Свържи се с нас

Култура

Цветна гравюра на дърво от Васил Попов

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да представи пред габровска публика творчеството на един от най-ярките и най-оригиналните художници, в Българското изобразително изкуство от края на 20 и началото на 21 век – Васил Попов. Изложбата ни среща с една изключително интересна техника – ксилография, която представлява цветна гравюра на дърво.

Тази техника е най-старият вид печатна графика на дърво, първоначално развила се в Китай, Япония и Корея през 6-8 век. Освен това, цветната ксилография е доста рядко разпространена техника за печат днес, защото е трудоемка – всеки отделен цвят в изображението изисква работа с отделна дъска.

Поради това, процесът на изработване на цветна ксилография се превръща в истински творчески ритуал. През 1989 година Васил Попов прави първата си изложба с цветни гравюри.

През 90-те години на 20 век се утвърждава като един от най – оригиналните графици у нас, работещи в тази техника. Приживе в едно свое интервю художникът споделя, че „гравюрата на дърво е доста тъжна, защото изисква отсичането на дърво, което ражда плодове и това би могло да бъде оправдано, ако от добре полираните дървени блокове се раждат други плодове със същата живителна стойност“.

Лаконичността на графичните образи Васил Попов изпълва със смисъл. Живителната сила на графиката му се състои в познанието на тези смисли и тяхната приложимост в нашия живот.

Васил Попов е роден в Габрово през 1958 година. Професионалното си образование получава в Художествената гимназия в София, която завършва през 1977 година. За целия си творчески живот той организира повече от 20 самостоятелни изложби не само в България, а и извън нея.

Географските местоположения на изложбите му са доста разнообразни: Франция, Германия, Словения, Сърбия, Италия, Полша, Холандия. Васил Попов има редица участия в международни графични форуми, сред които: Биеналето на графиката в Сарсел, Франция, Международното биенале на графиката в Белград, Интерграфия в Катовице, Международното биенале на графиката в Любляна и в Художествения музей на Ямамаши, Япония.

Носител е на Първа награда за графика от Есенния салон в София през 1994г., както и на награди от Международното триенале на графиката в София (1995), Международното триенале за гравюра на дърво в Банска Бистрица, Словакия (1995) и Първа награда от Handicap Competition, Centrum OBRA (1996).

Графичните творби на Васил Попов привличат зрителя със колористична изисканост, композиционна камерност и вътрешна чувственост. Художникът ни кани да се потопим в едно медитативно пътуване сред образите и знаците, които подобно на будистката сутра приближават съзнанието ни към познанието на истината. През октомври 2019 година в интервю за БНР изкуствоведът Филип Зидаров споделя следното: „…Васил Попов, освен всичко, прави един много интересен преход към търсенето на разбиването на конвенциите които са се случили в края на 80-те години. Неговата образност е на границата между конкретното и абстрактното, той точно осъществява прескачането между двете. Освен друго, неговите образи са безкрайно естетични. Те са красиви като мисъл и като изпълнение…”.

В настоящата експозиция Художествена галерия „Христо Цокев” представя 39 творби, собственост на семейството на художника, създадени през 90-те години на ХХ -ти век. Откриването ще се състои в петък, 19 юни, от 17.30 часа.

Изложбата е част от инициативата на галерията, свързана с отбелязването на 160 години от обявяването на Габрово за град, и представя художници свързали житейския или творческия си път с града.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица