Свържи се с нас

Култура

Музей „Етър” с благороден акт към църквата на Богоявление

Published

on

На светлия християнски празник музей „Етър” стартира своя нова инициатива – всяка година на Йордановден институцията поема ангажимента за реставриране на една икона.

Денят за обявяване на начинанието не е избран случайно – Богоявление (Йордановден) е храмовият празник на църквата „Свето Богоявление”, която се намира на територията на музея, а целта на инициативата е да се укрепи сътрудничеството между двете институции.

Представяне на инициативата от директора на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова

Началото на партньорството бе поставено от архиерейския наместник на габровска духовна околия отец Руслан Личев и директора на музея проф. д-р Светла Димитрова.

След отслужената Света литургия в храма, беше представена първата икона, която ще бъде реставрирана за сметка на музея от Стефан Стефанов – реставратор в РЕМО „Етър” от 2017 г.

Света литургия

Иконата е на Свети Андрей и е предоставена от църковното настоятелство на храм „Успение Богородично” в град Габрово. Рисувана е през 1860 г. от неизвестен майстор, но в духа на тревненската иконописна школа.

Икона на Свети Андрей, предоставена на музей „Етър“ за реставриране от църковното настоятелство на храм „Успение Богородично“ в град Габрово

Според православния календар, Иисус Христос е кръстен в река Йордан от Свети Йоан, наричан още Предтеча или Кръстител. Вярва се, че в момента на кръщението небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление, както още е наричан Йордановден.

Освещаване на водата в река Сивек

Кръщението е акт на социализиране на новороденото, то вече е припознато за човек, дадено му е име, а името се приема в традицията за равносилно на човека.

Моментът на отваряне на небето в полунощ срещу Йордановден е много важен – тогава се прибират лошотиите и се изсипва доброто – Бог освещава водите и те стават лековити, изпълнява добри желания, дава здраве и живот.

Водосвет в работилниците по Чаршията

От този ден започва новият цикъл в живота на хората – загася се стария огън и се запалва нов, излива се старата вода и се пълни нова, изгаря се старата рождественска китка и се слага новата от тази Коледа на домашния иконостас.

Водосвет в работилниците по Чаршията

Това е новото начало, което идва с обещания за хубави промени , това е време на надежда и наричане на бъдното – след този ден се възстановяват седенките, преустановени заради коледния пост и мръсните дни, започват годежите и сватбите, разрешени са вече кръщавките. Животът се връща в нормалния си ритъм – живот на радостни хора, пеещи, танцуващи, създаващи деца, живот без забрани към храна, пиене, весели празници.

Водосвет в работилниците по Чаршията

На Богоявление в музей „Етър” беше извършен и Водосвет на работилниците по Чаршията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица