Свържи се с нас

Култура

Габрово има голям културен потенциал

Смятат представители на Гьоте-институт и на Френския институт в България.

Published

on

Културата на Габрово е интересна и за нейното развитие има перспективи, смятат две представителки на институции с тежест във Франция и Германия, които посетиха българската столица на хумора и сатирата. Поканата и осъществяването на визитата бяха подсигурени от Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата.

Ирина Петреску работи към Френския институт в България. Тя е аташе по културните въпроси. Марина Лудеман е директор на Гьоте-институт в България. Разговорът се проведе при гостуването на двете в „Етър”, преводът от френски е на проф. д-р Светла Димитрова, директор на музея.

Това е първото им посещение в Габрово от такъв характер, вярват, че няма да е последното. Според тях градът е интересен и с голям потенциал. И Марина Лудеман, и Ирина Петреску казват, че с посещението си в региона искат да опознаят актьорите в сферата на културата и да създадат дългосрочни контакти.

Смятат, че професионалистите, свързани с културата тук са много активни и дават за пример Музея на хумора и сатирата. Марина Лудеман и Ирина Петреску споделят, че са обнадеждени от срещата с кмета на Габрово Таня Христова, в разговор с която са обсъдили възможностите за сътрудничество.

„Локалните културни политики са много важни. Когато местната власт има желание да ги развива, нещата се случват. Затова желанието на всеки един кмет да работи в тази посока е много важно”, споделят те впечатлението си от срещата с Таня Христова.

След разговора с нея Ирина Петреску и Марина Лудеман са уверени, че сътрудничеството ще има положителен резултат. Могат ли чужденците – французите и немците например, да разберат българската култура? Ирина Петреску е напълно убедена в положителния отговор на този въпрос. Тя дава за пример рядкото явление една страна да се представи с две гостуващи изложби в музей Лувър, както стана с България. Марина Лудеман и Ирина Петреску са убедени, че трябва да създават мостове между различните култури и условия за свободното им преминаване.

От българска гледна точка и Франция, и Германия изглеждат като места, където са създадени огромни като значение културни наследства. България е една малка страна, но с много богата история, отчитат Ирина Петреску и Марина Лудеман.

„България може да е малка страна, но с богатата си история впечатлява и оставя следи. По време на посещението на Бузлуджа си говорихме, че може би там се намира най-големия паметник в Европа.” Какво да правим с историята и как да я показваме на света – за това са разговаряли Маргарита Доровска, Ирина Петреску и Марина Лудеман, провокирани от посещението си на Бузлуджа, където наскоро Музеят на хумора и сатирата имаше изява. По-късно, при гостуването си в „Етър”, те продължиха темата.

Габрово има два впечатляващи музея – на хумора и сатирата и „Етър”, които представят историята по различен начин, отчитат Ирина Петреску и Марина Лудеман. Бузлуджа е интересен модел.

Създаден да представи възхода и доминацията на една политическа идеология, отречен от противниците й след падането на комунистическия режим, години наред този монумент е повод за разделение в обществото. Дали в наши дни културния продукт Бузлуджа не е повод ние – българите, да оставим времето да го разруши, тъй като нямаме еднозначно отношение към епохата, в която е построен? И чрез самоунищожението му да се предпазим от даването на очевидно трудни за обществото ни отговори? Защото нищо не е само добро или само лошо. Просто понякога едното преобладава над другото. Смятат ли Ирина Петреску и Марина Лудеман, че културата и дейците й могат да бъдат основен двигател в намирането на място на паметниците от миналото в съвременността?

И двете споделят, че в наши дни в целия свят е актуална темата какво да се прави с такива паметници. Не е само Бузлуджа. Днес има съвсем друга гледна точка към тези паметници. Не става въпрос само за създадените във времето на комунизма, а и за тези от по-стари времена. В някои държави има движения, които прокламират не да ги разрушим и по този начин уж да забравим историята, а да работим с тях и да ги изследваме. Това прави Музеят на хумора и сатирата.

Изследването дава възможност да се познава историята и да има критично поведение спрямо историческите факти. Във Франция има дисциплина за монументалното изкуство. Наблюдава се регулярно желание да се реставрират, консервират и използват отново историческите паметници. Това могат да са паметниците, свързани с държавата, с индустрията, които имат стойност. Марина Лудеман и Ирина Петреску смята, че на Бузлуджа може да се гледа като на архитектурен паметник, който има една извънредно странна форма. Белязан е политически, но това е част от историята.

Съветът на Ирина Петреску и Марина Лудеман е да се интересуваме от паметниците като от културни образци, да даваме възможност на значими личности от различни области да се изказват за тях. Така ще бъдат провокирани и чуждестранни специалисти, които се интересуват от темата. Това отваря за българите голяма перспектива, убедени са Ирина Петреску и Марина Лудеман.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

НЧ „Пенчо Славейков 1871“ отбеляза своя юбилей

Published

on

На 6 декември тази година Нарочно читалище “Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна отбеляза своя 150-годишен юбилей! Културното средище е основано през 1871 година, навръх големия християнски празник – Никулден.

Историята разказва, че първоначалната идея за неговото създаване се зародила в една късна вечер в дома на учителя Христо Даскалов от Апостолът на Свободата – Васил Левски и един от най-върлите му съмишленици – тревненският революционер Ангел Кънчев.

Празникът по случай 150 години НЧ “Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна бе отбелязан от културните дейци в зала “Дръзновение” към читалището. При спазване на действащите противоепидемични мерки срещу КОВИД-19 в страната в момента, музикалната програма събра целия колектив на читалищното настоятелство, представители на обществени, образователни и културни институции на територията на Община Трявна.

Веднага след това бе представена презентация, разказваща нагледно цялата история от основаването на читалището до наши дни.

Приветствие към всички присъстващи отправи председателят на читалищното настоятелство – Илия Сираков, който пожела здраве и подчерта, че въпреки тежките времена и изпитанията, на които сме подложени през последните две години, тревненци обичат своите празници и винаги намират начин да ги уважат.

Приветствие отправи и зам. кметът на община Трявна – г-н Марин Маринов, който от свое име и от името на кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, благодари за дългогодишната културна дейност, която читалищните дейци развиват и с която непрестанно обогатяват просветния, духовен и културен живот на Славейковия град.

Зам. – кметът връчи на председателя на читалищното настоятелство поздравителен адрес от името на кмета на Община Трявна. За празничното настроение на гостите допринесоха музикалните изпълнения на деца от Детска школа по изкуството “Янко Мустаков”, с художествен ръководител Николина Кирилова, Григор Николов и камерен хор Еуфоника, както и красивите музикални изпълнения на пиано и акордеон.

По случай своето 150-годишно честване, НЧ “Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна бе наградено със специален плакет от Съюза на българските народни читалища, а председателят Илия Сираков бе удостоен с почетен медал за своите заслуги.

Почетни грамоти бяха раздадени и на видни граждани и членове на читалищното настоятелство, които със своята дейност също са допринесли за развитието на културния живот в Трявна.

По време на събитието бе представена колекция от книги и материали, които са част от дейността на Литературния кабинет към НЧ “Пенчо Славейков 1871” – гр. Трявна, а специално подготвена изложба с карикатури на небеизвестния по цял свят Веселин Зидаров разсмя присъстващите гости.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови правила за обслужване в Библиотеката

Published

on

От 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г., на основание заповед на министъра на здравеопазването Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово въвежда новите правила и изисквания.

Обслужването на читатели се извършва след представяне на: валиден документ за ваксинация; валиден документ за преболедуване; валиден документ за изследване – отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в сградата изследване по метода на полимеразно верижна реакция за КОВИД-19 или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в библиотеката), удостоверено чрез валиден документ или удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2.

Тези изисквания не се прилагат за читатели под 18-годишна възраст. За читатели без посочените документи обслужването се извършва само след предварителна заявка по един от изброените начини: по телефона – тел.: 066806210 – Заемна за възрастни, 066806327 – Детски отдел 0878649754 – филиал , електрона поща: libgb_zv@abv.bg, Детски отдел – do_gabrovo@abv.bg, филиал filial_rbap@abv.bg

Изпълнената заявка ще се получава на входа в основната сграда на библиотеката, съответно на Детски отдел и на филиала на ул. „Йосиф Соколски”. Срокът за изпълнение на заявката ще бъде уточняван лично с всеки читател, в рамките на работното време на библиотеката. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни.

Обслужването на потребители в отдел „Краезнание”, читалните и отдел „Изкуство” става само по електронен път. Запитвания и библиографски справки се заявяват чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com . Библиографските справки се изпращат по имейл. Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог https://ilib.libgabrovo.com за избор на конкретни заглавия и онлайн услугата „Моята библиотека” за заявка на литература и презаписване на заети документи – от сайта на библиотеката – www.libgabrovo.com, от меню „Електронни каталози“ или директно от https://ilib.libgabrovo.com/, който предлага търсене във фондовете „Книги“ и „Периодика“, както и автоматично търсене в интернет с представяне на допълнителна информация, включително пълнотекстово съдържание на базата на библиографското описание в каталога.

От подменю „Моята библиотека“ потребителите имат възможност за достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки, могат онлайн да запазят книги и да проследят състоянието на заявката, както и да презапишат заетата литература. Необходимо условие за ползване на тези услуги е читателят да е регистриран в РБ „Априлов – Палаузов“, да има валидна карта и профил за достъп до „Моята библиотека“ („My library“). Чрез сайта могат да се ползват и всички дигитални ресурси на РБ „Априлов – Палаузов” – например Дигиталната библиотека „Ръкописи, старопечатни книги, редки и ценни издания“ (http://kin.libgabrovo.com/), както и Дигиталната библиотека „Габровски периодичен печат“ (http://e-lib.libgabrovo.com/). Влизането в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължително поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, при спазване на физическа дистанция (минимум 1,5 м) и след дезинфекция на ръцете.

Не се позволява струпване на читатели. При необходимост читателите изчакват извън библиотеката. Читателите без сертификат могат да върнат заетите книги на гише „Регистрация” на входа на сградата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Стопроцентова смехотерапия за душата в габровския театър

Published

on

Габровският драматичен театър представи най-новия си спектакъл „Хомеопатия за душата“ на 28 ноември. Премиерата се състоя на сцената на театъра при пълно спазване на противоепидемичните мерки, актуални към момента за страната.

Постановката е създадена по авторски текст на Димитър Иванов – Капитана, който играе главната роля като гост-актьор. Режисьор е Емил Йорданов. Спектакълът се играе в партньорство с „HashtagSTUDIO“ и с участието на актьорите от габровската трупа Адриана Димова/Анатолий Ставрев.

Динамична, нетипична, пиперлива и закачлива стендъп комедия, в която Димитър Иванов – Капитна се изявява като актьор, кукловод и вентролог. Освен популярния герой Бай Тъньо, в това шоу за първи път се появява новият герой, тийнейджърът AJ TikTok-a.

Драматургичната тъкан на представлението е изградена от кратки истории, които преливат една в друга. Засегнати са теми като детството тогава и сега, общуването с младите, особеностите на българския манталитет, брака и взаимоотношенията между мъжа и жената, зависимостите от социални медии, селфита и алкохол, отглеждането на домашен любимец и неестествените (понякога) мерки за опазване на зелените площи.

С остър хумор авторът и актьор Димитър Иванов – Капитана обрисува различни аспекти от ежедневието ни, политическата реалност, темите и езика, подчинени на „политическата коректност“. В постоянен контакт  с публиката и жив разговор, той представя своята гледна точка, съпоставена с общоизвестни факти и актуални проблеми.

Откровеността му буди неподправен смях у зрителите. Без да морализаторства излишно, актьорът се обръща към публиката да бъдат човечни в общуването си с другите и съзнателни в отношението им към околния свят. Стендъп комедийно шоу, което ще зареди, пречисти и излекува душата ви със стопроцентова смехотерапия.

Следващото представление на „Хомеопатия за душата“ ще бъде на 20 декември, от 19.30 часа на сцената на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица