Свържи се с нас

Култура

Програма Култура ще финансира 8 проекта

Published

on

Общо осем проекта ще получат средства от Програма Култура на Община Габрово в конкурсната сесия за съфинансиране на проекти в областта на културата за 2021 година, информираха от администрацията на кмета.

Десет организации внесоха проектни предложения по трите Приоритета на Програмата – „Едно лято в Габрово“, „Колаборации“ и „Артистични намеси в градска среда“. Експертната комисия, назначена със Заповед на Кмета на Общината, извърши оценка на съдържателната част и предлага финансова подкрепа да получат следните проекти:

ПО ПРИОРИТЕТ 1: ЕДНО ЛЯТО В ГАБРОВО:
„От хартията до книгата…И след това“ на РБ „Априлов-Палаузов, „Имало едно време в Габрово…2021“ на „Елмазови“ ЕООД, „Танцувай и спортувай в Габрово с Инкансабле“ на Сдружение „Инкансабле“, „Синьо лято“ на „РадЛаб“ ЕООД;

ПО ПРИОРИТЕТ 2: КОЛАБОРАЦИИ: „Дом на културата – визуално съхранение“ на „Росина Пенчева“ ЕООД – клон Габрово, „Театър на сетивния лабиринт“ на Фондация „Зад кадър“, „Чувство за хумор“ – хумористични видео истории от популярни личности, посветени на Музея на хумора, Габрово и Карнавала на Музей „Дом на хумора и сатирата“

ПО ПРИОРИТЕТ 3: АРТИСТИЧНИ НАМЕСИ В ГРАДСКА СРЕДА: „Градски парк на миниатюрите – Мини Габрово“ на НЧ „Будителите 2017“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица