Свържи се с нас

Култура

Пейзажът „Габрово – зиме“ е акцент в Галерията

Published

on

През месец февруари Художествена галерия „Христо Цокев“ има удоволствието да ви представи един прекрасен пейзаж на Цанко Василев „Габрово-зиме“.

Цанко Василев (1891-1971) – е известен художник от Габрово, който е учил живопис в Държавното рисувално училище. Нямайки третокласно образование бъдещият художник е бил приет като извънреден ученик. Учи три години в общия и две години в специалния отдел при при големия български художник проф. Иван Мърквичка.

Цанко Василев не е бил единственият габровец, който е специализирал при прочутия художник, но определено е станал един от верните му последователи в развитието на битовата живопис като жанр в българското изкуство.

През 1920 година Цанко Василев открива свое ателие като свободен художник в София. Предпочитайки да рисува с масло и акварел, след години той се отдава и на църковната живопис. Така, през 1942 година, Цанко Василев в екип с Никола Кожухаров и Петър Михайлов приема участие в изографисването на църквата „Св. Петка” в Русе.

След смъртта на Цанко Василев бива представена голяма негова персонална изложба, през април 1974 година в галерията на Съюза на българските художници „Шипка 6” в София. Там се показват пейзажи и натюрморти, портрети и композиции, общият брой е 94 картини, 68 от които са рисувани с акварел и с масло.

Голямото творческо наследство на художника вече е съсредоточено в държавните и частните колекции.

снимка: ХГ „Христо Цокев“

Художествена галерия „Христо Цокев” притежава 4 творби на Цанко Василев. Едната от тях „Габрово – зиме” – представена за акцент на месец февруари.

Картината се датира от 1922 година и изобразява поглед към центъра на Габрово от река Янтра и скалите, където сега стои паметникът на Рачо Ковача.

В тази работа Цанко Василев демонстрира тънки колористични преходи. Водата и снегът се преливат от бяло към сиво-синъо, а сградите са в охрови отенъци. Тези цветни акценти се балансират помежду си и дават усещане за спокойствие.

Движението в композицията идва от течащата река и дима, виейки се от комините. Всичко това поражда чувството на уравновесения живот на заснежения град и хармония с природата.

„Габрово – зиме“ е едната от първите работи на Цанко Василев след завършването на Държавното рисувално училище и тя отразява неговата привързаност към традициите на реализма, както и майсторската работа по отношение на вземане на композиционните и колористичните решения.

През целия месец февруари ще имате възможност да се запознаете с картината на Цанко Василев – един от старите майстори, чието творчество е пример за изкуството на реализма в България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Областният ще даде началото на „Културен жест“

Published

on

В навечерието на светлите Великденски празници Областният управител на Габрово поставя началото на инициативата „Културен жест“. Тя е част от предстоящо мащабно събитие, което Областна администрация – Габрово и Държавен архив – Габрово организират, съвместно с регионални и местни културни институти и ще посветят на 24 май.

„В условия на световна пандемия сме и това няма как бързо да се промени. Но може всички заедно да направим така, че дните да са изпълнени с позитивни мисли и красота, с която ни дарява изкуството във всичките му направления. Тази инициатива е покана през следващата седмица да четем заедно любими стихове, откъси от произведения, а защо не да изпълняваме любими песни, да рисуваме… „

Начало на инициативата ще даде областният управител Невена Петкова. Какво ще сподели или прочете тя ще може да гледате и слушате на Facebook страницата на Областен управител на област Габрово в понеделник, точно в 18.00 часа.

А кои други представители на институции ще се присъединят, ще разберете ако всеки ден в същия час отново сте „там“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Облечете лазарка, като следвате инструкциите от сайта на музей „Етър“

Published

on

Лазаровден е един от най-цветните пролетни празници в календара на българите, посветен на любовта и плодородието. За хиляди българи предпочитаното място, което посещават на този празник е музей „Етър”, но това няма как да се случи на 11 април.

Ако допреди няколко дни температурите бяха зимни и стоенето вкъщи не изискваше голямо усилие, то днес вече пролетта ви зове неудържимо навън с експлозията си от слънце, звуци и аромати.

Екипът на музей „Етър“ призовава – #ОстанетеСиВкъщи, а ако имате нужда от цветни емоции, гмурнете се в морето от усмихнати лица на гиздави лазарки, поощрете децата си да се запознаят с любопитни детайли от красивата обредност на обичая лазаруване, разучете заедно някоя лазарска песен и помогнете на вашето дете да научава докато се забавлява

Изтеглете от сайт www.etar.bg инструкциите как да облечете лазарката, следвайки напътствията на бабата. Там ще намерите и файл с лазарска премяна, която може да принтирате на стикерна хартия или на обикновена, като ползвате после лепило за „обличането“ на лазарката.

Материалът е част от музейния детски пътеводител с приложение „Един ден в музея на отрито“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Христо Цокев – първият габровец с художествено образование

Published

on

По повод 160-та годишнина от обявяването на Габрово за град, Държавен архив – Габрово подготвя публикации за личности от недалечното минало, дали своя принос за развитието на нашия град. Една от тези личности, които ни карат да се гордеем с родния си град е художникът Христо Иванов Цокев.

Роден в Габрово на 3 май 1847 г., той е първият габровец, получил художествено образование, и един от първите светски художници в България, талантлив портретист и иконописец. Учи в Габровското училище, още като юноша заминава с поклонници за Света гора и остава там до 1859 г. като послушник в Хилендарския манастир, където проявява художествената си дарба и помага на иконописците. Заминава за Русия и първоначално учи в Киевската духовна семинария, но се отказва от монашеския сан, постъпва в Московското училище за живопис, скулптура и архитектура и го завършва през 1873 г. След завръщането си в Габрово рисува икони и портрети и става известен с прозвището Живописеца.

Христо Цокев е съпричастен и към националноосвободителните борби и участва в Старозагорското въстание (1875 г.). Поканен е за иконописец на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в Свищов, а след това емигрира заради турските гонения в Гюргево, където става основател на Гюргевския клон на Българското централно благотворително общество. Остава във Влашко и продължава да рисува портрети, автор е на икони за храмовете в Гюргево, Александрия и др. По време на Освободителната война, Христо Цокев е художник в руската армия. След Освобождението се завръща в родния си град и е назначен за учител по чертане и рисуване в Априловската гимназия през 1879 г., и продължава да се занимава с иконопис и рисуване на портрети. Кандидатства за учител в Софийската гимназия и е одобрен, но заради влошено здравословно състояние остава в Габрово и продължава да учителства. В творчеството си е силно повлиян от руските художници, създава един от първите пейзажи в нашата живопис – „Гора” (1872 г.) и някои от най-ранните творби в българската битова живопис – „Стара жена”, „Монахиня”, „Руска селска девойка”, „Пушач” и др. Негово дело са част от иконите в габровските храмове – „Погребението на Спасителя” на иконостаса в църквата „Успение на Св. Богородица”, иконата „Успение на Св. Богородица” в църквата на Соколския манастир, „Съшествие на Светого Духа над Апостолов” в храма „Св. Троица”, както и множество портрети на известни габровци, сред които са и ликовете на родителите на Райчо Каролев. Някои от най-ранните произведения на Христо Цокев се съхраняват в Националната художествена галерия – „Портрет на стар монах” и „Архимандрит Арсений Москвин” (1867 г.).

Бележитият художник умира на 28 септември 1883 г. в родния си град. Неговото име днес носи Художествената галерия в Габрово. Там са експонирани някои от творбите на художника, като „Портрет на момиче“ (1874 г.), „Събор на светите апостоли“ (1874 г.), портретите на габровския търговец Петко Манафов (1873 г.) и на свещеник Васил Михов (1875 г.), „Болно дете“ (1880 г.) и др.

В Държавен архив – Габрово се съхраняват снимки на негови картини и стенописи във фонд 1325 „Габровски, Илия Иванов“.

Автор: Даниела Цонева – главен експерт, Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица