване на вълна е преустановено. Така вълната се превърна в екологичен проблем поради неправилното изхвърляне или изгаряне в природата.

Елена Минковска, аниматор в музей „Етър“, представи шиене с гайтан и работа с плъсти. Гайтанът е една от емблемите на българския музей на открито край Габрово.

Тук е разположена действаща гайтанджийска работилница – истинска рядкост в наши дни, в която продукцията се произвежда със силата на водата. Елена Минковска показа как се създават различни изделия от гайтан.

Проф. Светла Димитрова и Светлозар Тодоров участваха в работилница за създаване на глинени предмети от древността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица