Свържи се с нас

Култура

Гергьовденски празници в музей „Етър“ до 9 май

Published

on

Гергьовденските празници в музей „Етър“ продължават до 9 май. Катя Дженева от Трявна е първата, която на Гергьовден се залюля на окичената със зелени клонки люлка в музей „Етър“. На 6 май посетителите преживяха пълноценно този традиционен празник.

На Балканската мандра имаха възможност да участват в биенето на масло и чуха разказите на Йонка Николова. Облечената в носия жена представи как се създава този продукт в миналото.

Предварително обработеното мляко се поставя в буталка и в продължение на часове се „бие“, за да се изкара маслото на повърхността. Във вътрешността на мандрата може да се види част от процеса по приготвяне на сирене.

Йонка Николова обръща специално внимание на децата, много от които се включват в играта „По Гергьовден с Радумко“. Особено ентусиазиран да играе бе Александър от София.

Още с влизането си в музей, 6-годишното момче тръгва по стъпките на Радумко (рисуваното човече на музей „Етър“), за да изиграе една забавна игра, чрез която да научи много за живота в миналото. Заедно с момчето са родителите му – Пламена и Антон.

В мандрата детето научи отговора на първия въпрос в играта, предлагана от музея на посетителите и заедно с баща си и майка си продължиха своята познавателна мисия.

Активни участници във всяко от събитията на „Гергьовденски празници“, посетителите на музей „Етър“ украсяваха обредни хлябове.

Павлина Дамянова, един от специалистите, работещи в институцията, разказва за традициите, свързани със замесването и изпичането на погачите. Когато става въпрос за храна, участниците в кулинарното изложение „Да се хванем за зеленко“ имат какво да покажат и споделят.

То е реализирано в музея от Народно читалище „Искра—1954“, кв. Лютаци, Габрово. Ястията са от натурални продукти, а жените са готови да споделят и наследените от бабите си тайни, и своите собствени кулинарни постижения.

Особено привлекателно място в музея по време на „Гергьовденски празници“ е пространството около бояджийната до Гайтанджийската одая, където може да се види изключително атрактивната изложба от чанове, хлопки и звънци на Станимир Драголов.

Всяка от тях, преди да влезе в колекцията му, е носена от животно. „Когато звънецът е окачен на шията, може да се чуе най-добре звука, който издава“, казва Станимир.

Публиката може да стане част от всички тези преживявания до 9 май. На 8 и 9 май се провежда и „Алея на вкусовете“ – базар с дегустации на млечни и месни продукти, вина, ракии.

На 8 май от 11:30 ч. е „Гергьовденска импресия, обичаи и обреди“, представени в музикално-танцови картини от Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Три нови издания добави към дейността си НМО – Габрово

Published

on

С три нови издания – сборник с музейно-образователни практики, справочник за училищните музейни сбирки и музейна тетрадка по физика – Национален център „Музейно училище“ (НЦМУ) завърши дейностите си като бенефициент по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“ (модул „Културните институции като образователна среда“) за учебната 2020/2021 година.

НЦМУ е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово, която стартира през 2017 година с идеята да подпомага диалога Музей – Училище и по-ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Сборникът „Музейно-образователни практики и електронната среда като ефективен инструмент в неформалното образование“ отразява работата на едноименния онлайн семинар на НЦМУ, проведен на 6 и 7 ноември 2020 година. В 223 страници са представени доклади и съобщения на участниците; презентации с иновативни музейно-училищни практики, споделен опит и наградените от МОН учителски разработки в конкурса „Най-добър урок в музея“.

Справочникът „Училищни музейни сбирки“ дава информация за състоянието на музейните сбирки, кътове и изложби в училищата като история и съвременно състояние. Направен е кратък преглед на участието на българския учител в изграждането на отношение към старините, традициите и народната памет, към събирането и съхраняването на културното наследство. В справочника може да се намери пълна информация за над 200 училищни музейни сбирки, включително адрес на учебното заведение, телефон и лице за контакт.

Илюстрованата музейна тетрадка „Физика“ е предназначена за преподаватели и ученици след VII клас. Тетрадката е цветна, с илюстрации на уреди и апарати от фонда на Националния музей на образованието, съдържа тестове с различна сложност и задачи от учебник по физика на Иван Гюзелев преди Освобождението.

Правилните отговори и решенията на задачите са качени на сайта на НЦМУ – nmo-shkolo.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Лятно кино в Габрово през август (Програма)

Published

on

Община Габрово организира лятно кино на открито, което ще се проведе от 18 до 22 август на площад „Възраждане“. Прожекциите започват в 21.00 часа, а входът е свободен.

Програмата е само от български филми. Ще бъдат прожектирани: нашумелият „Истината за група Жигули“, „Като за последно“ – с участието на Мария Бакалова, „Засукан свят“ на Мариус Куркински, „12 А“ и „Вяра, любов и уиски“.

По време на откриването – 18 август, 21.00 часа, гост на събитието ще бъде актьорът Владислав Карамфилов – Въргала. За публиката са осигурени седящи места, а при неблагоприятни метеорологични условия прожекциите ще са в зала „Възраждане“.

ПРОГРАМА

18 август,
21:00 ч. – „Истината за група Жигули“ (2021). Режисьор: Виктор Божинов. В ролите: Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Лилия Маравиля, Димитър Рачков, Герасим Георгиев-Геро, Август Попов, Параскева Джукелова, Илиана Лазарова, Климентина Фърцова, Мая Бежанска, Николай Урумов и др.

19 август,
21:00 ч. – „Като за последно“ (2020) Режисьор: Ивайло Пенчев. В ролите: Васил Банов, Мария Бакалова, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Антон Радичев и др.

20 август,
21:00 ч. – „Засукан свят“ (2019). Режисор: Мариус Куркински. В ролите: Мариус Куркински, Камен Донев, Ана Пападопулу, Виктория Колева, София Бобчева, Димитър Рачков и др.

21 август,
21:00 ч. – „12 А“ (2017) Режисьор: Магдалена Ралчева В ролите: Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Мария Каварджикова, Елена Бойчева, Анелия Мангърова, Велислава Костадинова и др. 22 август, 21:00 ч. – „Вяра, любов и уиски“ (2013) Режисьор: Кристина Николова В ролите: Ана Стояновска, Валери Йорданов, Джон Киблър, Явор Бахаров, Лидия Инджова, Юрий Рахнев и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Японски марионетен театър ще посети Дряново

Published

on

Театрална формация „Сенджу“ ще посети Дряново на 30 август. Ментор и част от креативния екип на трупата е Сенджу Такеда – последният наследник на театър „Такеда“.

Спектакълът, с който гостува трупата, е „Дъщерята на самурая“ – приказка за необикновено момиче, с купичка за ориз на главата, която не може да свали.

По пътя към развалянето на магията, благодарение на своята душевна чистота, Уме разкрива на зрителите и други добродетели като честност и отдаденост, които са общовалидни за всеки един човек.

Поучителна и истинска, историята ни учи, че нашето щастие зависи единствено от самите нас. Отличителна за този спектакъл е прецизността, с която кукловодите боравят с куклите.

Зрителят е поканен да се наслади на красотата и нежността им. Спектакълът е 45 минути и може да се гледа на сцената на Културен дом – Дряново.

Фотограф: Росина Пенчева

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица