Свържи се с нас

Култура

„Техниката около нас от времето на народната власт“

Published

on

Посетителите на Изложбена зала 3 в музей „Етър“ могат да се „повозят“ на „Трабант“. Макет на колата, станала един от символите на социализма, е част от изложбата „Техниката около нас от времето на народната власт“ на Националния политехнически музей – София. В три от залите са представени предмети, част от които и днес се ползват в българските домакинства.

Помните ли, че литър прясно мляко от онова време струва тридесет стотинки? Запазеното найлоново пликче, в което продуктът някога се разпространява в търговската мрежа, го доказва. Някой потребител от 80-те години е видял в него не отпадък, а бъдеща атракция за музейни посетители. В изложбата могат да се видят уреди за готвене – скара, електрическа тенджера, млековарка, чушкопек, термос, сифон за газирана вода. Показани са електрически бръсначки, метални ролки за коса и ютии. Отделено е място за радиото и телевизора – част от обзавеждането на един дом през късния период на народната власт.

Посетителите ще си припомнят и как са обзавеждани канцелариите – със задължителните пишещи машини, телефони с шайби и клавиши. В изложбата има дори малка телефонна централа. Интерес представляват опаковките на различни марки цигари и шоколадови изделия.

Изложбата „Техниката около нас от времето на народната власт“ няма за цел да дава оценки от политическа гледна точка, а представя една добра картина за начина на живот на българското общество през определен период от време. Към изследване на бита у нас след Втората световна война до падането на Желязната завеса вече проявяват интерес специалистите по етнография, а предметите от изложбата са добър начин за представянето му.

Музей „Етър“ започва кампания за събиране на предмети от този период.

Вместо да изхвърляте ненужните вече вещи, донесете ги, разкажете историята им и ги дарете!

Четвъртото помещение от тази изложбена зала е предназначено за тях. Те ще станат част от фонда, а след време ще провокират фантазията на все още неродените бъдещи посетители в музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица