Свържи се с нас

Култура

Габровският театър с номинация за наградите „ИКАР“

Published

on

Две седмици след номинирането на „Мечтата на Наташа“ на габровския драматичен театър за наградите „Златен кукерикон 2021“, спектакълът е отличен с нова номинация – за наградите ИКАР 2021.

Това стана на онлайн събитие, проведено на 27 март от Съюза на артистите в България (САБ). Всяка година САБ отбелязва постиженията през изминалата година в областта на драматичния и кукления театър, както и в различните изпълнителски изкуства.

Кои са носителите на ИКАР 2021 ще бъде ясно на 11 май 2021 г. по време на официална церемония по връчването на националните театрални награди. Актрисата Поля Йорданова от габровската трупа е номинирана в категория „дебют“ за ролята ѝ на Наташа от моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ на режисьорката Ана Батева. Тя е носител на наградата „най-добра актриса“ от XII-я Международен фестивал „МоноАкт“ в Печ, Косово през октомври 2020 г. за същата роля.

В превъплъщението си на 16-годишна тийнейджърка, Поля Йорданова използва богат арсенал от сценични похвати, за да пресъздаде с много дълбочина и искреност объркания емоционален и мисловен свят на героинята си.

Чрез разказа на Наташа режисьорката въвежда зрителите в темите за семейството, възпитанието на децата, липсата на любов и емоционалното осакатяване на подрастващите. Постановката „Мечтата на Наташа“ е създадена по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото руско драматургично течение.

Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата. Автор на музиката е Стефан Здравески, който също е част от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“. Фотограф на снимките от спектакъла е Ана Батева.

На сайта на САБ зрителите и всички заинтересовани страни могат да гласуват за най-добро представление от всички номинирани за наградите ИКАР 2021 в категориите драматичен и куклен спектакъл.

Може да се гласува само за едно представление във всяка от категориите: https://uba.bg/ikar-poll-2021/.

По-рано този месец, на 11 март, Сатиричен театър „Алеко Константинов“ обяви номинациите на тазгодишните театрални награди за хумор и сатира „Златен кукерикон 2021“. В категорията „млада надежда“ Ана Батева е номинирана за режисурата на „Мечтата на Наташа“.

Официалната церемония по връчването на наградите ще се състои на 7 април на сцената на Сатиричния театър в София. Публиката в Габрово може да гледа „Мечтата на Наташа“ на 10 април, от 19.00 часа на голяма сцена в ДТ „Рачо Стоянов“. В София представлението ще се играе в рамките на Софийския театрален салон на сцената на театър „Азарян“ на 15 април, а след това на 28 април в Националния студентски дом.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт на „Jeremy?“ тази вечер на пл.“Възраждане“

Published

on

В деня преди карнавала, 20 май, на сцената на площад „Възраждане“ габровци и гостите на града ще могат да се насладят на алтернативното рок звучене, дрезгав вокал и меланхолични рифове на група „Jeremy?“.

Това е една от най-впечатляващите български рок банди. Наричат ги кралете на инди-рока у нас. Групата е основана през 2010 година от Ерсин Мустафов (вокали и китара) и Ташо Колев (китара) в гр. Каварна. По-късно към тях се присъединяват Емилиян Бонев (бас и вокали) и Росен Ватев (барабани).

Първият им сингъл е песента Runaway, а видеото към нея се появява през 2014 година. Групата нашумява със сингъла си „Fake fruits“, чийто клип е излъчван в балканската версия на MTV през 2015 година. 

С тази песен тя участва в международния конкурс „International Songwriting Competition“ и спечелва първо място. Две песни на Jeremy? са включени в саундтрака на български филмови продукции: „I Want To Be Like You“ и „Докато Ая спеше“. През февруари 2016 година „Куин“ обявяват, че Jeremy? ще подгряват концертите им в България, Полша и Румъния.

Групата съчетава динамика, енергия и замисъл в изкуството си. „Jeremy?“ ще се качат на сцената на площад „Възраждане“ тази вечер в 20.00 часа, а по време на тяхното изпълнение небето на Габрово ще бъде озарено от лазерно шоу.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Тържествен Академичен съвет в ТУ-Габрово по случай 24 май

Published

on

Тържествен Академичен съвет, посветен на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, събра отново академичната и студентската общност в Библиотеката на Технически университет – Габрово. Традиция от години, която се спазва и днес, и която отдава заслужена почит на изявени студенти, преподаватели и служители на университета.

В началото на церемонията Великотърновския митрополит Григорий отправи своя благослов, а проф. Железаров, ректор на ТУ-Габрово, произнесе тържествено слово. Доцент Ива Трифонова от Кирило-методиевския научен център при БАН също поздрави присъстващите и направи детайлен преглед на историческите факти около празника 24 май и делото на Светите братя Кирил и Методий.

Събитието беше уважено от областния управител Ралица Манолова и заместник – кмета на Община Габрово Невена Минева.

„Радвам се, че ни събира толкова хубав повод като днешния. Делят ни няколко дена от светлия празник 24 май, за който чухме толкова много днес – за историята, за символиката, за това, което носи като послание и за това, което чрез него предаваме на поколенията.

Почитаме Светите братя, делото им, писмеността ни! На тях и учениците им дължим превръщането ни от езически в християнски, просветен и образован народ. Като мисионери те създават първия духовен мост за сближаване между народите, убедени, че „целият свят е едно неделимо цяло“, че „няма малки и големи народи“, че „слънцето свети еднакво за всички“.

Силата на буквите и словото винаги са били използвани дори и в тежки времена – тя подготвя народа ни за свобода, развива новобългарското образование, издига духа и културата на хората, за да станат достойни за по-добри съдбини. В сложни времена, като днешните, силата на буквите ни е изключително нужна. За да търсим развитие, просперитет, обединение. Нека ни окриляват думите на химна „Върви народе, възродени…!“ И както се пее – „Напред, науката е слънце“ – така и нашият университет да свети силно с науката, която създава и да разпръсква лъчите си навред, за да създава едно по-добро бъдеще.

Бъдеще, в което искаме да живеем, което вярваме, че ще бъде добро и за децата ни. Благодаря на всички – на ръководството на Университета, на Негово Преосвещенство, на студентите, на преподавателите, на гостите, които днес са тук, защото заедно споделяме желанието си да развиваме науката и нашето бъдеще.

Вярвам, че отличените днес ще са тези, които ще разпръскват светлината на знанието и ще помагат за това светът да става по – добър и по – красив. Честит празник!“, каза в своето приветствие Ралица Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват 25-то Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството

Published

on

Икономия на средствата е акцент в юбилейното издание на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството. То е посветено на екологични и икономически проблеми като намаляващите природни ресурси и бързо свиващото се поле на грешка, в което се намираме, оперирайки като цивилизация, изправена пред социален и екологичен катаклизъм.

Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Церемонията по откриване на изложбите и връчването на наградите ще се състои днес, 20 май, от 19.00 часа в Музей „Дом на хумора и сатирата“ в Габрово, а програмата от събития за откриването на биеналето ще продължи до 24 май.

645 художници от 77 държави изпратиха 1 100 творби, от които международно жури избра за участие 81 карикатури на 69 художници от 32 държави в карикатурната изложба и 39 творби на 37 художници от 20 държави в изложбата със съвременно изкуство. Кураторската изложба в биеналето включва 18 автори от 9 държави.

Журито за карикатура е в състав Ан Дерен, Алла Георгиева, Антониу Антунеш, Нийлс Бо Бойесен и Раима Супрани. Журито за съвременно изкуство включва кураторите Диана Кемпбъл Бетанкур (Dhaka Art Summit), Лука Ло Пинто (директор на Музея за съвременно изкуство MACRO в Рим) и Юнг Ма (галерия „Хейуърд“, Лондон).

Кураторската изложба е дело на немско-американския художник и карикатурист Олав Вестфален и е озаглавена Тренинг за чувствителност. Тя настоява, че изкуството триумфира, когато не успее да предаде точно дадено мнение и създава бъркотия в посланието си.

Кураторът залага на периферен подход и се фокусира върху основните социални нагласи, които вероятно са еднакво голяма част от екологичните проблеми, колкото това какво горим, какво ядем или на кого даваме да ни върши мръсната работа.

В периода 20 май – 30 септември биеналето ще представи богата паралелна програма от събития (в и извън Музея) – наблюдение на птици, дискусии, прожекции, екологични игри и детски ателиета.

Освен в Габрово и в София биеналето включва изложби и събития в Черни Осъм, Стара Загора, Атанасовско езеро и Посетителски център „Пода“, Бургас, Камчия, Маджарово, Велико Търново, Национален парк „Централен Балкан“. Партньори на програмата са водещи екоорганизации в страната: „Грийнпийс България“, „Зелени Балкани“, Спасителен център за диви животни, Български фонд за биоразнообразието, Дружество за защита на птиците, Сдружение за дива природа „Балкани“, Природонаучен музей – София, Природен парк „Българка“, Национален парк „Централен Балкан“, дирекция „Инфраструктура и екология“ при Община Габрово.

По традиция биеналето ще предложи специално направени сувенири, сред които мед от пчели, отглеждани на терасата на Дома на хумора, специална крафт бира, остатъчният малц, от която се използва за храна в животновъдно стопанство и куп артикули със забавен дизайн, предназначени да подпомагат посетителите в изграждането на по-екологични навици.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица