Свържи се с нас

Култура

„Техниката около нас от времето на народната власт“

Published

on

Посетителите на Изложбена зала 3 в музей „Етър“ могат да се „повозят“ на „Трабант“. Макет на колата, станала един от символите на социализма, е част от изложбата „Техниката около нас от времето на народната власт“ на Националния политехнически музей – София. В три от залите са представени предмети, част от които и днес се ползват в българските домакинства.

Помните ли, че литър прясно мляко от онова време струва тридесет стотинки? Запазеното найлоново пликче, в което продуктът някога се разпространява в търговската мрежа, го доказва. Някой потребител от 80-те години е видял в него не отпадък, а бъдеща атракция за музейни посетители. В изложбата могат да се видят уреди за готвене – скара, електрическа тенджера, млековарка, чушкопек, термос, сифон за газирана вода. Показани са електрически бръсначки, метални ролки за коса и ютии. Отделено е място за радиото и телевизора – част от обзавеждането на един дом през късния период на народната власт.

Посетителите ще си припомнят и как са обзавеждани канцелариите – със задължителните пишещи машини, телефони с шайби и клавиши. В изложбата има дори малка телефонна централа. Интерес представляват опаковките на различни марки цигари и шоколадови изделия.

Изложбата „Техниката около нас от времето на народната власт“ няма за цел да дава оценки от политическа гледна точка, а представя една добра картина за начина на живот на българското общество през определен период от време. Към изследване на бита у нас след Втората световна война до падането на Желязната завеса вече проявяват интерес специалистите по етнография, а предметите от изложбата са добър начин за представянето му.

Музей „Етър“ започва кампания за събиране на предмети от този период.

Вместо да изхвърляте ненужните вече вещи, донесете ги, разкажете историята им и ги дарете!

Четвъртото помещение от тази изложбена зала е предназначено за тях. Те ще станат част от фонда, а след време ще провокират фантазията на все още неродените бъдещи посетители в музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица