Свържи се с нас

Култура

Стефана Богдан Генчева

Живот, отдаден на милосърдие и „насърчаване към човеколюбие”.

Published

on

Снимка на Стефана Б. Генчева – председателка на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ – Габрово, [1922]

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности, организации и сдружения, свързани с града ни и допринесли за развитието и оформянето на Габрово като център на богата просветна, културна и благотворителна дейност.

Днес, 6 август, отбелязваме 151 години от основаването на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“. Създадено е по инициатива на руския възпитаник и учител в Габровското училище – Димитър Енчев, съвместно с учителките Тонка Бойчева, Мана Попова, Анастасия Тошева и някои по-интелигентни и изявени жени на Габрово, сред които Мана Попова и Тонка Бойчева, Мария Арнаудова, Мариола Станчева, Мома Станчева и др.

Първоначално името на Дружеството е „Майчина любов”. След известно време се налага „Майчина грижа“, вероятно под давление на дошлата в Габрово през 1870 г. старозагорска учителка Анастасия Тошева. Първа председателка е Мария Гаврилова Ганчева, касиер Мома Тотьо Станчева.

Царски указ за удостояване на Стефана Богдан Генчева с почетен знак „За насърчение към човеколюбие“ – ІІІ степен, 16 февр. 1938 г.

Една от най-заслужилите председателки в дъллгата и превратна история на Дружеството е Стефана Богдан Генчева. Родена е на 14 юни 1887 г. в семейството на учителя и свещеник Иван Илиев Кожухаров. Сестра е на Илия Кожухаров – виден габровски юрист и общественик, един от най-заслужилите кметове на Габрово, провъзгласен за почетен гражданин на града. Дъщерята на Иван Кожухаров – Стефана Кожухарова учи в Априловото училище. В Русе завършва средно образование като ученичка в Девическата гимназия. Там живее в дома на Никола Обретенов и е съученичка на дъщеря му – Тонка. Омъжена е за габровския търговец Богдан Генчев.

Стефана Богдан Генчева посвещава 30 години от живота си на обществена дейност. Четиринадесет години е деен член на Настоятелството, заемайки длъжностите касиер, секретар, съветник. Шестнадесет години е избирана за председател на Женско благотворително дружество “Майчина грижа” – Габрово. В периода 1935–1939 г. в него членуват 327 дами, други 50 формират младежката му секция. На 23 март 1939 г., Общото събрание на Дружеството провъзгласява Стефана Богдан Генчева за почетна председателка. Такава остава до 1943 г.

Снимка на Стефана Богдан Генчева от честване на 70-годишния юбилей на дружество „Майчина Грижа“ и 30 години от обществената й дейност, 21 ноем. 1939 г.

Тя е двигател и катализатор на много благотворителни акции, вечеринки, утра, концерти и др., наред с богата културно-просветна дейност. През 1923 г. застава начело на акцията за подпомагане на ослепелите от войните, като Дружеството им отпуска 500 лв., а през 1925 г. – за пострадалите от гръцкото нападение българи в Петричко. Нейна е заслугата за откриване на безплатна ученическа трапезария през 1936 г., в която топла храна получават 70 бедни деца на габровски работници и занаятчии. Трапезарията е поддържана основно със средства от фонд „Обществено подпомагане”, допълнени с част от бюджета на Дружеството, както и от дарения. През лятото на 1938 г. в градината на „Майична грижа” е открито първото детско лятно игрище в Габрово. С личното й съдействие е закупено бившето казино „Бузлуджа”. Към дарението на Пенчо Семов от 600 000 лв. тя прибавя 1 млн. лева кредит от Популярна банка, като ипотекира собствения си дом, за да се извърши основен ремонт и необходимите последващи пристроявания към сградата. През 1931 – 1932 г. се открива редовно професионално училище, наречено по-късно „Хаджи Радка Пенчо Семова”, което се превръща в едно от най-добрите в страната. Стефана Богдан Генчева сама подбира учителския състав за специалните предмети. Прекъсва дейността си на предеседател по здравословни причини. За цялостната си дейност е отличена от Н. В. Цар Борис III с Указ и медал „За насърчаване към човеколюбие”. Завършва житейският си път през 1978 г. в София.

Снимка от обявяване на Стефана Богдан Генчева  за Почетен гражданин на Габрово (посмъртно), май 1995 г.

По предложение на ръководството на Женско благотворително дружество “Майчина грижа”, на 19 май 1995 г. Стефана Богдан Генчева е провъзгласена посмъртно за Почетен гражданин на Габрово, а улицата където е живяла в Габрово, е преименувана и днес носи нейното име.

По повод честване на 125 години от създаването на Дружеството, архивисти и сътрудници от Държавен архив – Габрово, както и дами от възстановеното през 1992 г. Женско благотворително дружество “Майчина грижа” – Габрово, извършват проучвания и издирване на документи за историята му и неговата дългогодишна председателка Стефана Богдан Генчева. Документите са използвани за изложба посветена на 125 годишнина на дружеството. Те са дарение от Любен Генчев – син на Стефана Богдан Генчева, проф. Богдан Богданов – внук, от Йордана Маркова и Васил Драганов.

През 2009 г. Дружеството отбеляза своята 140-годишнина с изложба, съставена предимно от снимки и документи от обществената дейност на Стефана Богдан Генчева, съхранявани в Държавен архив – Габрово. Изложбата е изготвена от Архива съвместно с Национален музей на образованието – Габрово. Днес Дружество „Майчина грижа“ развива активна обществена и благотворителна дейност. Документите му се съхраняват в Държавен архив – Габрово и са достъпни за потребителите на архивна информация.

Автор: Стефка Вуцова – гл. експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Наградиха лауреатите и участниците от конкурса „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Лауреатите и участниците в Шестия ученически конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“ бяха наградени. Това се случи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, където се състоя тържествената церемония. Конкурсът тази година беше на тема: „Каквото можах – направих, по-хубаво нека направят могъщите“.

Той е част от празничните събития, включени в календара на Априловите дни на културата. Организира се от НАГ и Фондация „Радетел“. В него участват ученици от габровските училища и от 12 области на страната.

В настоящото издание бяха представени учебни заведения от Велико Търново, Чирпан, Враца, Шумен, София, Свищов, Бургас, Тетевен, Пловдив, Смядово, Павликени , село Дебрен и др.

Учениците се състезаваха в следните категории: разказ, историческо есе и видеофилм. Представени бяха 50 разработки, прегледани и оценени от професионално жури.

Директорът на НАГ Елвира Христова приветства гостите и участниците, и откри тържествената церемония. Д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел“, представи пред присъстващите на събитието презентация за рода на Рашееви, чийто наследник е тя. С богат снимков материал разказа за разнообразната благотворителна и доброволческа дейност на нейните роднини Иван и Никола Рашееви.

След тържественото начало бяха обявени и връчени наградите.

В категория разказ Първо място спечели Милен Кирчев от ПГТ „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново с разказ за патрона на училището. Негов научен ръководител е Бистра Стефанова. Второ място зае Десислава Ангелова от НАГ, с разказа „Пътят към величието“. На 3 място бе класирана Мария Данева, също от НАГ, с разказа „Соколов писък“.

В категория историческо есе първо място не бе присъдено. С второ място бе отличена Адриана Кънева от НАГ за есето си „Каквото можах – направих, по –хубаво нека направят могъщите“. Неин научен ръководител е Владилена Катевска, преподавател в НАГ.

Журито присъди две 3-ти места: на Александра Манева, СУ „Пейо Кр.Яворов“ – Чирпан, с есето „Помним и се гордеем…На великия наш творец“, с научен ръководител Недка Петрова, и на Александър Александров от СУ „Козма Тричков“ – Враца, за есето „Училище! Колко много нещо се съдържа в тази дума“ и научен ръководител Горица Маджарска.

Поощрителни награди получиха Михаела Бързанова от СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен за „Мъжката гимназия – гордостта на шуменското образование“ и Ива Стърчикова от СУ „Пенчо П.Славейков“ – София за „СУ Пенчо П.Славейков – 145 години храм на образованието“. Техни научни ръководители са: Андрей Соколов и Александра Иванова.

В категория за кратък видеоклип, с Първо място бе отличен Преслав Колев от НАГ за филма си „Благодетели и дарители“. Второ място спечели екипът, в състав: Александрина Димитрова, Ния Найденова, Антоанета Николова – „Личността зад името. Една история с неочаквано развитие“, от СУ „Козма Тричков“ – Враца. Научен ръководител е Горица Маджарска.

С второ място бе отличена и Галена Василева от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“- Велико Търново за „Патронът на моето училище. Една личност устояла на историята“. Неин научен ръководител е Драгомир Дачев. Трето място зае Александра Павлова ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов. Научен ръководител на участничката е Альоша Кушлов.

Всички участници и техните научни ръководители получиха грамоти. За трета поредна година Фондация „Радетел“ дарява еднократна стипендия, в размер на 400.00 лв, за ученик с изявени дарби, отлични учебни резултати, ангажираност с извънкласни и извънучилищни инициативи.

По предложение на Педагогическия съвет носител на стипендията за 2024 г е Преслав Николай Колев, ученик от 11 „б“ клас. Тази година за пръв път бе учредена от г-жа Елена Сербинова едногодишна стипендия за ученик от 10 клас, с принос към Априловската гимназия.

По предложение на Педагогическия съвет пръв носител на едногодишната стипендия е Виктория Красимирова Димова, ученичка от 10 „д“ клас. Виктория издига авторитета на Националната Априловска гимназия и съдейства за нейното национално и международно признание, което личи от това, че през изминалите години е участвала в поредица от дейности като: доброволец към Младежки център – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“, член на Младежки парламент – Габрово /представител на предприемачеството и обществено значимите дейности за мандат от 1 година от април 2023 г. до април 2024г./, член на читателски клуб „Книжни червеи“ към МЦ Габрово, участничка в ДФА „Габровче“ и ДФФ „Габровски гласчета“. Свири и на пиано. Виктория се включва с желание и с мотивация в различни конкурси (по БЕЛ, физика, народно пеене и др.) и олимпиади(БЕЛ, история, физика, география, химия, математика и др.). Навсякъде се представя достойно и защитава името „Априловец“.

По време на церемонията, с почетна грамота беше отличена госпожа Снежана Рачевиц, дългогодишен директор на НАГ и председател на фондация „Радетел“. Нейните функции поема госпожа Елвира Христова, настоящ директор на училището.

Зареди още

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица