Свържи се с нас

Култура

Държавният архив в Габрово получи ново ценно дарение

Published

on

Държавен архив – Габрово получи ново ценно дарение от г-н Минчо Г. Минчев. Той е роден през 1938 г. в с. Кряковци (днес квартал на Габрово), завършва Българска филология във Великотърновския университет (първи випуск).

Публикува стихове, миниатюри и статии на литературоведски и краеведчески теми в местния печат, както и стихове в централния печат. Председател на Дружеството на писателите в Габрово – 1994-1995 г. и 1999 – 2001 г. като библиотекар в комбинат „Георги генев” работи активно по събиране на материали за музейната сбирка, пише очерци за служители и др.

Член е на Съюза на българските писатели. Главен редактор на литературно-художествения алманах „Зорница“, издаван в Габрово. Управител на издателска къща „Луна“. Автор и съставител на книгите „Осъдена любов“(1992), “Стряха над Янтра. Антология” (1993), “Звезден автобус” (1994), “Славейкови гнезда. Антология” (1997) „Гол пред Бога“ (2002), “Ъгълът на ледовете. Поеми” (2003), “Зеленият ангел. Миниатюри, есета, разкази” (2005), “Амбивалентна жена” (2013) и др.

През 2017 г. получава голямата Априловска награда за дългогодишно забележително присъствие в културното битие на Габрово и за цялостното му литературно творчество. Г-н Минчев е дългогодишен читател на Архива и добър познат.

През годините подарява печатни екзммпляри на всяка своя книга, с което обогатява нашия библиотечен фонд. Сега той предостави интересни ценни документи от богата си литературна, изследователска и издателска дейност.

Дари свои свидетелства, дипломи, награди, покани, програми и афиши от представяния на свои книги, поздравителни адреси др. Творческата му дейност е представени от най-ранните му стихотворения, разкази и пътеписни бележки от началото на 60-те години и достигат до материалите, събрани от него по написването на историята на родното му село, която той почти е завършил.

Сред ценните документи е и предпечатен вариант на второ допълнено издание, подготвено от него на Историята на Спиридон Габровски, чийто превод на съвременен български език също е негово дело; той дари документи свързани със дейността му като член на Съюза на българските писатели, от служебната си дейност и др., кореспонденция, богат снимков материал и т.н.

Г-н Минчев подари и току що излязлата си книга „Събрани съчинения II част“, която ще представи през есента. Екпипът на Държавен архив – Габрово изказва своята благодарност за направеното дарение и пожелава на г-н Минчо Г. Минчев здраве и бодрост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

3D мапинг и музика на живо в Нощта на музеите

Published

on

Музика на живо, летни коктейли, живи дървета, 3D мапинг, приятни емоции и среща с приятели на едно място.

Интерактивният музей на индустрията в Габрово Ви кани на едно по-различно преживяване в Музейната нощ на 21 май, петък, от 20.00 часа.

И напълно по габровски – Jazz & Juice е инициативата, в която можете да се включите напълно безплатно.

Ще се радвате на хубава музика с изискано питие в двора на музея, последвани от програма с 3D мапинг.

Ще станете свидетели на оживяването на дърветата наоколо, а до 23.00 часа най-любознателните ще могат да се включат в туристически обиколки с гид.

В Нощта на музеите в Габрово на 21 май, за да отпразнуват изкуството и красотата, като демонстрират богатото художествено и културно наследство на града ни, се включват също художествени галерии и културни институции.

Извънредната програма на габровските музеи ще продължи до късно вечерта, като последен ще затвори вратите си Домът на хумора и сатирата в 24.00 часа след щуро пижамено парти и DJ шоу. Събитията започват в 17.00 часа с нестандартна програма в Националния музей на образованието и Дечковата къща към Регионален исторически музей.

В 18.00 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще бъде открита изложба, а част от картините ще оживеят пред очите на посетителите.

Желаещите да прекарат време извън града ще могат да разгледат фотографската изложба на Юнеско „Пътешествие из живите традиции“ в старото школо в Боженци, което ще бъде отворено до 23.00 часа.

Етнографски музей на открито „Етър“ ще гостува изневиделица на различните събития с неочаквани изненади и весели закачки. Разгледайте пълната програма на Нощта на музеите в Габрово и си направете щур план за петък вечер – 21 май.

ПРОГРАМА
21 май – МУЗЕЙНА НОЩ

17:00 – 19:00 Празник на щирника – градинката пред Дечкова къща
17:00 – 23:00 Забавна занималня за малки и големи в Музей на образованието
20:00 – 23:00 Джаз, джус и още нещо в двора на Интерактивен музей на индустрията
17:00 – 23:00 Картините оживяват в ХГ „Христо Цокев“
17:00 – 23:00 Добре дошли и отишли в МАИР Боженци
21:00 – 24:00 На парти в Музей дом на хумора и сатирата

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„България Пее“ с Маестро Йордан Камджалов в Габрово

Published

on

Инициативата „България Пее“ с Йордан Камджалов и „Музикална лаборатория за човека“ ще се състои в Деня на Габрово – 17 май, от 19.00 часа на площад „Възраждане“.

„България трябва да пее. Българският народ е оцелявал през вековете и хилядолетията и този метод, тази живителна и спасителна сила, не трябва да се изоставя, трябва да се ползва и днес.“

С това убеждение Йордан Камджалов и „Музикална лаборатория за човека“ създават и реализират инициативата „България пее“.

В понеделник на площад „Възраждане“ ще прозвучат едни от най-популярните български песни, свързани с националните ни празници и българско самосъзнание.

Музикалният формат е отворен за всеки, без значение има или не музикална подготовка.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Входът за него е свободен!

Маестро Камджалов и хористите от Лабораторията ще ни потопят в света на музиката и ще ни предизвикат да участваме в създаването на един общ хор, който да изпрати послание за силата на общността и смисъла да бъдем заедно!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Творчески ателиета и Анелия Милушева на фестивала „Семе българско“

Published

on

В седмото издание на Фестивал „Семе българско“ ви очакват предизвикателства за услужлив ум и сръчни ръце в творческите ателиета, които са организирани за вас!

„Български кукли“ – ателие, в което ще могат да се включат всички деца и да изработят своя кукла, облечена в традиционна българска носия.

Ателие „Българската шевица и тайните, закодирани в нея“ с Христина Минчева и Иванка Колева – Шевицата е част от нашата култура и история – кодирана енергия, със скрито послание.

Формите, мястото и цветовете на шевицата разкриват дълбокото значение, което тя носи. Те са нашата самоличност.

Ателие „Кът за български занаяти“ с ДЕВИРА – ще бъдат демонстрирани стари български занаяти, запазени и до днес.

Ателие „Керамика“ за малки и големи – всеки желаещ ще може да изработи керамичен съд и да го отнесе в къщи.

Ателие „Плъстене на вълна“ – желаещите ще могат да се научат на един многовековен занаят.

В двата фестивални дни, заедно с Анелия Милушева – етнолог, дългогодишна танцьорка и певица във фолклорен ансамбъл, организатор на тематични събития за българската народна вяра, обичаи и корени, автор на книгата „Думам ти, щерко“ и администратор на фейсбук страница със същото име, ще може да се включите в направата на родово дърво на град Севлиево.

Вашите истории за най-стария човек, чието име знаете, интересна случка от миналото, която помните, или завет, който искате да оставите за бъдещите поколения ще бъдат претворени във вълшебни листенца, запазили паметта за града.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица