Свържи се с нас

Култура

„Златно перо“ за директора на габровския театър

Published

on

Директорът на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев е сред лауреатите тази година на наградата „Златно перо“. Тя се връчва в навечерието на празника на българската писменост, просвета и култура на 24-ма музиканти, артисти, писатели, журналисти, художници и преподаватели за приноса им към изкуството и културата на страната.

Официалната, 26-та церемония „Златно перо“ ще се състои на 21 май от 16.00 часа под купола на столичното „Ларго“ като част от събитията на Европейския музикален фестивал.

Наградата е учредена от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ в партньорство с Classic FM радио през 1995 г. и се връчва ежегодно. Призът представлява брошка от 24-каратово злато във формата на писец.

Сред носителите на „Златно перо“ за 2021 г. са: акад. Людмил Стайков, проф. Надежда Сейкова, проф. Александър Шурбанов, проф. Стойка Миланова, проф. Емил Попов – скулптор, Борислав Иванов – диригент, Найден Вълчев – поет и писател, Георги Стрезов – композитор, Богдана Карадочева, Светослав Пеев, Соня Йончева, Иво Сиромахов, Драгомир Драганов – журналист и водещ на поредицата „БНТ на 60“ и други изявени български творци. Сред отличените са също ДТ „Стоян Бъчваров” – Варна, по повод 100-годишнината на театъра, НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, по повод 75-годишнината на училището.

По традиция слушателите на Classic FM радио чрез пряко гласуване определят кой ще бъде 24-я носител на наградата. Изборът на публиката ще бъде обявен на самата церемония на 21 май.

Досега лауреати са били: Гена Димитрова, Иван Андонов, Невена Коканова, Рангел Вълчанов, Райна Кабаиванска, Красимир Кюркчийски, Христо Недялков, Анжел Вагенщайн, Антон Дончев, Стефан Цанев, Александрина Пендачанска, Минчо Минчев, проф. Ангел Станев, Теодора Духовникова и много други изтъкнати дейци на българската култура и изкуство.

Специално участие в събитието ще има ДФА „Филип Кутев“ с художествен ръководител Георги Андреев. Европейският музикален фестивал се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Столична община.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица