Свържи се с нас

Култура

Габрово има голям културен потенциал

Смятат представители на Гьоте-институт и на Френския институт в България.

Published

on

Културата на Габрово е интересна и за нейното развитие има перспективи, смятат две представителки на институции с тежест във Франция и Германия, които посетиха българската столица на хумора и сатирата. Поканата и осъществяването на визитата бяха подсигурени от Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата.

Ирина Петреску работи към Френския институт в България. Тя е аташе по културните въпроси. Марина Лудеман е директор на Гьоте-институт в България. Разговорът се проведе при гостуването на двете в „Етър”, преводът от френски е на проф. д-р Светла Димитрова, директор на музея.

Това е първото им посещение в Габрово от такъв характер, вярват, че няма да е последното. Според тях градът е интересен и с голям потенциал. И Марина Лудеман, и Ирина Петреску казват, че с посещението си в региона искат да опознаят актьорите в сферата на културата и да създадат дългосрочни контакти.

Смятат, че професионалистите, свързани с културата тук са много активни и дават за пример Музея на хумора и сатирата. Марина Лудеман и Ирина Петреску споделят, че са обнадеждени от срещата с кмета на Габрово Таня Христова, в разговор с която са обсъдили възможностите за сътрудничество.

„Локалните културни политики са много важни. Когато местната власт има желание да ги развива, нещата се случват. Затова желанието на всеки един кмет да работи в тази посока е много важно”, споделят те впечатлението си от срещата с Таня Христова.

След разговора с нея Ирина Петреску и Марина Лудеман са уверени, че сътрудничеството ще има положителен резултат. Могат ли чужденците – французите и немците например, да разберат българската култура? Ирина Петреску е напълно убедена в положителния отговор на този въпрос. Тя дава за пример рядкото явление една страна да се представи с две гостуващи изложби в музей Лувър, както стана с България. Марина Лудеман и Ирина Петреску са убедени, че трябва да създават мостове между различните култури и условия за свободното им преминаване.

От българска гледна точка и Франция, и Германия изглеждат като места, където са създадени огромни като значение културни наследства. България е една малка страна, но с много богата история, отчитат Ирина Петреску и Марина Лудеман.

„България може да е малка страна, но с богатата си история впечатлява и оставя следи. По време на посещението на Бузлуджа си говорихме, че може би там се намира най-големия паметник в Европа.” Какво да правим с историята и как да я показваме на света – за това са разговаряли Маргарита Доровска, Ирина Петреску и Марина Лудеман, провокирани от посещението си на Бузлуджа, където наскоро Музеят на хумора и сатирата имаше изява. По-късно, при гостуването си в „Етър”, те продължиха темата.

Габрово има два впечатляващи музея – на хумора и сатирата и „Етър”, които представят историята по различен начин, отчитат Ирина Петреску и Марина Лудеман. Бузлуджа е интересен модел.

Създаден да представи възхода и доминацията на една политическа идеология, отречен от противниците й след падането на комунистическия режим, години наред този монумент е повод за разделение в обществото. Дали в наши дни културния продукт Бузлуджа не е повод ние – българите, да оставим времето да го разруши, тъй като нямаме еднозначно отношение към епохата, в която е построен? И чрез самоунищожението му да се предпазим от даването на очевидно трудни за обществото ни отговори? Защото нищо не е само добро или само лошо. Просто понякога едното преобладава над другото. Смятат ли Ирина Петреску и Марина Лудеман, че културата и дейците й могат да бъдат основен двигател в намирането на място на паметниците от миналото в съвременността?

И двете споделят, че в наши дни в целия свят е актуална темата какво да се прави с такива паметници. Не е само Бузлуджа. Днес има съвсем друга гледна точка към тези паметници. Не става въпрос само за създадените във времето на комунизма, а и за тези от по-стари времена. В някои държави има движения, които прокламират не да ги разрушим и по този начин уж да забравим историята, а да работим с тях и да ги изследваме. Това прави Музеят на хумора и сатирата.

Изследването дава възможност да се познава историята и да има критично поведение спрямо историческите факти. Във Франция има дисциплина за монументалното изкуство. Наблюдава се регулярно желание да се реставрират, консервират и използват отново историческите паметници. Това могат да са паметниците, свързани с държавата, с индустрията, които имат стойност. Марина Лудеман и Ирина Петреску смята, че на Бузлуджа може да се гледа като на архитектурен паметник, който има една извънредно странна форма. Белязан е политически, но това е част от историята.

Съветът на Ирина Петреску и Марина Лудеман е да се интересуваме от паметниците като от културни образци, да даваме възможност на значими личности от различни области да се изказват за тях. Така ще бъдат провокирани и чуждестранни специалисти, които се интересуват от темата. Това отваря за българите голяма перспектива, убедени са Ирина Петреску и Марина Лудеман.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

В Нощта на театрите Кукленият театър представя „Мечо Пух“

Published

on

В Нощта на театрите Държавен куклен театър – Габрово представя „Мечо Пух“ по мотиви на А.А. Милн.

Постановката е на Съби Събев, музиката е на Георги Гарчов, а сценографията на Томиана Томова. Участие ще вземат Радостина Андреева, Янна Генчева и Богдан Богданов.

„Мечо Пух”е една от най-популярните книги за деца, въпреки че авторът ѝ А. А. Милн  казва за нея, че тя е предназначена не толкова за деца, колкото за детето във всеки възрастен.

Забавните истории на мечето Пух и вечните му приятели от Голямата гора са придружени с много смях и настроение в семейния спектакъл на Държавен куклен театър Габрово.

Репертоарното заглавие, покорило сърцата на множество зрители, е придружено с красив декор, мелодични песни и много забавни моменти.

Постановката ще се играе на 21 ноември, събота, от 18.00 часа, в салона на Кукления театър. Цената на билета е едва 2 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Защо така сериозно?“

Published

on

Този петък, 20 ноември, от 18.30 в Музея на хумора и сатирата в Габрово предстои откриването на „Защо така сериозно?“ – самостоятелна изложба на живеещия в Ню Йорк български художник Хубен Черкелов.

Известен със своята живопис с изображения от пари, наред с новите работи, създадени за изложбата, художникът представя и скулптури, изработени в периода 2002 – 2019.

Изложбата ще продължи до 31 март 2021.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Скулптурата на Керката е готова

Published

on

Скулптурната фигура на Александър Керков – Керката, вечният музикант, е готова за поставяне.

Женско благотворително дружество „Майчина грижа” – Габрово приключи Проекта „Вечният музикант и чаровният зевзек на Габрово”.

Изработване и експониране на паркова, скулптурна фигура на Александър Керков, първият композитор на фанфарна музика в България и известен габровски музикант, музкален педагод и зевзек (1901 – 1987 г.), съфинансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово по Приоритет 1: 160 години Габрово град – със сумата от 15 000 лв.

Изпълнението на проекта се извършва съгласно приетия План за действие и график за изпълнението му.

Дружеството изготви специална Фейсбук страница на Проекта, където се публикуваха статии и снимки от живота и дейността на Александър Керков, със съдействие на партньора ни, Държавен архив – Габрово.

Беше организирана Кампания по набиране на спомени за Александър Керков, при която се публикуваха 6 спомена на габровци.

С обръщение към габровци и приятелите на Габрово бе инициирана и кампания за набиране на допълнителни финансови средства, на която се отзоваха габровските граждани и фирми. ЖБД „Майчина грижа“ – Габрово изказа своята признателност към: Фондация „Габрово преди и сега“, Фирма „ДИКСИ“ ООД, Фирма „АМК“ ООД, Фирма „ТИС ОЙЛ“ ООД, Г-н Йордан Славев, Фирма „ВАС“ ЕООД и към всички габровци, дали своята лепта в нашата дарителница.

„Благодарим за голямата подкрепа и на Обществен дарителски фонд – Габрово, който ни съфинансиран със средства от Фондация „Америка за България“. Благодарим за подкрепата на Държавен архив – Габрово, както и на всички габровски медии за популяризиране на личността на Александър Керков и на проекта на Дружеството“, заявиха още от благотворителното дружество.

За постигане на устойчивост на Проекта ще бъде изготвен сайт към сайта на Дружеството с цялата информация за Проекта и за нашите дарители, за личността на Александър Керков, събраните спомени, снимки и дигиталната изложба, изготвена от Архива.

Сайтът ще се попълва с нови снимки, спомени и документи за Керков, както и със снимки на габровци и гости на Габрово, избрали да се снимат до скулптурата. Поставената табела с QR-код в непосредствена близост до скулптурата ще води до цялата информация в новия сайт.

Автор на скулптурната фигура е габровският скулптор Георги Балабанов, който е бил и музикант във фанфарната музика на НУ “Васил Левски“, а по-късно на ОУ „Неофит Рилски“, ръководени от Керков.

Проектът беше на стойност 26 200 лв. От Програма „Култура“ на Община Габрово предостави финансиране със сумата от 15 000 лв. В дарителската сметка постъпиха 6 000 лв при необходими 3000 лв.

Останалата сума, Дружеството ще изразходи за благотворителната си дейност, за която ще бъде уведомена габровската общественост.

„Благодарение на събраните средства през м. ноември се отзовахме на призива на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ да помогнем на медиците на първата „фронтова линия“ като направихме дарение в размер на 1 000 лв за закупуване на специални защитни облекла за медиците в интензивния сектор на Инфекциозното отделение“, допълват още от ЖБД „Майчина грижа“.

За съжаление скулптурната фигура няма да бъде монтирана до края на годината, тъй като не е приключило обновяването на градска градина в Централната част на града, до църквата Успение на Света Богородица.

Откриването на скулптурата ще бъде допълнено с изложба, посветена на живота на Александър Керков и с изпълнение на живо на Оркестър „Габрово“ на музика по произведения на Керков в аранжимент на габровския музикант и композитор Илко Илиев.

„Изпълнението на този проект доказа своя обединяващ общността ефект и искрено вярваме, че ще допринесе за засилване на чувството на гордост и принадлежност на гражданите към историята на своя град. Че ще поддържа жива градската памет и предаването на знанието за миналото, което е от значение и пример за възпитанието на днешните и бъдещите поколения“, споделят още от ЖДБ „Майчина грижа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица