Свържи се с нас

Култура

Държавният архив в Габрово получи ново ценно дарение

Published

on

Държавен архив – Габрово получи ново ценно дарение от г-н Минчо Г. Минчев. Той е роден през 1938 г. в с. Кряковци (днес квартал на Габрово), завършва Българска филология във Великотърновския университет (първи випуск).

Публикува стихове, миниатюри и статии на литературоведски и краеведчески теми в местния печат, както и стихове в централния печат. Председател на Дружеството на писателите в Габрово – 1994-1995 г. и 1999 – 2001 г. като библиотекар в комбинат „Георги генев” работи активно по събиране на материали за музейната сбирка, пише очерци за служители и др.

Член е на Съюза на българските писатели. Главен редактор на литературно-художествения алманах „Зорница“, издаван в Габрово. Управител на издателска къща „Луна“. Автор и съставител на книгите „Осъдена любов“(1992), “Стряха над Янтра. Антология” (1993), “Звезден автобус” (1994), “Славейкови гнезда. Антология” (1997) „Гол пред Бога“ (2002), “Ъгълът на ледовете. Поеми” (2003), “Зеленият ангел. Миниатюри, есета, разкази” (2005), “Амбивалентна жена” (2013) и др.

През 2017 г. получава голямата Априловска награда за дългогодишно забележително присъствие в културното битие на Габрово и за цялостното му литературно творчество. Г-н Минчев е дългогодишен читател на Архива и добър познат.

През годините подарява печатни екзммпляри на всяка своя книга, с което обогатява нашия библиотечен фонд. Сега той предостави интересни ценни документи от богата си литературна, изследователска и издателска дейност.

Дари свои свидетелства, дипломи, награди, покани, програми и афиши от представяния на свои книги, поздравителни адреси др. Творческата му дейност е представени от най-ранните му стихотворения, разкази и пътеписни бележки от началото на 60-те години и достигат до материалите, събрани от него по написването на историята на родното му село, която той почти е завършил.

Сред ценните документи е и предпечатен вариант на второ допълнено издание, подготвено от него на Историята на Спиридон Габровски, чийто превод на съвременен български език също е негово дело; той дари документи свързани със дейността му като член на Съюза на българските писатели, от служебната си дейност и др., кореспонденция, богат снимков материал и т.н.

Г-н Минчев подари и току що излязлата си книга „Събрани съчинения II част“, която ще представи през есента. Екпипът на Държавен архив – Габрово изказва своята благодарност за направеното дарение и пожелава на г-н Минчо Г. Минчев здраве и бодрост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица