

Култура
Четири рецепти се борят за вота в „Гозби по стари традиционни рецепти“
Четири рецепти се борят за вота на публиката в януарското издание на конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“
За кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ през януари бяха одобрени четири рецепти. Той бе обявен по повод 55-та годишнина от основаването на музей „Етър“, която бе отбелязана миналата година. Конкурсът приключва през този месец, но по-късно през април музеят ще обяви друг, чиято цел ще бъде събирането и популяризирането на различни видове традиционни рецепти за приготвяне на зимнина.
До 31 януари приятелите на музея във Фейсбук могат да оценяват предложените рецепти и в края на месеца по броя на лайковете ще бъде определен победителят в кулинарния конкурс за месеца.

Втасала питка
Рецептата е на Христина Колева от Габрово
Необходими продукти:
50 мл топло прясно мляко, 100 гр кисело мляко, 2 яйца – 1 жълтък за намазване на питката, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 5 с. л. олио, 7 гр суха мая, 750-770 гр брашно, 40-50 гр меко краве масло.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят всички продукти без кравето масло и жълтъка, който е за намазване на питката. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. Тестото се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър 40 сантиметра. Корите се поставят една върху друга, като помежду тях се маже с мекото краве масло. Последната кора не се маже. Кръгът се разделя на 16 сектора.Всеки сектор се усуква няколко пъти, като крайната част се подпъхва към средата. Питката се оформя върху хартия за печене и след това се поставя, заедно с хартията в тава с размери 28 сантиметър. Поставя се на топло да втаса. Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък смесен с 1 с. л. кисело мляко. По желание в средата се поръсва с ленено и маково семе. Питката се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса с вентилатор 35 минути.

Бабин лучник
Рецепта на Христина Христова, секретар на НЧ „Св.Климент Охридски – 1899“ с. Сенник
Необходими продукти: 1 кг тесто, 500 гр лук стар, 50 мл олио.
Начин на приготвяне: Разделяме тестото на две различни по големина топки. Разточваме по-голямата топка на кора с няколко сантиметра по-широка от тавата, в която ще приготвите лучника. Слагаме кората в намазнената тава и оформяме бордюр по стените. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олио около 10 минути. Прибавяме чубрица, джоджен и сол на вкус. Разбъркваме добре и изсипваме лука върху кората, като го разделяме равномерно. Разточваме втората топка на кора с големината на тавата. Слагаме я върху лука, припокриваме я с краищата на долната кора и ги прищипваме. Пече се в умерена фурна около 20-30 минути. Готовият лучник нарязваме на триъгълни парчета. Да ви е сладко!

Тиквеник
Рецепта на Христина Христова от с. Сенник
Необходими продукти: домашно точени кори, счукани орехи -1 ч. чаша, канела -1 ч. л., настъргана тиква – 1 супена паничка, галета – 1 супена лъжица, настъргана ябълка – 1 бр., сиропена заливка – 500 г, вода, захар – 1ч. чаша, олио.
Начин на приготвяне: Върху лист от корите намазваме с олио, поръсваме с продуктите, които предварително сме разбъркали, навиваме на точилка на руло. Печем до златисто.

Малки рибки, запечени в тесто
Рецепта на Христина Петкова от с. Богатово
Необходими продукти: 1 кг. брашно, 10 с. л. олио, 1 кубче мая, 0.400 мл прясно мляко, 2 с. л. захар, 1 кафяна лъжичка сол, 1 яйце.
Начин на приготвяне: Замесва се тесто и се разделя на равни топки като всяка се разточва и в нея се слага месото от предварително изпържената и обезкостена риба. С помощта на нож нарязваме на около 2 см. 5 разреза и завиваме рибата с тесто, така че да се получи тялото на рибката, оформят се опашката и главата. Оформените рибки се оставят за половин час, за да втаса тестото, и се изпичат в не много загрята фурна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
Култура
Нови успехи за пианистите на МК „Весела“


С впечатляващи резултати се завърнаха възпитаници на Музикален клуб „Весела” от няколко престижни музикални конкурса в България и чужбина. На Международния конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново 2025 най-висок бал в своите възрастови групи постигнаха Полина Флориду (10 клас) и Адриана Кънева (11 клас). И двете пианистки спечелиха Първи награди и плакети, както и висока оценка от журито с председател проф. Борислава Танева.

В същия конкурс Ай Хасегава (9 клас) завоюва Първо място, Лорен Николова (5 клас) – Второ, а Мира Русинова (8 клас) – Трето.
Само ден по-късно, Лорен Николова и Мира Русинова се отличиха с Първи награди съответно във 2 и 3 възрастова група на Националния конкурс „Милчо Петров” в Пловдив. Трета награда там спечели и Иво Велков (8 клас), който се занимава с пиано едва от година и половина, но вече показва сериозна отдаденост и талант.

Междувременно Ай Хасегава добави още едно отличие към колекцията си – Първа награда от Скандинавския конкурс „Ян Сибелиус” – 2025, както и приз за най-добро изпълнение на съвременна пиеса. Втора награда в същия конкурс спечели Невин Халил (2 клас).






Предстоят нови предизвикателства за младите таланти. Полина Флориду и Невин Халил усилено подготвят програмите си за международния конкурс „От Бах до джаз” в Атина, който ще се проведе в началото на юли. Адриана Кънева наскоро взе участие в концерта на лауреатите на конкурса „Андрей Стоянов“ във Виена, където изпълни две пиеси заедно с други носители на Първи награди.


Култура
„Алея на книгата“ гостува в Габрово от 12 до 15 юни


Между 12 и 15 юни Габрово ще бъде домакин на пътуващото книжно изложение „Алея на книгата“. Събитието ще се проведе в централната пешеходна зона на града, където пет изложбени шатри ще представят продукцията на 16 български издателства.
Посетителите ще имат възможност да се запознаят с нови заглавия, да се срещнат с автори и да се възползват от специални предложения за книги, подходящи за различни възрасти и интереси.
Официалното откриване на събитието ще се състои днес, 12 юни, от 17.30 часа с участието на Оркестър „Габрово“. Поредицата от срещи с автори ще започне същата вечер от 18.00 ч. в жълтата шатра, разположена до Интерактивния музей на индустрията, където писателят Георги Бърдаров ще се срещне с жители и гости на Габрово.
През четирите дни на изложението читателите ще могат да се срещнат с още известни български писатели и да получат книги с автограф. Събитието се провежда с подкрепата на Община Габрово и е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ да насърчава четенето, да подкрепя книгоиздаването и да създава устойчиви културни инициативи в цялата страна.


Култура
„Алея на книгата“ идва в Габрово


Габрово ще се потопи в свят на книги, идеи и вдъхновение – от 12 до 15 юни централната пешеходна улица ще се превърне в сцена на най-мащабното пътуващо книжно изложение в България – „Алея на книгата“.
Пет шатри ще съберат на едно място 16 издателства, които ще представят нови заглавия, обичани автори и книжни изненади за всяка възраст. Събитието е част от културната програма на града и обещава да обогати духовния живот на габровци и гостите на града.
Официалното откриване е на 12 юни, четвъртък, в 17.00 часа с музикален поздрав от Оркестър „Габрово“. Половин час по-късно ще се състои кратка церемония, а от 18.00 ч. започва срещата с Георги Бърдаров – писателят, когото Захари Карабашлиев нарича „ангажиран, ангажиращ, болезнено-емоционален и дълбоко човечен“.
Сред най-очакваните моменти от изложението са „Срещите с автограф“, които ще се провеждат в Интерактивния музей на индустрията, в жълтата шатра. Там читателите ще имат възможност да се срещнат лично с автори, да чуят техните истории и да получат книги с посвещение.
Работно време на изложението е: четвъртък – събота: 10.00 – 19.00 ч., неделя: 10.00 – 14.00 ч.
Доц. д-р Георги Бърдаров е роден на 06. 04. 1973 г. в с. Кулата. Завършил висше образование климатология и хидрология в СУ „Св. Климент Охридски“. Доц. д-р в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специалист по етно-религиозни конфликти. Зам.декан на Геолого-географския факултет в СУ и ръководител на катедра „Социално-икономическа география“. Автор на научната монография „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в ЕС“, изд. „Едикта“ и на книгата „27 велики футболни истории“, изд. „Сиела“. Създател и ко-водещ на най-успешния в България курс по презентационно и словесно майсторство, създател и ко-водещ на формата „Университет на успеха“. Автор на най-четения български разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав живота“. Победител в първото интелектуално риалити в България за писатели „Ръкописът“. Автор на романа „Аз още броя дните“, изд. „Сиела“, излязъл през 2016 г. Романът спечели наградата за литературен дебют на литературен клуб „Перото“. Президент на Университетски клуб по петанк. Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет. На 23 декември 2015 година печели телевизионното реалити предаване „Ръкописът“ по Българска национална телевизия, което позволява да бъде издаден романът му „Аз още броя дните“.[5] На 9 ноември 2021 година в Брюксел Бърдаров получава Наградата за литература на Европейския съюз заедно с още 12 лауреати от други държави, определяни от национални журита. Той е отличен за романа си „Absolvo te“. В Габрово Георги Бърдаров ще представи книгата „Аз още броя дните“, романът, спечелил „Ръкописът“ на БНТ.


-
Новинипреди 5 дни
Архивът отличи своите „Читател“, „Дарител“ и „Приятел“
-
Новинипреди 5 дни
Габровски студенти посетиха Техническия университет в Рига
-
Кримипреди 5 дни
Спипаха габровец, ловил незаконно риба от язовир „Христо Смирненски“
-
Културапреди 5 дни
„Алея на книгата“ идва в Габрово
-
Културапреди 6 дни
Изложба „Живопис на Константин Марков“ – носител на наградата на град Дряново
-
Икономикапреди 5 дни
Изкуственият интелект в производството
-
Новинипреди 4 дни
След сигнал до „Габрово Нюз“: Окосиха тревата от детска площадка на бул.“Могильов“
-
Кримипреди 6 дни
Пожарната с апел: Спазвайте противопожарните правила!